Tidigt imorse var det dags för MacWorlds andra stora framförande. Microsoft och Kevin Browne demonstrerade och hyllade Office 10 för Mac OS X. Och visst såg det lovande ut. Mycket lovande.

Programpaketet som någon gång i höst kommer till ett X nära dig, skiljer sig från Microsofts office:2001 på flertalet punkter:

  • Word, Excel, Powerpoint och Entourage är helt carboniserade.

  • Alla knappar och dialogrutor har gjorts om för att passa in bättre med Aqua.

  • Tack vare Quartz kunde Microsoft skapa kraftfullare effekter och funktioner, mest uppenbart i Excel.

  • Många mindre funktioner och fixar.

Inte mindre än 25 miljoner rad kod har skrivits om, allt för att göra Office 10 till "det" programmet på OS X. Det innebär också att det endast fungera i OS X (10.1). Kevin menade också på att nuvarande office:2001 troligen är den sista versionen för Mac OS 9. Men påpekade snabbt att "om uppdateringar behövs kommer vi naturligtvis att fixa det".

Efter en kort demo av Internet Explorer 5.1 började han systematiskt gå igenom varje program med klart fokus på Word och Excel. Excel har fått det största lyftet, både vad gäller utseende och funktioner. Man kan nu bl.a. arbeta med transparenta grafer och även programmera egna tangentbordskombinationer.

Han påpekade ett par gånger att Microsoft gör stora framsteg med utvecklingen för OS X och i höst skeppas både Office 10 och nya Media Player 7 (en Mac OS 9 version finns tillgänglig redan nu).

En ny version av Internet Explorer med stöd för Java 2 kommer dessutom att levereras med 10.1-uppdateringen i september. Att webbläsaren också blivit optimerad en del märktes tydligt.

MSN Messenger 2.0 för Mac OS är dock redan färdigt och finns för nedladdning här.

Avslutningsvis kan man säga att de $149 det kommer kosta att uppgradera till Office 10 är billigt och mycket prisvärt för dig som väntar på Office innan du helt går över till Mac OS X. Priset för full version är ännu inte bestämt enligt Microsoft. Men räkna med 3000-4000 kr exkl. moms.

Jon Adolfsson
på plats i New York

[ 20 Juli 2001: Meddelandet ändrat av: Jon Adolfsson ]