Hur en datorovan själv kan ändra i webbsidor

Tråden skapades och har fått 11 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Kristianstad
 • 2005-01-21 17:29

Jag har blivit tillfrågad av en person att kolla upp hur det funkar att lägga ut info på egna webbsidor.
Denna person har normal datorvana, dvs kan skriva i MS word.
Vill ha hjälp med att lägga upp dessa sidor som skall vara enkla.
När sidorna är upplagda vill personen själv kunna ändra i dessa.
Där kan jag se en svårighet. Jag tror inte att hon har tid och ork att sätta sig in i ett webbprogram tex som GoLive.
Sedan skall det ju vara så billigt som möjligt också.

Några ideer?
Tips?

Macromedia Contribute, kanske? "Web publishing for everyone" (enligt Macromedia)

Läs mer här: Länk till Macromedia

Kostar 149 Euro.
Demoversion finns att ladda ner.

 • Medlem
 • Karlstad
 • 2005-01-21 18:16

Som ett tillägg till Jespers förslag (som är det enda, verklliga verktyget för det du frågar om), så KAN man göra så här:

Man bygger sidan med olika element som SSI-filer och gör layouten enligt detta. Man formaterar med CSS. Sen gör man filerna med ganska stort mellanrum mellan taggarna och innehållet. T.ex. en SSI med bara text i en <p> tag gör man så att filen har flera radmellanrum mellan själva texten och övre och nedre taggen. Då brukar folk som har normal datorvana kunna klistra in ny text vid behov utan att ändra själva taggarna.

Så utvecklar man detta med <h> taggar, filer för bilder (vars <img> tag INTE får innehålla dimensionerna eftersom man ska kunna lägga in bilder av olika format och alltså inte ska ha en platshållare som ändrar bildens verkliga format.

Ungefär så...

Men det brukar gå att få kunden att betala för Contribute eftersom dom tjänar ganska mycket på att kunna redigera själva utan att riskera att fnula till sidorna.

 • Oregistrerad
 • 2005-01-21 18:25

Det ser onekligen ut som att det är ett publiceringssystem (content management på engelska) som behövs. Det finns en rätt stor mängd där olika system är bra på olika saker, om du inte vill köpa ett finns det gratis-varianter på nätet, eller så kan du bygga ett själv. Jag har utvecklat ett, som jag tyvärr inte kan pusha för på det här forumet eftersom administrationsbiten enbart fungerar under Windows i nuvarande version. (Men nästa version kommer garanterat funka på Mac.) Tänk på att olika system kan kräva att köras på olika webbservrar osv, så att du inte skaffar ett publiceringssystem och ett webbhotell som inte passar ihop..

Vad sägs om en blog (om det nu passar den information som ska läggas ut?)

 • Oregistrerad
 • 2005-01-21 19:52

Annars kan han ju spara HTML från word åsså ha någon ftp med genvägar (för ett "no cost" förslag).
Blir iofs en sida som stinker och med riktig fulkod, men billigt.

 • Oregistrerad
 • 2005-01-21 22:07

Det perfekta för ditt problem är antagligen cms, content management system. Man skapar då en färdig design som används på alla sidor, och sedan kan olika användare skapa och ändra sidor själva, som fortfarande har rätt design. Se gratis alternativ (för privatpersoner iaf) på http://www.imcms.net/index.jsp

 • Medlem
 • Kristianstad
 • 2005-01-22 11:41

Tack.
Skall kolla igenom de olika förslagen. Tyvärr har personen Windos.
Det är en psykolog så det är inte mycket info personen behöver men vill så småningom ha egen kontroll på sina sidor.

Ursprungligen av Sten_n:

Tack.
Skall kolla igenom de olika förslagen. Tyvärr har personen Windos.
Det är en psykolog så det är inte mycket info personen behöver men vill så småningom ha egen kontroll på sina sidor.

Verkar lite märkligt att ställa en fråga på ett Mac-forum, och inte berätta att personen som ska ha programvaran kör Windows... Hur ska forumet kunna ge bra svar, om du inte ger oss denna ganska viktiga information från början?

Ja ja, mitt förslag funkar ju även på Windows. "Macromedia Contribute" finns för båda plattformarna.

 • Medlem
 • Kristianstad
 • 2005-01-22 12:53

Det kan bli så att sidan sätts upp från en Mac men skall ev skötas från en Windos.
Internetfrågor brukar för det mesta vara plattformoberoende.
99mac är det forum som jag först konsulterar.

Jag hade tänkt använda GoLive. Kan man använda Contribute sedan?

Ber 1000 ggr om ursäkt om någon anser att jag har överträtt detta forums regler.

 • Oregistrerad
 • 2005-01-22 13:51

Jag byggde en enkel sajt (<10 timmars jobb) åt en företag i PHP där sidan lyfter in ett par HTML-filer (schema och nyheter) sparade från Word i layouten. Jag fick göra ett fulhack för att få åäö att funka eftersom Word använder en massa märklig CSS, men det funkar bra. Allt de behöver göra är att redigera HTML-filerna i Word och FTP:a upp dom på webbhotellet och använder de rätt font med rätt storlek följer de sidans utseende i övrigt.

Ursprungligen av Sten_n:

Sedan skall det ju vara så billigt som möjligt också.

Några ideer?
Tips?

Eftersom han ska köra Windows så är väl Microsofts FrontPage ett val, kanske. Om någon med lite känsla för färg och form hjälper honom att bygga sidan från grunden.

Att publiceringssystem (CMS) är en lösning som jag tror att han skulle trivas med, men någon ska hjälpa honom att sätta upp det, göra formgivning, programera mallarna och så vidare. Det kostar lite om han inte känner någon som kan ta sig an ett fritt publiceringsverktyg. Sen ska det in på en webbserver och någon måste hjälpa honom med support framöver också.

Jag ska hjälpa en kompis med en enkel webbplats för hans lilla familjeföretag. Jag hade tänkt att själv göra jobbet i Dreamweaver och sedan låta honom sköta uppdateringar via Contribute. Han behöver investera 1 429 kronor i programvara och runt 70 kronor i månaden för webbhotellet. Utan avancerade funktioner men informativt och möjligheten till att hålla sidan aktuell och uppdaterad själv. Nu är jag en vänlig själ som bara kräver några bärs i betalning. Ska jobbet landa på en byrå blir det naturligtvis en kostnad framtagning av webbplatsen också.

1
Bevaka tråden