Databas, filserver eller dokumenthantering?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Oregistrerad
  • 2005-04-04 22:01

Vi har idag ett par filservers som är fyllda med ca 1.5TB med dokument. Det är allt från Officedokument till PDF filer och InDesignfiler. Dvs allt möjligt förutom bilder och video som ligger på annan lagring. Men formatet ska ej vara en begränsning då man måste kunna lagra alla typer av filer.

Den största delen av organisationen arbetar enbart i projekt. Då organisationen är lite matrisinriktad så är flera personer inne i flera projekt och jobbar. Dessutom så finns det stödfunktioner som bara är intresserade av vissa bitar av ett projekt, ekonomi t.ex. Förutom projekt finns en del statiska saker som lagras också.

Nu är det så att vi arbetar med projektytor, privata ytor, allmäna ytor och teamytor på de olika servers som är i drift idag. Det betyder att trots att strukturer är ganska lika så blir det snabbt väldigt svårt att hitta filer då det kanske är femtio projekt igång samtidigt. Detta skapar en viss förvirring och ostruktur. Inte bra. Dessutom så har dessa strukturer olika behörigheter i och mellan sig så att färre personer har behörighet ju längre in man kommer.

Detta har gjort att vi har börjat fundera ifall en mappstruktur kanske inte fungerar längre. Dels är det jobbigt att administrera behörigheter etc men framför allt är det ett helsike för användaren att veta vart man hittar filerna. Vissa filer är lätta att hitta men andra svårare. Ett faktureringsunderlag t.ex. Ska det ligga i projektet eller i en ekonomifolder? Helst båda delarna. Där ser vi fördelarna av en databas där man kan söka och se status på filer. Tiger har ju en del rätt med smarta mappar men det är ju i klienten och ej distribuerat till olika användare på Mac och PC (delad miljö) med olika behörigheter.

Så min fråga är om någon har erfarenhet av detta här? Vad är bra och vad är dåligt? Vad finns det för något? Företag? Enkelhet och säkerhet är nyckelorden. Enkelt för användaren och enkelt att administrera så att behörigheter etc blir rätt och därmed säkert. Vad tror ni?

Finns tyvärr inget som är helt perfekt. Ingen lösning klarar alla filformat, men du kan kanske titta på Cumulus server-produkter på www.canto.com eller på något sånt som http://www.google.com/enterprise/mini/index.html.

  • Oregistrerad
  • 2005-04-05 10:15

Tjena. Googleprylen är lockande helt klart men jag skulle vilja integrera den mer med OS. Dvs att man ej behöver gå till intranätet för att söka. I praktiken borde man kunna skriva ett Dashboard till OS X som gör frågan till den. Den hjälper för att hitta data men ej att strukturera. Det är en knivig situation. Hmmm.

1
Bevaka tråden