Varför ska jag byta till mac?

Tråden skapades och har fått 22 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Oregistrerad
 • 2005-12-13 22:38

Hej!

Det är så att jag funderar på att köpa en iBook eller PowerBook när de nya intel-verisionerna släpps. Då undrar jag vad jag har för fördel av att byta till mac istället för att fortsätta med pc! Så nu får ni försöka övertyga mig om att det är en mac jag ska ha

Det jag använder datorn till mest (och som jag även har tänkt använda nästa dator till) är enklare saker som internetsurfande, msn, film, musik och så, men även lite spel då och då. Iof har jag redan tillgång till en PC så spelbiten spelar inte så värst stor roll, dessutom är det väl inte så kul att spela på en laptop. Jag är också road till viss grad av bild och videoredigering, men endast i ytterst liten skala, en pc täcker egentligen alla mina behöv där.

Jag kan också tillägga att jag aldrig har problem med krascher eller virus, vilket brukar vara ett vanligt argument till att gå över till mac, dock funkar inte detta på mig Så nu får ni vässa geniknölarna (eh, hur är uttrycket egentligen?) och ge mig några riktigt övertygande argument! Lycka till!

Jag skulle vilja vända på frågan: Varför ska du inte byta till Mac?

Angående spel så är det ingen större fara om allt går som Apple hittills har sagt. Apples datorer som kommer att bygga på Intel kommer att kunna köra Microsoft Windows och alla de program och spel som finns skrivna för det. Om det skulle bli någon ändring på det är inte säkert, men det skulle förvåna mig.

Angående MSN så måste man veta en sak. Microsoft lyfter inte ett finger för att man ska kunna använda MSN på Mac. Om man vill göra något annat än att skicka små textmeddelanden mellan varandra så får man använda en annan klient än MSN Messenger. aMSN och Mercury är vanligt förekommande.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-13 22:48

När jag använder MSN utnyttjar jag endast texttjänsterna... Det händer då och då att jag slår på webkameran men det kan jag helt klart leva utan. Jag har testat MSN på en mac och jag tycker det fungerar bra. Vad är aMSN? Har man sitt vanliga konto där och kan använda sig av webkamera, eller är det enbart för mac-användare emellan?

Nu använder jag mig själv inte av MSN längre, men aMSN och Mercury är vanliga klienter på samma sätt som MSN Messenger. Dvs du kopplar upp dig mot Microsofts MSN-tjänst och kan kommunicera med andra oavsett vilken klient du och de du kommunicerar med använder.

Vad gäller video så ska aMSN och Mercury ha stöd för video. Hur bra de är vet jag tyvärr inte.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-13 23:04

Okej! Det spelar egentligen ingen roll... bara jag kan skriva på MSN! Så på den fronten spelar det egentligen ingen roll för mig vilket jag har. Nu är det bara resten någon får ta tag i att övertyga mig om! Kan tillägga att jag (liksom de flesta andra) är otroligt attraherad av designen på Macarna! Så det är ju faktiskt en fördel med mac, om man ska vara lite ytlig

 • Medlem
 • Lund
 • 2005-12-13 23:17

Jag är en nybliven switcher. För mig var det svårt i början om jag skulle våga byta eller inte. Det kändes osäkert om man skulle klara att hantera OSX och allt annat som skiljer sig från PC. Varför uppfinna hjulet på nytt? Men saken för mig är att man har använt windows ett bra tag och även om man provat lite BeOS, Linux. och även Mac Os8 så var det svårt. Men nu när jag har bytt så är det faktisk kul att hitta alternativ till windows och min kunskap om datorer och operativsystem är större. Det är roligt att lära nya saker. Se det som en Resa som att åka till ett nytt land med spännande saker runt hören och massor av saker som man kan upptäcka. Ibörjan på resan kan det vara svårt man kan hitta på olika saker varför man inte ska åka etc. Men detta glömmer man snabbt.

Jag föreslår att du ska prova denna resan mitt argument är för att du ska prova något nytt. Man vet inte om man gillar godis-kolan innan man provat den.

Jag suger på min kola fortfarande den smakade gott!

Ursprungligen av coste:

Så nu får ni vässa geniknölarna (eh, hur är uttrycket egentligen?) och ge mig några riktigt övertygande argument! Lycka till!

Jag tror själv användarupplevelsen i OS X, när allt fungerar som det ska, är det bästa. OS X är lång ifrån perfekt, men på många punkter är det rätt bra och man blir bortskämd med saker som bara fungerar. Det var väl inte så länge sedan man var tvungen att starta om en PC när man bytte IP-nummer? Och bluetooth har jag förstått kan vara trixigt att få till bra även idag. Osv... Fast första tiden lär du nog svära över en del saker om du är inbiten Windowsanvändare och saker och ting inte fungerar som man hoppas på. Så ge det lite tid, det tar ett tag att upptäcka fördelarna. Det är också förvånansvärt svårt att alltid sätta fingret på vad som är så bra, genom konkreta exempel.

Största nackdelarna är väl att små nichade program (som program för att förvandla villan till en ljusshow ) ofta är gjorda endast för Windows. Och att en del webbutvecklare envisas med att bygga webbsidor som bara fungerar i IE för Windows.

 • Medlem
 • International user
 • 2005-12-15 21:58
Ursprungligen av Adrian B:

Det var väl inte så länge sedan man var tvungen att starta om en PC när man bytte IP-nummer? Och bluetooth har jag förstått kan vara trixigt att få till bra även idag.

Det är mer än 6 år sedan Windows 2000 kom ut. Dessutom, det där kan man vända på om man vill. "Det var väl inte så länge sedan man var tvungen att starta om en mac bara för att ett program kraschade"

Ursprungligen av coste:

Det låter ju riktigt bra det här! Jag undrar bara vad Exposé och Spotlight är som tobiwan nämnde? En till fråga: finns det någon motsvarighet till paint i Mac OS X? Det finns ju stunder då man behöver fixa en väldigt enkel bild mycket snabbt och då kan det kännas onödigt att dra igång photoshop (som man dessutom inte har råd med ). Eller när man t.ex. har gjort en screenshot så måste man ju klistra in och spara någonstans... eller det kanske sparas av sig självt i Mac OS X?

Exposé och Spotlight kan du kolla demos på på apple.com har jag för mig.

Skärmdumpar sparas som png-filer på skrivbordet. Att kopiera till klippbordet är en dum windowsgrej.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-13 23:40

what - Djupt Du är bra på metaforer du! jag är ganska trött på windows numera... känns som om man har suttit vid samma dator i 10 år ungefär. Är ganska sugen på att testa någonting nytt!

Adrian B - Jo det är väl de små sakerna som gör det! Jag måste erkänna att jag är riktigt sugen på att göra ett inköp snart (efter expot förhoppningsvis). Nu tog du ju mest upp nackdelar, jag vill ju höra fördelarna!

Tack så mycket för svaren!

Jag switchade förra året från Windows till Mac OS X. Anledningen var att jag helt enkelt var trött på att behöva "nöja mig" med allt skit i Windows som t.ex: fult/omständigt/plottrigt interface, smaklös design, osäkerheten med virus/spyware trots att man hade ett virusprogram som segade ner datorn som egentligen skulle hjälpa till men bara trögade ner datorn och ändå släppte igenom virus. Sen hade jag haft problem med instabilitet och tycker det är generellt krångligt att installera många program och Windows i sig. Sen har jag aldrig gillat Windows, jag är föredetta Amiga-fantast och körde Mac när jag läste på gymnasiet. Windows blev man påtvingad när man började jobba.

Detta och mycket mer fick mig att snegla åt ett annat håll. Anledningen till att jag såg ett alternativ var att jag fick en Mac att testa med på jobbet. Annars hade jag inte ens sett alternativet. Jag hade kört OS X lite innan, men var inte specielllt impad för att det var så segt (var dock på en äldre 733MHz G4:a så det var inte så konstigt). Men när jag sen väl började använda det fullt ut på jobb så upptäckte man fler och fler fördelar och så installerade jag OS X Panther med Exposé-funktionen och efter det var jag såld och köpte en dual G5:a hemma! Har nu även tiggt till mig en G5:a på jobb!

Fördelarna med OS X enligt mig:
Användarvänligheten, mindre allvarligt strul än i Windows, stabiliteten, designen är kontinuerlig och alltid proffsigt snyggt, funktioner som Exposé/Dashboard/Spotlight är fantastiska och förenklar mycket av det du gör, du får till en mängd nyttiga program och om man inte får med iLife eller iWork programpaketen med den Mac man köpt så kostar de bara 795 kr i affär vilket är väldigt prisvärt!, Garageband/iPhoto/Keynote är några av de riktiga godbitarna, sjukt lättanvända men kraftfulla program!. Drag & Drop funkar väldigt bra i OS X och jobbar man grafiskt finns det många små godbitar och verktyg som underlättar en hel del som t.ex. enkel zoomning, det ultimata skärmdumpningsverktyget, när man drar bilder i Safari så följer dem med muspekaren, Exposé är också enormt bra när man jobbar med många bilder i Photoshop för att få en snabb överblick osv.
Generellt sett så är det enklare att installera/avinstallera program på Mac. Man drar oftast bara in programmet i programmappen, sen är det klart! I program-mappen så är där oftast bara en ikon för varje program. Programmens alla småfiler ligger inbakade i en "enclosed folder", vilket betyder att du slipper se dem! Vill man se dem så högerklickar man bara på programikonen och väljer "Show packet contents" för att se dem filerna. Dock är det sällan man vill eller behöver det och däför är det väldigt smart och ger ett renare interface. Enkelheten gör det så bra! Nu orkar jag inte räkna upp fler saker men det finns mycket till att skriva!

Byt för guds skull! Jag ångrar att jag inte gjorde det tidigare än jag gjorde! Det är kul med datorer igen tack vare OS X! Go Go Go!

Ursprungligen av coste:

Adrian B - Jo det är väl de små sakerna som gör det! Jag måste erkänna att jag är riktigt sugen på att göra ett inköp snart (efter expot förhoppningsvis). Nu tog du ju mest upp nackdelar, jag vill ju höra fördelarna!

Ja, nu har ju tobiwan och dom andra öst in fördelar, så det räcker och blir över Som macanvändare sedan 15 år är man lätt hemmablind och de som switchat för något år sedan ser nog fördelarna ännu bättre (men jag är inte helt obevandrad i Windows, jobbar med det emellanåt, till och med support). En fördel som jag upplever i OS X är att jag har bättre kontroll över saker och ting, hur systemet är uppbyggt och vad som händer när program installeras, var inställningsfiler ligger osv. Men det beror väl delvis på att jag kan macen väldigt bra.

En fördel med att Apple använder Quartz för grafiken är att PDF-stödet är bra och man kan skriva ut till PDF från vilket program som helst, vilket är smidigt. Det är enkelt att sätta upp olika nätverksinställningar för olika platser.

Sedan bytet till OS X för några år sedan har det tillkommit massor av andra fördelar också, tack vare unixgrunden. För den som håller på med webbutveckling är det t.ex. väldigt enkelt att sätta uppe en egen webbserver med PHP osv. Man kan använda terminalfönstret som öppnar upp en helt ny värld (för den som vill - vill man slippa det behöver man inte använda det).

 • Oregistrerad
 • 2005-12-14 10:41

Drag & drop är mer utvecklat i Mac OS X, inte lika begränsat som i Windows (fast det har blivit bättre). Att öppna ett program tar det inte över hela din arbetsyta som Windows ofta gör, utan det är gjort mer för att kunna ha flera program/fönster öppna på skrivbordet och jobba mellan dem. Systeminställningar är det smidigare och mer överskådligt att jobba med. I Windows är varje liten inställning ett program i sig. Personligen, tycker jag att Apples filosofi att göra det enkelt för användaren är lyckad. iLife programmen du får med macen är mycket lätta att använda och lära sig och täcker mycket : musik (lyssna, spela in och redigera), foto, film (redigera egna filmer och göra DVD - om man har brännare så klart), även om det bara är på nybörjarnivå.

De flesta fördelarna är detaljer som man lär sig att dra nytta av med tiden. Som switcher från Windows, om man inte är öppen för ett nytt sätt att tänka, kan det upplevas frustrerande.

Du ska veta också att saker och ting strular med macar (vad!!! ), men mycket hjälp kan man få (och snabbt oftast) här på 99mac och andra forum.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-14 11:21

Det låter ju riktigt bra det här! Jag undrar bara vad Exposé och Spotlight är som tobiwan nämnde? En till fråga: finns det någon motsvarighet till paint i Mac OS X? Det finns ju stunder då man behöver fixa en väldigt enkel bild mycket snabbt och då kan det kännas onödigt att dra igång photoshop (som man dessutom inte har råd med ). Eller när man t.ex. har gjort en screenshot så måste man ju klistra in och spara någonstans... eller det kanske sparas av sig självt i Mac OS X?

 • Oregistrerad
 • 2005-12-14 12:27

Det är smidigt i Mac OS X att med olika tangentkombinationer kan du antingen ta screenshot av hela skrivbordet eller bara ett område som du väljer med musen och det sparas automatisk på skrivbordet. (på windows finns det gratis program som också fixar det i för sig). Nåt motsvarande Paint, har jag inte sett. Du får ladda ner någon shareware.

Exposé och Spotlight är bäst om du upplever dem på en mac isf att få en blek beskrivning av vad det är. Överhuvudtaget, så tycker jag att du behöver gå till en Mac butik och uppleva macen. Försök hitta en riktig mac butik där du kan få hjälp med dina frågor. Lågpriskedjor brukar inte ha mac kunnig personal.

Så här upplever jag fördelarna:

1 Operativsystemet är väldigt vackert, smidigt och snällt mot användaren. Allting funkar direkt, man blir paff när man suttit med Windows i så många år och upptäcker att vissa saker som man är SÄKER på ska fallera bara funkar direkt! Själva känslan av operativsystemet är att det är smidigt och skapat för att användas utan frustration.

2 Allting känns som det hör ihop (till motsats mot en PC med Windows). Allting känns genuint och lyxigt i jämförelse mot en PC.

3 De annorlunda lösningarna (t.ex. iTunes jämfört med t.ex. Winamp) ger en känsla av att datorn verkligen är en dator, som kan lagra och kategorisera saker o.s.v. Samma sak gäller för t.ex. Keynote som känns mycket trevligare än PowerPoint etc.

4 Man slipper antivirusprogram och liknande mjukvara (jo, för mig är det en stor fördel då jag haft PC väldigt länge och då och då haft småstrul med antivirusprogram och skräp på datorn vilket för mig är störande)

5 Detaljerna!

Nackdelar? Jo visst finns de också men jag vet inte om jag kan kalla dem för nackdelar egentligen, eftersom:

1 Dyrt jovisst. MEN klart värt!

2 Få spel och dålig prestanda (mac mini). Jovisst, min mini är ingen höjdare på spel. MEN, jag spelar mest Civilization 3 och äldre spel som ET och quake 1 vilka flyter på obehindrat på minin. Nyare spel får spelas på TV-spel.

Forza Macintosh!

 • Oregistrerad
 • 2005-12-14 15:05

lepra_macintosh - Dålig prestanda är väl en riktigt stor nackdel? När man väljer dator kollar man ju oftast nästan endast på prestandan?

Coste: Datorn är snabbare än vad du klarar av att hantera. Sen så är en MacMini den billigaste macen är har prestanda därefter. Prestandan på en macMini är inte ålig när du ser till vad du får för pengarna. Sedan i ditt fall så söker du efter en bärbar dator, man köper inte en bärbar dator för att spela. (Nu funkar det att spela de flesta spelen på min 12" PB 1.5Ghz 1.25Gb ram med bra prestanda)

Något mer du undrade över?

Senast redigerat 2005-12-14 15:33
 • Oregistrerad
 • 2005-12-14 15:24

Joakim Halvarsson - Okej, då kanske jag missuppfattade han som skrev det där med dålig prestanda. Men om man jämför mac mini med iBook prestandamässigt så ser ju de ganska likadana ut. Menmen, jag har redan tidigare sagt att jag inte har tänkt spela på min dator så det blir inga problem Att spela på en laptop kan inte vara speciellt kul... Jag ar dessutom tillgång till PC så vill jag spela så får det bli på den!

Tack för svaren!

 • Medlem
 • 2005-12-14 15:24

Prestanda är naturligtvis trevligt, men jag och många andra upplever att de i slutändan får mer gjort med en Mac med lägre prestanda än på en Windows-burk med mera kräm i. Integrationen och de många smarta smålösningarna hjälper naturligtvis till, vet inte hur många gånger jag tänkt "det vore smidigt om man bara kunde gör så här", testat, och det var så smidigt. Men så är det den mer svårdefinierbara "känslan" också; Mac känns som en kompis som faktiskt hjälper till, medan Windows är något man hela tiden måste kriga med för att få saker som man vill.

Snabb CPU är inte det viktigaste som de flesta blivit hjärntvättade med. Saker som stabilitet, RAM-minne, busshastigheter och hastighet på hårddisken har väldigt stor betydelse för hur bra en dator är.

Ska du köpa en iBook eller vilken annan Mac som helst för den delen, så bör du köpa så den har minst 1GB RAM och minst en 7200 rpm hårddisk. CPU:n i iBook duger för det mesta och grafikkortet klarar t.om. av "Core Image"-effekter i t.ex. Dashboard (Du måste se det för att förstå vad det är!

En motsvarighet till Windows "Paint" kan ju t.ex. vara "Gimp":
http://www.gimp.org/macintosh/

Som andra skrivit här ovan, så rekommenderar jag dig också att söka upp en Mac-specialistaffär och prova på Mac OS X innan du köper. Då förstår du nog lite mer av Mac-känslan!

Exposé är ett sätt att få en enkel överblick över alla fönster man har öppna. Man trycker på F9, F10 eller F11 för olika överblickar.

 • Medlem
 • Järfälla
 • 2005-12-14 18:30

Som jag tror jag skrivit här på 99Mac tidigare, så är jag en switcher.... och windowsnörd

Det finns många fördelar och många nackdelar, precis som sägs ovan. men angående prestandan så måste jag säga hur det ser ut hos mig.
Jag använder datorn till browsing, mail, ordbehandling, Photoshop, Illustrator osv osv... Inga "jättetunga" saker med andra ord...
Jag har en ca 1,5år gammal Acer Ferrari 3000 med AMD2500-processor och 1400x1050 i upplösning. Och så har jag fått en gammal iBook G3 700MHz med 1024x768, från jobbet, för att lära mig OSX.
Trots prestandaskillnaden så använder jag nästan uteslutande min gamla iBook numera. Det har tagit ganska lång tid att hitta nya program för att göra allt udda man lärt sig genom åren, men samtidigt är det väldigt skojs att lära sig nya saker.

Jag tror inte att du kommer bli besviken!

Coste, du är 18 år, så jag antar att du börjar på universitet/högskola efter sommaren? Då kommer en Mac vara steget bättre än en Win-laptop bland annat för att:

• Keynote, att hålla snygga föredrag/presentationer är både en njutning för sig själv och dom som kollar på.
• Mac OS X är ju som sagt byggt på UNIX och många universitet använder sig av någon UNIX-variant i sina datorsalar, framför allt i laborationssalar. Då kommer OS X att vara till nytta eftersom du enkelt kan nätverka med skolan och använda samma verktyg på din dator som i skolans datorer.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-15 00:24

Niklas Brunberg - Hehe, det är så att jag redan börjat på högskola faktiskt, fyller sent. Du har mycket bra poäng där. Det jag säger nu kommer få dig att tycka att det är skumt att jag ens funderar på windowslaptop. Jag pluggar iaf medieteknik vilket innebär att det är nästan endast macar som används. Så jag har ju hunnit testa lite grann. Men mest ordbehandling/surfing/programmering i xcode. Jag trivs ganska bra med datorerna i skolan, men jag sitter hellre hemma vid min PC. Men jag kan ju också tillägga att jag trivs bättre vid skolans Macar än vid skolans PC:s så det bör väl innebära att jag trivs bäst vid en egen mac?

Adrian B - Har inte så mycket mer att säga än att det låter bra! Tack för hjälpen!

1
Bevaka tråden