Börja utveckla under OS X

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

vilken väg är den bästa om man vill börja utveckla under OS X och endast har knackat lite Turbo Pascal 5.5 för sisådär 10-12 år sen ?

Finns det ingen "os x for dummies" eller nåt ?

Jag har kört igenom två böcker, "Learning Cocoa" och "Cocoa Programming for OS X". Learning Cocoa kändes rätt slarvigt skriven, men som exempelbok och för att komma in i Cocoa kändes den väl okej! "Cocoa Programming..." är dock en av de bättre programmeringsböckerna jag läst. Många bra exempel och framför allt är boken skriven av en ingenjör som jobbade för NeXTSTEP innan det köptes upp av Apple. Detta gör att han inte är onödigt patriotisk mot apple, utan snarare mot de utvecklarverktyg och klassbibliotek som Apple köpt i och med uppköpet av NeXTSTEP. Detta göra att han på ett kul sätt kan berätta lite bakgrundshistoria om hur Cocoa kom till (eller OpenSTEP som det från början hette) och således förklara delar av programspråket som "Learning Cocoa" inte tar upp. Boken går också mycket grundligare igenom språket än vad "Learning Cocoa" gör.

Det underlättar om du kan C eller C++ och har koll på objektorienterad programmering.

Annars finns det på Apples hemsida jäkligt bra information om hur du knackar AppleScript. I och med senaste ProjectBuilder så kan du göra coola applicationer som kör AppleScript...

Bara några tips från en annan nybliven OS X-hackare!

/JO

  • Medlem
  • Borlänge
  • 2002-02-11 22:50
Citat:

Skapades ursprungligen av: Joacim Melin:
vilken väg är den bästa om man vill börja utveckla under OS X och endast har knackat lite Turbo Pascal 5.5 för sisådär 10-12 år sen ?

Finns det ingen "os x for dummies" eller nåt ?

Om du väljer att utveckla i Cocoa, vilket är att föredra om du enbart vill skriva program för Mac OS X, finns det alla möjligheter att bli framgångsrik. Det finns väl ingen gräddfil fram till Cocoanirvana, men det närmaste du kan komma är boken "Cocoa Programming for Mac OS X". Bokens budskap blir dock lättare att hämta in om du samtidigt pluggar in "vanlig" C och lär dig förstå principerna bakom objektorienterad programmering. Tillsammans med Apples egen online-litteratur och hjälpfiler samt det digra informationsmaterialet bland utvecklare på internet har du allt som behövs.

Annars så ska Mac OS X, enligt Apple, bli den bästa plattformen för att utveckla i Java. Tveksamt om de får rätt, men visst är Javautveckling på Mac OS X fullt möjligt. Här finns det oändligt med litteratur att välja mellan, dessutom är ju Java plattformsoberoende och väl lämpat för internetprogrammering.

Vad du än väljer så kommer du säkert att bli nöjd med vad programutveckling på Mac OS X kan erbjuda!

1
Bevaka tråden