ExpressCard - Vad det är!

Tråden skapades och har fått 13 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Frågan har varit uppe flera gånger och det verkar som att den kommer att komma upp igen, så jag tänkte att jag gör min plikt som nurrd och berättar vad "ExpressCard" är.

Kortfattat så är det efterföljaren till PC-card (PCMCIA). Expresscard bygger istället för pci/isa på det nya pci express (och USB 2). Detta gör att man får mycket högre överföringshastigheter (upp till 2.5 Gbps!). Korten kan vara baserade på antingen USB 2 eller pci express, eller bägge och.

Siffrorna som står efter är bredden på korten i millimeter, 34 eller 54 millimeter. Nya MacBook kan alltså bara använda den lilla varianten utav korten.

För mer information rekommenderas http://www.expresscard.org/ som är den officiella hemsidan, http://www.expresscard.org/web/site/standardsummary.jsp som är en sammanfattning och http://www.expresscard.org/web/do/pub/resourcedirectory för exempel på produkter. Än så länge verkar det inte finnas så många, t ex tv-tuners, fw800 och gigabitnätverkskort. Tänk på att de inte passar i macbooken om de är 54-millimetersvarianten.

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-11 11:49

Adrian eller någon annan moderator, slå ihop denna tråd med http://www.99mac.se/forum/showthread.php?t=91701

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-11 11:52

Jag har en känsla av att apple kan ha en "Expresscardipod" på g. Hade det inte varit för att nanon hade varit 2 mm för tjock så hade den fått plats i 54mm-varianten.

Hmm... Var det inte apple som hade ett patent på inbyggd dockningsstation?

Intressant är också att det bygger på usb2. Alla tillbehör som är usb-anslutna går därmed att göra om till expresscard, även om de kanske inte får plats i själva sloten. Pci express har jag läst nånstans ska ha stöd för externa enheter, alltså kan man teoretiskt sett ansluta pciexpresskort för stationära datorer, fast strömförsörjningen kan bli ett problem.

Angående 3g-kort och andra pccard/pci-produkter

http://focus.ti.com/docs/pr/pressrelease.jhtml?prelId=sc05239

Det verkar som att det finns pcie>pci-bryggor. Om nån känner för att löda så går det nog att mecka igång ett 3g-kort även på MacBooken...

Det jag vill ha nu när det inte finns en FW-800 port är ett professionellt ljudkort som man kan sätta i expresscardkortplatsen. Echo Indigo gjordes tills nyligen för PMCIA, men är nedlagt. Kan jag verkligen vara den ende musikintresserade som inte vill släpa med sig fler grejor än vad som är absolut nödvändigt? Det kan ju hända att den nya inbyggda ljudet duger, men Apples inbyggda ljudenheter har ju inte dugit hittills för profesionell verksamhet så det förväntar jag mig inte nu heller.

 • Oregistrerad
 • 2006-01-11 14:28
Ursprungligen av Micke Byström:

Det jag vill ha nu när det inte finns en FW-800 port är ett professionellt ljudkort som man kan sätta i expresscardkortplatsen.

Du kan sätta in ett Expresscard med FW-800 port!

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-11 14:31
Ursprungligen av asker:

Du kan sätta in ett Expresscard med FW-800 port!

Sant, men två frågor:

1. Vad kostar ett ExpressCard/34 med Firewire 800-port? Låter svindyrt i mina öron
2. Är MacBook Pro:ns ExpressCard/34-kortläsare kopplad till USB2-bussen eller till PCI Express-bussen? Av prestandaskäl hoppas jag att den är kopplad till PCI Express-bussen.

Menar du om trafiken till Expresscardet går via usb eller pcie? Vad jag har förstått så ska det vara bägge. Annars så följer det inte standarden.

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-11 16:22

Men det kan väl inte gå på bägge samtidigt? Eller är jag helt snurrig nu?

Det måste nog anpassas efter rådande förhållanden

tillbehör som inte kräver mer än USB-2 går bara på USB-2 (tex CF-läsare och annat som inte nyttjar PCI-Ex (kanske även iPod Nano 2:))

Dock så borde ju ett FW800 kort gå på PCI-ex bussen.

Det är iaf vad jag tror

Jag kan säga att det är så det är. De få produkterna jag har lyckats hitta är antingen usb eller pcie. En kortläsare som jag hittade var usb t ex, medans fw800-korten (som tyvärr kräver en 54-plats) går på pcie.

Jag har hittat fw-kort för 34-plats, men det är tyvärr bara fw400.

Finns det ExpressCard med Sata-portar? Det är nog det som kommer i hårddisk väg nu. Och var köper man ExpressCard i sverige? Eller e det utomlandsköp?

 • Medlem
 • International user
 • 2006-01-17 18:12

Vilka andra bärbara datorer har ExpressCard?
Finns det ExpressCard-läsare att köpa till stationära datorer? (PCI)

PCI-adaptrar går inte att tillverka lätt, eftersom Expresscard bygger på PCI Express. Vad jag har lyckats hitta så finns det inga PCI Express > Expresscard-adaptrar.

Det finns en hel hög med bärbara pc-laptops med Expresscard (goggla!).

1
Bevaka tråden