död G3 iMac SE

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har fått tag i en stendöd G3 iMac SE, som vore kul att få igång. När jag trycker på strömknappen, det hörs ett litet krackel-ljud från displayen (precis som det låter när man slår på en TV). Annars sker ingenting alls. Inte ett ljud från fläkt eller HD, inget ljus på strömknappen, inget ljus på skärmen (även i ett kolsvart rum syns ingenting). Fortsätt tryckningar på strömknappen generarer nya krackel-ljud.

Jag har tryckt PMU-reset knappen, jag har bytt batteri, ingenting verkar hjälpa. Det enda jag har inte provat (som jag just läst i en gammal tråd här) är att ta bort batteriet helt och hållet och låta det stå en längre stund.

Några ideer? Jag tar glatt emot alla råd, men jag misstanker (från det lilla jag vet om det) att det ökända "analoga kortet" är paj. Eller nåt.

Sladden kan vara glapp.

Jag har nyss haft precis samma fel med en iMac G3. Jag anslöt nätsladden till väggutaget och slog på. Hör de bara ett litet knäpp om man lyssnade noga. Jag provade efterföljande dagar när jag kom till jobbet och på tredje dagen (kanske ) hörde jag det berömda mac-plonget och sen uppstod imacen från de döda. Nu funkar den bra igen. Min teori var att nånting hade laddats ur (den hade stått oanvänd i några år), men när strömsladden fått vara i några dagar så vaknade den till slut.

Jag tänkte prova Martins förslag ovan, utan nåt större hopp om att det skulle gör nåt särskilt.

Gissa min förvåning när, på den tredje dagen ikopplade i vägguttaget, även min Mac fick liv i sig! Holy Crap!

Alltså, allt är inte helt bra ännu... Det började slå på, lamporna lyste, disken spinnade upp, sen efter kanske 3 sekunder slocknade det igen. Jag tryckte strömknappen igen och höll i den ett litet tag, vilket fick saker att börja igen plus orsakade en frenetiskt klickande i nån komponent längst därbak nånstans, sen dog den igen när jag släppte. Nästa tryck svarades med en ynklig kort blink på lampan, och nu är den tillbaks i "svag krackel-ljud läge". Hursomhelst, det känns som jag är på rätt spår nu, och vet att jag har en maskin som kanske kan funka utan dyra reparationer. Jag ska låta det stå ikopplat några dagar till, och se vad som händer.

På den tredje dagen uppstod han (den) ...

på tredje dagen uppstånden från de döda...

Ett bra trick som brukar funka är att rengöra alla kontakter och pilla på så mycket du kommer åt utan att skruva isär den så att du inte får ihop den så brukar det fungera. Har fått igång maskinerna på jobbet efter sådana behandlingar. (maskiner = datorstyrda svarvar)

Uppståndelse från de döda, handpåläggning och helbrägdagörelse - är det dags att starta ett nytt religiöst underforum!?

  • Medlem
  • Höganäs
  • 2005-09-16 13:09

Kanske batteriet på moderkortet som är väldigt väldigt tomt?

/M

En liten uppdatering: Det funkar! Jag lät maskinet stå med ström ikopplat ytterligare en vecka, och den startar upp fin fin fin. Nu är jag mitt upp i att försöka installera OS X (efter att först ha uppgraderat firmware, vilket först krävde en uppdatering till 9.1), vilket hänger jättekonstigt. Jag kanske låter det stå några dagar till och se om den vill skärpa sig.

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2005-09-28 11:06

Hehe, iMacen är en lurig dator.

1
Bevaka tråden