Utveckla för Mac & PC

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Oregistrerad
  • 2005-11-30 22:46

Har för ett tag sedan anställt en system/webutvecklar på firman, tyvärr en PC användare, men ändå väldigt duktig =). Just för den branschen tycker jag att en PC fungerar bäst. Vårat problem är att få allt vi utvecklar att fungera på mac. Har provat grejerna i Safari, Opera, FireFox, internet Explorer och Netscape vissa saker fungerar bättre i någon läsare och sämre i en annan.

Vi har tillsammans med vår utvecklare gjort lite tester men inte lyckats lösa problemen så att vi är riktigt nöjda, ska det vara så svårt att få websidor/lösnigar att fungera på båda plattformarna? Fler som har liknande problem? Gör vår utvecklare helt galet eller är detta ett problem som bara finns, utan lösning?

Någon som har en bra lösning på problemet, vi ställs ju inför problem hela tiden med tanke på att vi har en hel del kunder som arbetar med Mac.

Vi funderade ett tag på att slänga PC:n, men tyvärr så är den vassare på detta området...

Arbetar främst i dreamweaver, ASP, .Net, Visual Studio, Sql-server osv.

Tacksam för hjälp!

Min idé:
Om ni utvecklar på PC med Firefox som mål (inte IE), samt regelbundet testar ändringarna på Mac med Firefox, borde då inte resultatet fungera bättre på andra webbläsare/plattformar än om man utvecklar med IE?
Om man inte får någon funktion/layout att se bra ut i Firefox väljer man att lösa problemet på ett annat sätt.

  • Oregistrerad
  • 2005-11-30 23:12

Det är inte samma problem som för något år sedan. Men visst finns det saker man ska tänka på. Men att få en lösning som fungerar likadant på båda är inga problem. Finns vissa saker som fungerar på IE och andra på övriga läsare (tänker främst på Firefox / Mozilla och Safari) – Opera har dock sina brister än.

  • Medlem
  • Gävle
  • 2005-11-30 23:20

Matto: Det är enklare om man framförallt utvecklar mot Firefox och Safari och "fixar" så det även funkar med Internet Explorer för Windows, än om man gör tvärtom (helt enkelt för att IE är buggigare). Det går alldeles utmärkt att få sidor att fungera på båda plattformarna.

Jag är själv webbutvecklare sedan 1998 och ser ingen sådan fördel med att använda PC (switchade för drygt ett år sedan till Mac).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-11-30 23:40
Ursprungligen av Matto:

Någon som har en bra lösning på problemet, vi ställs ju inför problem hela tiden med tanke på att vi har en hel del kunder som arbetar med Mac.

Vi funderade ett tag på att slänga PC:n, men tyvärr så är den vassare på detta området...

Släng ut PCn, få en arbetsmiljö som ger er en skön känsla i magen samt verktyg som ger bättre feedback på er kompabilitet. Det är klart att om man använder renodlade microsoft-tekniker för sin utveckling är Pcn smidigare, men utbudet är ju enormt på bra webframeworks.

/Kalle - produktiv system/webutvecklare på Mac/*nix

Jag tycker definitivt inte ni ska slänga ut Windowsdatorerna, eller en kan ni behålla i a fall resten kan ni slänga! Man behöver testa på båda plattformarna.

Vill man att 100% av besökarna ska kunna se innehållet presenterat lika bra så bör man följa W3C-standarden. Helst xhtml/css.

IE som bara finns på Windows (IE fanns på Mac förr, men har slutat utvecklas) är rent ut sagt korkat att utveckla för. De sidor som är kodade enbart för att se bra ut i IE är då också endast synlig för 75-90% av de som besöker sidan, beroende på vilken sorts sida och målgruppen är.

Som några skriver här ovan så bör du sitta i t.ex. Firefox när du utvecklar. Kör Firefox med webdeveloper-kit och andra smidiga hjälpmedel som html och css-validator så lär du dig snabbt att bygga efter standarden, då du direkt ser vad du gjort fel. När du lärt dig koda rätt så kommer du spara enormt med tid på att slippa ändra en massa för att få det att funka överallt. Kodar du efter standarden kommer det fungera i alla webbläsare och på alla plattformar, dvs. 100% av besökarna kommer se innehållet. Firefox/Opera/Safari/Camino är alla webbläsare som stödjer standarden och tolkar den som den ska tolkas (finns ytters små skillnader som sällan märks). Så kodar du efter standarden och testar i Firefox, så kommer det garanterat se bra ut i alla de läsarna också. Dvs. du sparar en massa tid!

Dock så kvarstår IE-problemet och du måste se till att testa sidorna så de ser rätt ut i IE också. Det största problemet är att IE tolkar padding och border på ett annat sätt än alla andra webbläsare. Annars klarar IE standarden ganska ok, förutom att den saknar stöd för endel speciella stylesheets.

Använd så lite javascript som möjligt och använd absolut inga "special-lösningar" som bara fungerar på Windows i IE.

Sammanfattningsvis:

1. Uteckla huvudsakligen i Firefox och testa html/css i W3Cs validator.
2. Testa i IE emellanåt för att se så det ser ok ut.
3. Använd javascript sparsmakat och inga IE-specifika lösningar.

En sida som hjälper till lite att lära sig syntaxer är http://www.w3schools.com

Good luck!

Jag har aldrig förstått argumentet att det skulle vara någon fördel för webbutvecklare att jobba i Windows. Det är en riktigt segdragen myt som inte har någon som helst verklighetsanknytning. Det är snarare så att en väldigt stor del av de webbplatser som är riktigt välgjorda är byggda av någon som använder Mac (vilket väldigt många av de världsledande webbutvecklarna gör).

- Webbstandarder är en förutsättning för webbplatser som ska fungera på alla plattformar. HTML 4.01 eller XHTML 1.0 spelar mindre roll. Det är viktigare att använda en Strict DOCTYPE.
- Validera, validera, validera.
- Börja med att sätta HTML-strukturen på plats. En bra grundstruktur gör webbplatsen användbar även i de webbläsare som inte hanterar CSS.
- Skapa layouten med CSS och kontrollera resultatet i moderna webbläsare som Firefox, Safari och Opera. När allt funkar där är det dags att mata lite height:1px och display:inline till Internet Explorer för att få den att lyda någorlunda.
- Vid problem kan det vara bra att vända sig till http://www.css-discuss.org/ eller http://webstandardsgroup.org/mail/

1
Bevaka tråden