18 år med Mac

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Lund
  • 2004-12-03 19:01

Jag arbetade på Lunds universitet mellan 1961 och1998, större delen som chef för den centrala studievägledningen och de tre sista åren som IT-konsult inom förvaltningen. 1986 fick jag ett utredningsuppdrag för Högskolverket. Jag gick då till min chef och sa att antingen måste jag ha en sekreterare eller också en Mac. Efter att tänkt några dagar gav han mig tillstånd att inköpa en Mac 512, som hade en minneskapacitet på 512 kb, ingen hårddisk och bara en diskettstation. Man körde då med två disketter, en som innehöll system och program och en som innehöll dokument.

Ett år senare kom programmet Hypercard. Jag lärde mig rätt snart att göra små tillämpningar. Jag byggde bl a ett program för att kunna hantera administrationen av högsoleprovet som de fortfarande använder både i Lund och Linköping.

När www kom så fanns det ingen html-editor för Mac som klarade svenska tecken så jag byggde med hjälp av hypercard ett program som jag kallade för HTML-HyperEditor och lade ut på internet. Första året laddades det ner mer 50.000 gånger och var särskilt populärt i amerikanska spansktalande skolor då det även klarade spanska tecken. Eftersom Lunds universitet från början var mycket Mac-inriktat bidrog denna editor snabbt till att Lunds universitet från början hade flest webbsidor av alla universitet i Sverige. En sökning på Google ger fortfarande ett hundratal sidreferenser där man hänvisar till HTML-HyperEditor även om jag misstänker att ingen anväder den idag. Jag gjorde också flera cgiprogram med hjälp av Hypercard. Vill någon titta på min gamla editor så finns den på http://www.formonline.se/Editor

I dag använder jag huvudsakligen Filemaker. Jag använder både Mac och PC. Har en G4 Dual främst för bildbehandling. Min webserver är en IMac. Därimellan har det naturligtvis varit ett antal olika Macar.

Tycker det skall bli trevligt att återknyta kontakten med Macanvädare igen. Jag var mycket aktiv i ett internationellt forum för Hypercardanvändare på 90-talet.
För närvarande har jag ett eget företag som huvudsakligen arbetar med blanketter på nätet. Som hobby sysslar jag främst med medeltidskonst.
/loa (vilket skall tydas som Lars-Olof Albertson)

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-12-03 20:00

Välkommen!

Välkommen!

Trevlig läsning om din bakgrund

Upphovsmannen till HTML-HyperEditor!
Fantastiskt!
Dig har jag haft mycket nytta av!
Välkommen hit!

1
Bevaka tråden