.Net

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • International user
  • 2001-07-23 15:20

Läste just nu på Macnytt.com ang. .Net som verkar VÄLDIGT TREVLIGT! Någon som har mer info om hur det fungerar och så?

[ 25 Juli 2001: Meddelandet ändrat av: glemme ]

Om du inte redan har hittat dit, så finns bakgrunds info från Microsoft här:
.NET

Vet inte om jag tycker om det eller om det skrämmer......

De flesta förknippar nog .NET med programhyrning över internet men det är ganska mycket mer än så. En av grejerna är att de har byggt upp en helt ny API i och med .NET, en API som det är möjligt att komma åt från flera olika programmeringsspråk. När dessa sedan kompileras översätts det till en sorts byte-kod ungefär på samma sätt som java. Denna bytekod läses och exekveras av något som kallas för CLR Common Language Runtime. Så långt är allt frid och fröjd. Hela .NET systemet är dessutom byggt kring standarder så vem som helst skulle kunna porta det till andra plattformar något som folk pysslar med idag alltså.

Programuthyrning och att köra funktioner av program via internet är funktionalitet som kommer av den nya APIn men programutvecklare behöver som sagt inte använda sig av dessa funktioner om de inte vill.

Sedan släpper MS dessutom en helt ny version av sin utvecklingsmiljö Visual Studio. Det är en rejält upphottad version med vilken man kan programmera flera språk i samt visuellt skapa Winforms, den nya sortens windows-fönster (inget som användaren kommer märka, bara utvecklarna).

Personligen så tycker jag att allt låter väldigt bra och jag är säker på att om Apple var det företag som skulle lansera idén så skulle samma personer som idag rackar ner på MS för .NET, hylla Apple för exakt samma sak. Förresten så finns det vissa likheter mellan Cocoa och .NET, fast det kan nog andra beskriva bättre.

Citat:

Skapades ursprungligen av: Gabriel Falkenberg:
Hela .NET systemet är dessutom byggt kring standarder så vem som helst skulle kunna porta det till andra plattformar något som folk pysslar med idag alltså.

Redan på gång. Kolla hos Halcyon. De har dessutom petat ihop en mycket bra ASP för Mac OS X (iASP) som springer rundor kring Chili!ASP.

Beträffande likheten mellan Cocoa och .NET kan det bero på att Microsoft sneglat på WebObjects, som av naturliga skäl har många drag gemensamma med Cocoa.

[ 30-08-2001: Meddelandet ändrat av: elander ]

Ni glömde säga att .NET är typ Java ala MS. Suck de gör det igen.
Varför varför kan inte MS ta exsisterande teknologier, varöfr ska de kopiera och göra egna som funkar nästan lika bra?

1
Bevaka tråden