Drupal-liknande CMS?

Tråden skapades och har fått 18 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Halloj!

Det är så att jag är med och utvecklar en hemsida (för Älvsborgs Södra Scoutdistrikt) och vi kollar runt lite på olika CMS-system. Först så tittade vi på mambo, och blev positivt förvånade. Nu senast så har vi kollat på drupal, och jag måste säga WOW!

Drupal kan göra nästan allt vi efterfrågar, lite till, och har ett väl dokumenterat API för att kunna utveckla egna moduler osv, osv...

Men finns det några alternativ till Drupal? Just nu lutar det åt drupalhållet, men det kan vara kul att veta vad som finns mer.

Finesser vi efterfrågar är t ex:
Kalender med kategorier (t ex aktiviteter för olika åldersgrupper osv)
Smidig integration med forum
Kategorisering i stil med Drupal's "nyckelord".

Kan man på ett smidigt sätt sedan utöka systemet så är inte det något muns heller...

Några förslag?

ps. Mer info om Drupal finns på drupal.org ds.

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2006-02-26 16:11

xoops

  • Medlem
  • Ulricehamn
  • 2006-02-26 16:52

En suverän sida med dem alla(?) samlade efter "tyngd" och huvuduppgift:
http://opensourcecms.com/

För jämförelse i funktionalitet:
http://www.cmsmatrix.org/

Kolla in http://modxcms.com

Väldigt bra och lättanvänd tycker jag.

Tack för tipsen!

Vad kan de göra som drupal inte kan? Det jag kan säga med en gång är att de har ett _mycket_ snyggare utséende än drupal, men det spelar inte så stor roll eftersom det ändå ska ändras.

Kollade man på cmsmatrix (dundersida!) så fick man känslan utav att drupal hade fler finesser, även om många utav dem bygger på tilläggsmoduler. Finns det nån här som har prövat några utav dem och kan säga vilket som funkar bäst?

En funktion som finns i MODx som jag inte hittat i så många andra system är frontend-edit. Mycket smidigt sätt att låta folk ändra sidor utan att logga in i nåt förvirrande interface. Dom loggar in o kommer helt enkelt tillbaka till sidan med den skillnaden att det nu finns små knappar brevid de texter de har rättighet att ändra, då klickar man på knappen och får upp en RTE-editor sen är de bara att skriva o spara.

Det är precis så det funkar i Drupal, och det är en utav sakerna jag gillar med det. Är det några fler fördelar med MODx? Alltid kul att pröva nåt nytt vettu...

Att göra templates o så är busenkelt, du tar bara vilken html-sida som helst typ, stoppar in lite taggar o så för content o mer taggar om du ska ha andra funktioner, sen klart! Inga kryptiska templatespråk eller konstigheter, allt är html/xhtml/php/css. Samma sak om man vill göra egna tillägg. Jag har testat en hel hög med olika cms och denna är den enda ja riktigt fastnat för. Många andra är så "artikelorienterade" Typ att det är nyhetsinlägg man ska skriva, men här är de mera dokumentorienterat.

De temafunktionerna du berättar om har jag sett på flera ställen (t ex drupal). Dessutom så är det inte det som är det största bekymret.

På vilket sätt är det mer dokumentorienterat?

Jag kanske mest ser på de utifrån mina användares ögon och i deras värld är en websida inte en artikel utan en websida är mer jämförbar med tex ett word-dokument. I MODx så skapar du och hanterar sidorna som om dom vore dokument, dom ligger i en trädstruktur i "hanteraren" och det är lätt att se vad som är vars. Vet inte om jag förklarar så bra men för våra behov så är MODx det som har passat bäst.. Sen är de ju upp till var och en att bestämma vad som fungerar till vad nu kan ska använda det till

Jag är smått allergisk mot PHP, då främst på grund av alla säkerhetsbrister och dåliga implementationer.

Jag rekomenderar istället Plone (http://plone.org/ samt en lista på moduler (http://plone.org/products) Den är skriven i python och bygger på Zope.

Rekomenderas!

Aha, då klarnar det! Man sorterar alltså upp allt i en trädstruktur?

Det är på gott och ont, speciellt i vårat fall. Vi vill kunna ha sidor på flera ställen, och drupal har ett finfint system för nyckelord. Dessa nyckelord (som man kan ordna i hierarkier) kan man sedan göra automagiska menyer utav.

Finns det någon liknande funktionalitet i MODx eller xoops?

Det finns funnktioner för att inkludera samma innehåll på flera ställen ja..

Det var inte det jag efterfrågade (lite otydligt från min sida).

Kan man lista sidor baserat på nyckelord? Basera menyer på nyckelord?

Alltså inte lägga upp någon trädstruktur nu, utan ange metadata för sidorna och på så sätt sortera dem.

Ah, det vet jag faktiskt inte..

Plone är bra, men otroligt tidskrävande att lära sig om man inte är Python-expert. Och dokumentationen är inte så lätt att hitta. Eller använda.

Pythonexpert är en utav alla titlar jag inte kan stoltsera med.

Nån som har några fler tankar?

  • Medlem
  • Örebro
  • 2007-03-18 22:57

Hur gick det?

Om "irrelogical" finns kvar på 99mac är jag nyfiken på att höra hur det gått.

Regerar Drupal?

I denna tråd diskuteras Joomla, Drupal och några CMS till:
http://www.99.se/internet/211681-exempel-pa-siter-gjorda-med-joomla.html

1
Bevaka tråden