+72% för Apple Sverige

Tråden skapades och har fått 39 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Ett hundratal Appleåterförsäljare samlades i Vadstena för Camp Apple i helgen. En entusiastisk Oscar Bjers stoltserade med dom senaste försäljningssiffrorna: +72% i år!

Det låter nästan otroligen men siffrorna stämmer - 72% fler sålda datorer under det senaste året och dom två senaste kvartalen har varit väldigt intensiva. Det är faktiskt knepigt att få tag i många av dom populäraste modellerna idag - en rundringning till landets återförsäljare visar att iBook-modellerna försvann i samband med skolstarten.

Bjers berättade också att antalet försäljningsställen för iPod kommer femdubblas innan året är slut till cirka 600 platser. Huruvida det överensstämmer med ryktena om en iPodtelefon med lansering den 7:e September vet vi inte ännu.

Fler AppleCenters är på väg - Bjers säger att dom utgör grunden för Apple Sveriges goda siffror. Örebro och Jönköping är två nya orter som troligen får se en butik inom det närmaste året enligt våra källor.

Diskussion: Har du märkt av ökningen bland dina bekanta?

 • Medlem
 • Österåker
 • 2005-09-05 10:17

Jag har definitivt märkt av en ökning bland bekanta, för bara något år sedan var det många som inte visste vad Mac var, men nu är det många som är intresserade av att switcha!
Hela min familj kör numera Mac och två vänner har skaffat mac hittills, men fler är på gång!

Har inte märkt av det men då finns det inte en återförsäljare på jag vet inte hur många mils avstånd. Roliga nyheter hur som helst.

Explosionen av folk som beställt nya iBooken (som diskuterats i den här långa tråden) tycker jag är ett bra exempel på hur bra Apple säljer här i Sverige.

Det är ju så imponerande att det inte finns! Hatten av för Oscar och de andra på Apple!

Kul för Apple, när får jag min utdelning för att ha omvänt 10+ personer? Jag skulle kunna nöja mig med ett par tusen per skalle...

Det har varit många röster som har velat se TV-reklam från Apple. Det verkar som att de har lyckats ändå. En kompis köpte en Mac Mini för någon vecka sedan.

 • Medlem
 • 2005-09-05 12:53
Ursprungligen av Christian Å:

Det har varit många röster som har velat se TV-reklam från Apple. Det verkar som att de har lyckats ändå. En kompis köpte en Mac Mini för någon vecka sedan.

Kanske vi kan få se Apple satsa pengar på TV-reklam i framtiden, då ju reklambudgeten styrs av försäljningen? Några snygga iBooks och minimacar i TV 4 med lite av fokus lagd på användarvänligheten och den virusfria miljön borde öka försäljningen än mer.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-09-05 12:41

Tre stycken i min bekantskapskrets har köpt iBook det senaste halvåret. Alla tre skulle aldrig tänkt tanken om det inte vore för mina råd eller som i ett fall jobbat på ett projekt som Apple sponsrat (!).

Kul siffror, behövs ju verkligen. Hoppas Apple parkerar sig runt 15-20 % av marknaden. Skulle jag tycka kännas tryggt. Optimistiskt jag vet...

Jag ser fler och fler iBook på skolan (Luleå tekniska universitet). Orsak till det vet jag inte men det är roligt att se fler macanvändare. När jag var mindre så var jag den enda mac användare jag kännde till, så att antalet macar har ökat dom senaste åren har jag märkt och det verkar som om det håller i sig.

En viss ökning har jag märkt av men inte några 72% i min bekantskapskrets.

LUTH? Har de blivit Mac vnäligare på senaste halvåret eller? För ett mer M$ iffekterat Universitet har jag inte träffat på...

Ursprungligen av Mattias Hedman:

En viss ökning har jag märkt av men inte några 72% i min bekantskapskrets.

LUTH? Har de blivit Mac vnäligare på senaste halvåret eller? För ett mer M$ iffekterat Universitet har jag inte träffat på...

LUTH eller LTU som det heter idag har inte blivit mer mac vänligt. Däremot finns trådlöst nätverk på nästan hela skolan så de flesta som har egna maskiner sitter med dessa istället för att trängas i sunkiga datasalar.

Andelen bärbara mac ökar stadigt och jag kan se en stor ökning det senaste året, bland mina bekanta för ett år sedan var det bara jag som körde mac. Idag känner jag 6 personer som köpt iBook/Powerbook det senaste året, och fler verkar det bli.

Sista året har många av mina medstudenter köpt mac och ännu fler är på gång. 12" iBooken är en bra maskin som får många att switcha.
/Jx

 • Medlem
 • International user
 • 2005-09-05 18:05

3 switchers!

Brorsan köpte en iMac 17" samt en PB 15", brorssonen en Mac mini, två kompisar har köpt Mac mini samt iMac 20".
Detta trodde jag inte i min vildaste fantasi för 2 år sedan. Brorsan var på gång då men ett struligt köp i samband med PC Superstore-hallaballån fick honom att backa.
iPods vet jag inte hur många som vänner och bekanta skaffat sig. Nu är det kul!!!

 • Oregistrerad
 • 2005-09-05 18:31

...ser fler o fler ibooks o powerbooks kring ekonomikum i uppsala. Tror mecenat erbjudandet har bidragit en hel del! Tror det är väldigt bra att man satsar på studenter, det är ju ändå vi som skall befolka arbetsplatserna i framtiden! Har lyckats vända två kompisar, varav den ena införskaffat både en ibook och en 20tums imac inom ett halvår! Får alltid "komplimanger" för min fina powerbook!

Även fast "mun mot mun" är bästa marknadsföringen så skulle det ju inte skada att synas lite mer i media. Speciellt medtanke på designen! Vem vill inte ha en 20tums imac i sitt hem eller en 12tums pb i knät!

 • Oregistrerad
 • 2005-09-05 13:05

Varför är Jude Law på bilden?

 • Medlem
 • 2005-09-05 14:45

När öppnas det i Örebro???? Någon som vet mera???

Ursprungligen av Björnström:

Diskussion: Har du märkt av ökningen bland dina bekanta?

Ipod har gått hem bland mina arbetskollegor (3-4 stycken), men inte p.g.a. mig (tror jag, jag har iallafall inte sagt nåt väldigt strålande positivt) även om jag hade en först.

Mac är fortfarande helt dött, både på jobbet och bland de närmsta vännerna. Min mamma köpte en Ibook p.g.a. mig iallafall.

Ursprungligen av Alphonze:

Mac är fortfarande helt dött, både på jobbet och bland de närmsta vännerna. Min mamma köpte en Ibook p.g.a. mig iallafall.

Du får jobba hårdare...

I den närmaste familjen har macen spridit sig bra (pappa kör mac, mamma kör mac, syrran kör mac, syrrans sambo kör mac, brorsan kör mac, frun kör mac...), kanske för att de vet att de har gratis support då?

Bland vännerna är mactätheten rätt bra, men bland kollegorna lite sämre. Känner dock en annan kille där snart alla hans arbetskamrater har switchat, privat. Vad jobbar dom med då? Jo, Windowsprogrammering...

Ursprungligen av Adrian B:

Du får jobba hårdare... [...]

Hehe! Ja, jag är väl inte mycket till "Mac-evangelist" i betydelsen att jag i var och varannan mening talar om hur bra Mac är (Windows fungerar faktiskt ibland också). Jag är snarare neutral, men jag uppfattas ändå som "den där Mac-nörden" och det är alltid kul att reta alla Windows-diggare när de har problem med virus och liknande. Jag kan aldrig hjälpa dem... Vadå virus?

Att de inte gör TV reklam ger också en känsla av exlusivitet precis som allt annat i mac-världen. mmmm....aluminium

 • Medlem
 • Harestad
 • 2005-09-05 18:34

Jag har lyckats få farfar att köpa en Mac mini och brorsan en iMac G5

Speciellt farfar blev jag glad över att han skaffade mac, han surfar egentligen bara, så minin passar honom perfekt!

Om hon kommer över sin beslutsångest mellan iBook 12" och Powerbook 12" så kommer min tjej att switcha inom kort..

Jag tror att det skulle bli fler switchers om man marknadsförde OS X lite hårdare med TV-reklamer. De flesta är nämligen väldigt trötta på XP. Om de visste att man kan använda *.doc, msn messenger och lägga patiens på en Mac skulle försäljningen öka ännu mer.

 • Medlem
 • 2005-09-05 20:15
Ursprungligen av Redglittercoffin:

Om de visste att man kan använda *.doc, msn messenger och lägga patiens på en Mac skulle försäljningen öka ännu mer.

Precis. Många tror antingen att det inte finns program till mac och att man inte kan använda den till nåt eller att det är nåt för specialister inom grafisk hantering eller dylikt. :rolleyes:

Ursprungligen av Giggs:

Precis. Många tror antingen att det inte finns program till mac och att man inte kan använda den till nåt eller att det är nåt för specialister inom grafisk hantering eller dylikt. :rolleyes:

Det är den vanligaste reaktionen jag får också. Apple Sverige kanske skulle passa på att göra en tjusig reklam-kampanj och visa att Mac-datorn är en vanlig pc det också...fast bättre. Och snart blir det ju faktiskt en "pc" på riktigt...

 • Medlem
 • International user
 • 2005-09-05 22:45

Jag har haft förmånen att swictha sex arbetskamrater. En iBook och fem Powerbooks. Än så länge....

Yes!!

 • Oregistrerad
 • 2005-09-07 14:01

Frågar är fel ställd....

....det borde istället vara: Är DU orsaken att det är en ökning bland dina bekanta?

/Det Bor En Macmissionär Inom Oss Alla

 • Oregistrerad
 • 2005-09-07 17:25

visst märks det!

Det dyker upp fler och fler Mac's i min omgivning. Min uppfattning är att det framför allt är iPods som gjort det hip igen att köra Mac. Och det behövs något sådant för att få folk att testa, eftersom man tappat bort en hel generation. Alla som hade med datorer att göra i slutet av 80- och början av 90-talen har någon erfarenhet av Mac, men alla yngre än så har ingen som helst aning och då är tröskeln ofta hög.

Vid lunchen igår snackade jag med tre killar från olika företag som levererar IT-tjänster. Från att inte haft en tanke på Mac har man nu skaffat åtminstone en maskin per företag för att kolla av att det man säljer funkar på Mac. Från att ha varit en kundgrupp som man valde bort för ett, två år sedan till att idag se en tydlig potential i Macanändarnas växande skara. Det är hoppfullt tycker jag.

En rekryteringsbas för Mac OS är också Linuxanvändare som tydligen gillar (känner igen) Unixbasen OCH det mer utvecklade gränssnittet i Mac OS. Likaså har jag hört flera Windowsanvändare som är intresserade av att installera Mactel-versionen av Mac OS i sina burkar. En bra början om man nu får det att funka. Men intresse tyder det på i alla fall.

Jag har hört folk jämföra Apple och Bang Olufsen, design, kvalitet och smarta lösningar. Ja, det låter inte helt fel...

 • Medlem
 • Linköping
 • 2005-09-14 16:26

Det dyker upp fler och fler underbart vackra ibooks på skolan. Själv har jag värvat 3 switchers, flickvän +2 till
Verkar som fler och fler av mina vänner är villiga att testa OsX och vem fastnar inte när man suttit ett tag?

[QUOTE="Macx"]Det dyker upp fler och fler Mac's i min omgivning. Min uppfattning är att det framför allt är iPods som gjort det hip igen att köra Mac. Och det behövs något sådant för att få folk att testa, eftersom man tappat bort en hel generation. Alla som hade med datorer att göra i slutet av 80- och början av 90-talen har någon erfarenhet av Mac, men alla yngre än så har ingen som helst aning och då är tröskeln ofta hög.

Precis vad jag tror!
ipods har gjort jättemycket för macen. Det som jag tycker kan kännas lite betungande för plattformen är ju när man fått folk att köpa Ipods och dom är sugna på att gå vidare med mac och börjar kolla prestanda och spelutbud så tar det stopp.

Bevaka tråden