Databas - bildarkiv - hjälp!

Tråden skapades och har fått 15 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Oregistrerad
 • 2005-05-13 09:47

jag skall göra en sida med en sökfunktion där man kan söka bland 2500 bilder ugnifär
det skall t ex gå att skriva snö så kommer alla bilder med snö upp.
jag är helt grön på detta område så jag vet inte vart jag skall börja, har försökt förstå vad mysql är och om det är användbart, men hittar inget bra ställe som beskriver det (gärna på svenska)
vad skall jag använda för programeringsspråk?

jag använder främst golive.

vore oerhört tacksam om någon kunde hjälpa mig att reda ut hur jag skall gå tillväga.

sedan är det bra om man på ett någorlunda smidigt sätt kan lägga till bilder i framtiden...
tack vänner...

//Peter

 • Medlem
 • 2005-05-13 10:54

Först och främst behöver du ett skript-språk som kör på webbservern, PHP är ju vanligt, andra är ASP, Perl, JSP, en del här förespråkar Ruby men det känner jag inte till. Skript-språket tar emot frågan, söker igenom "registret" och presenterar bilderna dynamiskt.

Det finns flera sätt att skapa ett "register", att använda en databas exempelvis MySQL är en väldigt smidig lösning. För varje bild du lägger in skapar du helt enkelt en post i databasen med ett eller flera sökord samt en referens till bilden ifråga. När användaren skickar sökordet "snö" låter du databasen ta fram alla bildreferenser som har sökordet "snö" angett, sedan använder du PHP (eller motsvarande) för att bygga svars-sidan baserad på databasens resultat.

Fast har du inte kunskaperna om databaser och skript-språk, så är det inte så lätt... Inte så att GoLive etc fixar det åt dig, tyvärr.

 • Oregistrerad
 • 2005-05-13 11:15

Tack, jag förstår att golive etc inte ordnar språket, det tänker jag lära mig.
bara så att jag vet vad jag skall lära mig...
tack...

 • Medlem
 • 2005-05-13 11:29

MySQL: http://dev.mysql.com/doc/
PHP: http://www.php.net/
(finns en länk uppe till vänster till en "introductionary tutorial")

http://se2.php.net/manual/en/ref.mysql.php finns exempel på hur du använder PHP mot MySQL.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-05-14 00:05

Om du är helt grön så kanske det är idé att använda en befintlig produkt istället?

http://gallery.sourceforge.net

instickfiler i golive

du kan också se om du hittar en instickfil eller ett script som fixar det åt dig. en förutsättning måste väl dock vara att du har meta-taggat html-sidan som bilden ligger i med "snö" om det nu är snö på den förstås.

Länk till en möjligt sån extension hittar du här: http://share.studio.adobe.com/axAssetDetailSubmit.asp?aID=5380&back=http%3A%2F%2Fshare%2Estudio%2Eadobe%2Ecom%2FaxBrowseSubmit%2Easp%3Fc%3D15

som är använd här: http://www.gcca.net/gallery2/albums.php

Hör av dig och berätta hur det går: Jag sitter med samma fråga om en vecka sådär

bjorn@bjorngranberg.se

?

 • Oregistrerad
 • 2005-09-25 17:00
Ursprungligen av HL:

Om du är helt grön så kanske det är idé att använda en befintlig produkt istället?

http://gallery.sourceforge.net

Vilken intressant produkt! Lagrar den bilderna som BLOB:ar (i databasen) eller som filer i filstrukturen?

/Y

Gallery som HL rekommenderade är ett väldigt kompetent program, speciellt G2, gratis är de också
Sen går det att modifiera så det ser ut som man vill.

 • Oregistrerad
 • 2005-09-25 15:53

En liten dum fråga: Om du inte vet hur man ska göra, hur kommer det sig att du ska göra det då? Om det är kommersiellt så föreslår jag att du använder något sådant program. Min fd. arbetsgivare har ett program för bilddatabaser som är väldigt bra - http://www.gothia.se/page/2

Största utmaningen ligger väl i att ange sökord till alla 2500 bilder, om det inte redan finns. Det finns ju inget program som gör det

En Filemaker databas skulle ju kunna ordna det också, men eftersom du skriver i Internet antar jag att du vill att den ska finnas på webben?

Den lagrar inte bilderna i databasen vad jag vet, kanske går de att göra om man vill ha de så.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-09-29 22:56

Gallery använder ingen databas alls utan nån sorts egen typ av indexfiler plus bildmappar. Om jag inte blandar ihop totalt...

G2 måste du köra med databas.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2005-09-29 23:14
Ursprungligen av Johan S:

G2 måste du köra med databas.

...vilket förmodligen är en bra förändring. Men bildfilerna sparas som filer?

Det verkar inte vara många som sparar bilddata o dyl i databaser. Det skapar väl en del onödigt krångel antar jag, fast man får bättre möjlighet att styra rättigheter osv på delade servrar.

 • Oregistrerad
 • 2005-09-30 00:17

Det är en lång process att lära sig detta själv. Jag känner igen ditt läge från mig själv, och nu långt senare kan jag både PHP och Lasso, och byggt en egen lösning.

Om du inte drar dig för att betala (för en kanonprodukt förstås) kan jag verkligen rekommendera Lasso från Omnipilot.

http://www.omnipilot.com/Lasso.1541.lasso

En utvecklarversion finns för $99. Men dom har även en produkt som fungerar med GoLive.

Lasso var det språk som jag lärde mig först, och genom det grunden för hur PHP fungerar. Lasso är klart enklare än PHP, t ex vad gäller bildhantering. Sedan kommer förstås en databas in i bilden, helst MySQL.

Fast Gallery verkar en intressant produkt. Kanske är det din bästa väg fram. Beror lite på din målsättning och om du är beredd att ge dig in i webbprogrammering med vetskap om att det kommer ta tid.

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2005-10-11 08:55

Satsa på Filemaker server advanced och Lasso. Filemaker lägger du på en server och Lasso installerar du på en MacOS server som kör Apache.

Via Lasso (middleware) kommer du åt dina Filemaker databaser, bilderna lägger du utanför databasen med en sökväg i Filemaker databasen. Om du lägger bilderna i databasen så kommer denna bli gigantisk. Det som är intressant är informationen om bilden (bilddata mm.) samt en länk till bilden. Lasso 8 kan skala bilder "on-the-fly" ifrån olika filformat. Ex. om du har en .psd fil så kan Lasso skala ner den till ett nytt format samt spara om den till ett annat filformat som exempelvis .jpg.

Jag har själv byggt en liknande lösning och är mycket nöjd. Lasso kostar visserligen runt 7.000 kronor (tror jag) men är så mycket enklare än PHP. I admin gränssnittet så har du möjlighet att ställa vad användaren får göra, ex. söka, uppdatera, radera post mm. Du kan också enkelt skapa grupper och användare och ange vad eller vilka dessa får göra.

Lasso kan också extrahera ut bilddata "on-the-fly", detta tar dock givetvis på prestandan, själv extraherar jag ut bilddata med Photoshop som puttar in all data i en Filemaker databas som sedan är upplänkad mot Lasso/Apache.

Prestandan är helt OK, skulle du behöva riktigt med prestanda så kan du spara hela lösningen som en SQL fil som du sedan måste uppdatera så fort du gör en förändring i dina Filemaker databaser. Jag har dock aldrig behövt göra detta eftersom jag anser prestandan jag får är OK.

Hoppas det var till någon hjälp och lycka till!

1
Bevaka tråden