Det svenska Macbaserade CAD-programmet TouchCAD användes till att skapa ett stort tygrum till Sjöfartsmuséets nya Estoniautställning.

SVD skrev detta 28 april 2005:

”Estoniakatastrofen återskapad
En stormig septemberkväll 1994 förlorade 852 människor sina liv på Östersjön. Drygt tio år efter Estonias förlisning anser Sjöhistoriska museet att svenskarna är redo för den första utställningen om katastrofen.”

”Utställningsproducent Emma Having poängterar att de samtidigt vill vara respektfulla mot de drabbade. Utställningen inleds med ett vitt rum, helt utan bilder eller text. Runda uppspända tygväggar omsluter besökarna - det är som att vara inuti en enorm rislampa - medan ljuset
långsamt skiftar och det otämjbara havet hörs i bakgrunden.
- Jag vill att det ska finnas tid att reflektera över havet och människans relation till kris och död. Vi försöker rationalisera bort döden i Sverige. När Estonia sjönk blev samhället helt handlingsförlamat. Vi har skapat en glasbubbla av falsk trygghet med högteknologi och bra lagar. Folk tror att vi är skyddade från allt ont, säger Emma Having.”

http://www.sjohistoriska.se/

Design: Alexis Pontvik Arkitekter, Stockholm
3D modellering och produktionsberedning TouchCAD 3.5 av Lundström Design, Stockholm
Produktion av Syversen Sails, Stockholm och Smögen.
261 kvadratmeter duk, 10.95 x 8.8 x 9.8 meter, 65 paneler. Formen är upphängd i taket och formas av 23 horisontella lattor av kolfiber.

Fler bilder finns här:

http://www.touchcad.com/tc3galfabric.html
http://www.touchcad.com/tc3galfabricestonia.html

Mer info on TouchCAD finns här http://www.touchcad.com/

Claes Lundström

Lundström Design