LaserWriter 16/600 strular vid uppstart

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Oregistrerad
 • 2005-12-03 14:12

Hej.
Jag har köpt en begagnad LasweWriter 16/600 PS Fax som är lite strulig när den slås på.
Skrivaren är kopplad till min PowerBook G3 Wall Street med OS 9.2 via ADB (parallell port) och ethernet. Den funkar i nuläget bara via ADB. (Till en ny PB Alu med OSX så funkar dock ethernetkopplingen.)
Jag har inte hittat något tydligt samband med vad som händer/felar när den slås på.
Ofta så stannar den i det läget när de två lamporna längst t.h. blinkar (vilket lär batyda "Printer requires service"). När jag slår av och på den ytterligare några gånger så brukar den ge med sig och gå igenom hela startupp-proceduren och stanna på den lysande gröna lampan längst t.v. som den ska.
Till saken hör att jag mellan omstarterna också testat att nå skrivaren med väljaren och Apple Printer utility mm. Den senare har jag också använt för att göra inställningar på skrivaren och reset:a den när jag fått kontakt. Inget gör dock nångon skillnad. 4-7 av-och-påslagningar av skrivaren är det enda som funkat.
Kan det vara så att den måste bli varm först?
Beror det på att den tidigare ägaren hade den ihopkopplad med en PC via seriellporten?
Kan det vara att den lilla radioknapp-switchen inte registrerar att jag valt defaultläget (tippad nedåt)?
Är det någon som har erfarenhet av den här i övrigt utmärkta skrivaremodellen?
/z

Senast redigerat 2005-12-03 14:41
 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2005-12-04 08:25

Om du saknar manualen till skrivaren så finns det en PDF-fil att hämta hos Apple->Support->Manuals där du skriver Laserwriter 16/600 i sökfältet.

Du kopplar skrivaren till din Wallstreet via LocalTalk och med rätt nätverkskablage. ADB (Apple Desktop Bus) är till för tangentbord, möss, digitaliseringsbord etc och är inte samma sak.

 • Oregistrerad
 • 2005-12-04 18:20

Tack för tipset, ska kolla igenom manualen.

Ursprungligen av frazze:

Du kopplar skrivaren till din Wallstreet via LocalTalk och med rätt nätverkskablage. ADB (Apple Desktop Bus) är till för tangentbord, möss, digitaliseringsbord etc och är inte samma sak.

Hmm, då menar jag inte ADB, utan skrivarutgången som ser nästan likadan ut. Parallellporten väl?

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2005-12-05 00:20

En skrivarutgång som ser nästan ut som en ADB-port är oftast(?) en LocalTalk-port. Den kan iofs också vara en serieport på vissa äldre bläckisar från Apple. //-porten på din LW ser nog ut som en dito på en vanlig skrivare, för det gör den på min LW Pro 630. Förresten - bak på min skrivare står det faktiskt namn på alla portarna: serial, centronics osv. LocalTalk är höger-vänster-pil och EtherTalk är uppåt-nedåt-tak med tre prickar mellan. Ganska generella symboler i Apple-sammanhang. Du hittar dom troligen i manualen som jag nämnde tidigare.

 • Medlem
 • Gävle
 • 2005-12-05 19:42

Under 9.2 så kan appletalk använda en port i taget. Antingen Localtalk (skrivarporten) eller Ethernet. Ställ om i inställningen "Appletalk".

Ett hett tips är att slita ur faxkortet ur skrivaren om du inte tänkt använda det. Dom brukar strula...
Om du har tänkt använda det så se till att byta batteri på kortet och ha gärna batterier i modemet också, även om du har adaptern till det.
Efter ett tag kommer den skrivaren förmodligen att göra dragspel av pappren, och då ska man se till att byta de två rullarna i utmatningen. Om den gör skuggtext skall man byta värmepaket (prova tonerkassett först). Köp utbytesvarianten av en HP-verkstad. Det blir billigast.
16/600:an är en jättebra skrivare. Har jobbat med både HP:s och Canons motsvarigheter och sett flera som gått 300.000-400.000 sidor utan andra problem än de ovan nämnda

 • Oregistrerad
 • 2005-12-10 17:42

Ja visst ja. Fasen vad fort man glömmer sånt där med OS 9. (Sitter mest med OS X nu för tiden).

Ursprungligen av freppa:

Under 9.2 så kan appletalk använda en port i taget. Antingen Localtalk (skrivarporten) eller Ethernet. Ställ om i inställningen "Appletalk".

Ett hett tips är att slita ur faxkortet ur skrivaren om du inte tänkt använda det. Dom brukar strula...

Bra det sja jag testa, faxkortet använder jag inte.
Tack för tipsen!
/z

 • Medlem
 • Sollentuna
 • 2005-12-05 22:34

Ett alternativ till lösningen på dragspelspapper (Läst om detta fenomen på nätet och av egen erfarenhet) är att slipa av den hårdgummiytan som har bildats. Dragspelet beror ju på att pappret inte dras vidare pga för glatta ytor. Lite fin smärgelduk på gummirullarna löser problemet galant.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2008-03-25 19:56

Hej!

Nu lånar jag en gammal goding till tråd här.

Jag har skaffat en LaserWriter 16/600 och har funderingar kring faxmöjligheten.

Min skrivare har ett kort på "faxplatsen" med 8-polig mini-din-kontakt. När jag söker efter instruktioner på nätet så hittar jag bara instruktioner på engelska där faxkortet sägs ha en RJ11 telefonkontakt direkt på kortet. Av den här tråden har jag lyckats dra slutsatsen att det ska vara ett externt faxmodem till skrivaren om faxkortet är för (bl.a.) svenska marknaden.

Måste man ha ett apple-specifikt modem, eller går det att köra med andra modemtyper? Jag tror att jag har ett US Robotics 14k4-sportster (patchat till 16k8 HST) och ett US Robotics 28k8-sportster (patchat till 33k6) liggandes. Kan dessa fungera med skrivaren?

Var får man tag på drivrutiner gamla nog att stödja faxfunktionen? Jag misstänker att OS 8.x inte går att köra på min iBook G3-500 ("dual usb") så det är dos/win3.x-drivrutinerna som jag får sikta på.

Visserligen är det här inte jätteviktigt, mitt behov av att sända och ta emot fax är nästan försumbart men jag har en såndär nördig vilja att pilla igång allt som går att pilla igång

Faxen till 16/600 var ett Apple specifikt modem om jag inte missminner mig.
Det fungerar INTE med ngt annat , typ US Robotics eller så.

Kabeln RJ-11 är en "snippkontakt", mindre än RJ-45 som används till din vanliga Ethernetkontakt. Teleplugg i andra ändan.

Du har fyra trådar inne i kontakten/ledningen. dessa går till ett övre par, ett undre par i telejacket. i USA så har de kopplat tvärsemot mot vad de har här i Sverige.
Jag har labbat med gamla modem som kan ställas om vilket par som skall vara uppe eller nere med enkla AT-kommandon.

Plugga den i väggen och prova. Linjen död?
Öppna kontakten, rita av. och byt plats på övre och undre par.
Tjoffa i i väggen igen. Prova.

Drivrutiner? Jösses... Upp till OS9 borde det ju vara stöd för den men...
Win 3.x , ännu mera jösses...

Jag tror att "Youre pegging the Geek-meter" på den här... att Geekmätarn går i bott
helt enkelt. Det blir nog FÖR svårt.

1
Bevaka tråden