php: behöver tips på html-ersättningsspråk (markdown, textile, bbcode m.fl)

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-08 23:15

Hej

Har aldrig använt sån här kod(bbcode,textile,markdown m.fl) förut men nu behöver jag det för att underlätta för kund.
Vad kunden behöver göra är att lägga in bilder, göra fetstilt/understruket och sätta olika rubriker.

dvs typ
h1. Det här är rubrik
och det här är vanlig <p>-text
img. http://www.bild.com/bilden.gif

Typ i den stilen... någon som kan tipsa om något enkelt bra som är i php?
bbcode känns inte helt rätt eftersom man måste stänga taggar osv... jag vill helst att det garanterat ska bli validerande xhtml-kod. går säkert att ordna med bbcode också men verkar enklast om kund slipper skriva close-taggarna.

Alla tips är välkomna!

V.h.
Ivar

Jag är själv rätt förtjust i Markdown eftersom det är fokuserat på enkelhet och bra struktur, men som en följd av det kan man inte åstadkomma precis allt med ren markdown-syntax. Behöver man göra lite mer avancerade saker måste man i stället infoga HTML (vilket är tillåtet i markdown). Gillar särskilt att man kan skapa länkar utan att behöva blanda in URL:er i texten - man kan i stället skapa en lista i slutet med alla URL:erna, lite som en källförteckning ungefär.

Textile är också bra... till skillnad från markdown kan man göra nästan vad som helst (tabeller, inlining av css, m.m.) men nackdelen är att den sortens "avancerad" formatering lätt urartar till en enda soppa. Föredrar hellre markdown-approachen med HTML i så fall.

Jag gillar också Markdown bättre. Markdown känns som att det är skapat för att efterlikna en syntax liknande den man har användt i email sen urminnes tider, medan textile mer verkar handla om att skriva xhtml snabbt.

Både fyller sina funktioner väl, om än på olika sätt (och med olika målsättningar), och känns absolut mer bekvämt att skriva än html, elller bbcode som är djävulens påfund; varför i helv"#€te vill man ersätta ett verböst (härlig svengelska) uppmärkningsspråk med ett annat!?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-10 19:25

Blir till att satsa på markdown. Ska sätta mig och läsa igenom dokumentationen imorgon, håller tummarna för att det ska passa mitt projekt. Tack för er input!

V.h.
Ivar

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-10 23:52

Tack, det här har jag också funderat på. Hittade lite godis:

För er (oss) PHP-kids:
http://www.michelf.com/projects/php-markdown/

För er .NET-kids:
http://aspnetresources.com/blog/markdown_announced.aspx

Men vad gör man om man måste använda vanlig ASP ibland?

1
Bevaka tråden