Att skriva kontrakt

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Ska göra ett större jobb (videoproduktion) som med andra ord medför både mycket arbetstid och rätt mycket pengar. Vi tänkte skriva ett kontrakt mellan arbetspareterna gällande detta projekt. Brukar ni göra det? Har ni tips? Vet ni om det finns några "typ-kontrakt" som vi kan ta en koll på för att få inspriation?

Se upp om andra parten sticker ett "standardkontrakt" under näsan på er. Det är stor risk att det ger dem alla rättigheter och er bara skyldigheter, för att det är skrivet enbart för att bevaka deras intressen. Detta är fullt möjligt även om de inte är ute efter att lura er, men i vilket fall ska man inte gå med på vad som helst.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-06-12 15:10

Anlita en advokat - det kan det vara värt i detta fallet

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2006-06-12 15:40

Som Tangen skriver så är det ju läge att snacka med en jurist (inte nödvändigtvis en advokat) som pysslar med affärsjuridik och avtal.

Men annars så har ju Sverige till skillnad från större delen av världen en tillämpning av avtal som bygger på att man tittar på dess "andemening" om det skulle bli en tvist i en domstol. Det avgörande är alltså inte formuleringar och detaljer, utan vad som domstolen ser "bakom" texten. Därför kan man faktiskt plita ihop avtal utan hjälp av jurister och ändå få rätt ifall det skulle bli strul längre fram (men man ska givetvis inte slarva ihop det ändå).

En annan vettig bedömning som domstolarna gör här i Sverige är att ändringar/tillägg i ett avtal som tillkommit senare gäller, oavsett hur ändringarna gjorts eller var dom finns. Men då gäller naturligtvis att man ska kunna styrka dom. Om du t.ex. skrivit ett avtal med någon och ni i efterhand gör ändringar med en penna, så är det alltså dessa ändringar som gäller. Om ni ändrar avtalet under ett telefonsamtal, så gäller det också om ni kan styrka det med t.ex. vittnen eller annat.

Med andra ord har vi ett väldigt sunt avtalsklimat här till skillnad från t.ex. USA där man petar i kommateringar och ordval (det är bl.a. därför dom håller på som dom gör därborta). Och det politiska skälet är att ett avtal mellan t.ex. två parter ska ge ett mervärde (1 + 1 ska inte bli 2 utan helst 3, 4 eller 5) och att det ska ligga i parternas eget intresse att få till ett avtal som faktiskt funkar.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-06-12 15:42

som sagt man kan skriva ihop ett avtal själv eller med hjälp av en jurist - de avtal jag har kan ni inte tillämpa eftersom de flesta rör byrå vs kund, och inte samarbeten.

Man kan skriva det som et enklare brev, bara det är daterat och underskrivet av alla parter, ju mindre information destå tätare avtal mellan er - men det är lätt att glömma grejer som äganderätt, förfogandew rätt, vad händer vid tvist etc etc....

/Tangen

Jag har deltagit i några trådar här på 99Mac om just avtal mm och hänvisar till dessa istället för att skriva i denna.

Nytt partneravtal
http://www.99mac.se/foeretagande/93981-nytt-partnetavtal.html?highlight=avtal

IT-företagen Standardavtal
http://www.99mac.se/foeretagande/93369-foeretagen-standardavtal.html?highlight=avtal

Länkar om projektledning
http://www.99mac.se/foeretagande/93126-laenkar-om-projektledning-tack.html?highlight=avtal

Lycka till!

1
Bevaka tråden