Marigt problem med router

Tråden skapades och har fått 18 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Oregistrerad
  • 2004-09-30 12:05

Okej. Jag ska försöka förklara det här. Till saken hör nämligen att jag inte gillar att pilla med fula saker.
Sitter med en Adamo-uppkoppling. ADSL. Har ett modem som heter tekComm. Har en router som heter Netgear RP114.

• Kommer ut fint och snabbt på internet om jag tar en korsad kabel från modemet direkt till dator.
• Kommer åt routern fint med vilken kabel som helst till datorn.
• Händer ingenting om jag kopplar en rak kabel mellan modem och router (som det står att man ska göra i modemmanualen).
• Får signal från modemet att den upptäckt och har kontakt med ett LAN om jag kopplar korsad kabel mellan modem och router.
• Router ger ingen indikation (förutom någon sekunds blinkning på "wan-ledlamporna" ibland) på att den är kopplad till ett WAN.

Jag hittar ingenting om det här i inställningarna. Känns ju som att det är routern som ska ändras på nägot sätt, men hur? Enda som står i Netgears troubleshooting är att man ska kolla kablarna om man inte har ljus i "wan-ledlamporna".

Finns det fler typer av ethernetkablar än rak och korsad? Alltså jag vet att det finns skärmade och oskärmade och fan och hans moster, men de skiljer sig väl inte i funktion, mer i kvalitet?!

Routern funkade fint i det här nätverket när det var ett otäckt comhem-modem istället för Adamo.

HILFE!

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2004-09-30 13:25

Jag hade exakt samma uppsättning som du tidigare. Kunde inte förstå varför det inte funkade mot comhem.
Sedan bytte jag ut den där hiskeligt långa ethernet-kabeln, som com hem skickar med, mot en garanterat rak och riktig TP-kabel.

Och då löste det sig.

Jag har inte brytt mig om att undersöka comhem-kabeln närmare, men jag misstänker att den är felkopplad.

  • Oregistrerad
  • 2004-09-30 13:53

Okej. det kan alltså vara ett rent kabelfel. Men har jag rätt i att det finns raka och korsade och inget mer?!

  • Oregistrerad
  • 2004-09-30 14:01

Det finns - mig veterligen - bara raka och korsade (och korsade är på väg bort som tur är), om vi undantar skärmningar och klassningar...

Kablar är ofta väldigt billigt gjorda (billigast) och felprocenten verkar inte vara låg.

  • Oregistrerad
  • 2004-09-30 14:22

Det är så jävligt alltså att mina fina kablar inköpta från killen från Insjön inte nödvändigtvis är så bra som de är billliga!

  • Oregistrerad
  • 2004-09-30 14:32

Pär! Du skriver att korsade lyckligtvis är på väg bort. Men det är ju bara med en korsad kabel som jag får en indikation om att det finns ett LAN på modemet. Med den raka händer ingenting. Och båda kablarna funkar. Den korsade funkar när jag kör direkt modem-dator, den raka fungerar när jag kör dator-router.
Jag fattar ingenting. Kom hit och hjälp mig!;)

  • Medlem
  • 2004-10-02 20:17

Om man kollar på tekcomms hemsida så har de ju bara förutom USB-modemet routrar? Vilken modell har du av deras modem? Om modemet är en router så använder man en korsad kabel mellan router och modem. Använd den kabel som det står i manualen till modemet så bör det fungera. För att "testa" kablarna kan du ju stoppa i dem i routern och pinga den så ser du om du får signaler och att de funkar som de ska. TP finns väl i straight, cross och rolled.

  • Oregistrerad
  • 2004-10-05 10:30

Jag har enportsroutern, så då ska jag alltså använda en korsad kabel enligt dig, gupen? Det verkar vara då det funkar bäst, även om de säger i manualen att man ska ha rak. Igår lyckades jag få signal till router, så att den indikerade det. Men då sade modemet att den inte hade kontakt med lanet. Det här är jättekonstigt.

Det var när jag ändrade duplex och sådana grejer manuellt som jag fick signal till routern. Alla delarna ska känna av det automagiskt.

Men om vi säger så här: Jag har ett fast publikt IP från Adamo. Ska jag ange det bara i modemconfen, och inte i nätverksinställningar eller i routern? Eller ska man ange det IPt överallt?

  • Medlem
  • 2004-10-19 05:46
Ursprungligen av Pelle Hedeblom:

Jag har enportsroutern, så då ska jag alltså använda en korsad kabel enligt dig, gupen? Det verkar vara då det funkar bäst, även om de säger i manualen att man ska ha rak. Igår lyckades jag få signal till router, så att den indikerade det. Men då sade modemet att den inte hade kontakt med lanet. Det här är jättekonstigt.

Det var när jag ändrade duplex och sådana grejer manuellt som jag fick signal till routern. Alla delarna ska känna av det automagiskt.

Men om vi säger så här: Jag har ett fast publikt IP från Adamo. Ska jag ange det bara i modemconfen, och inte i nätverksinställningar eller i routern? Eller ska man ange det IPt överallt?

Har du ett modem, en router och en dator skall:
1. Modemet vara inställt som en brygga (G.DMT, RFC1493 LLC, VCI=35, VPI=8)
2. Routerns WAN ha ditt fasta IP (81.21...)
3. Routerns LAN troligen dela ut DHCP till din dator.

Får du det inte att funka tycker jag du skall ringa till Netgears support. De kommer hjälpa dig.

Kalle
Adamo Bredband
<support@adamobredband.com>

  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 00:57

Nu försöker vi igen. Jag sitter nämligen fortfarande med icke fungarande grejer här hemma. Det är vansinne!

Jag kommer att kalla min bryggade router från Tekcomm för modem och min router från Netgear för router för enkelhetens skull. Som om något här är enkelt!

Jag har lyckats klura ut att wan-porten på routern enbart kör 10M half duplex. När jag tvingar modemet att köra just så, så märker modemet av att jag kopplar in routern. Men routern känner inget.

Om jag kör 100M full duplex på modemet (vilket routern alltså inte ska klara) så säger routern tjena och hej, eftersom den har signal. Men modemet känner inget.

Och om någon orkat läsa igenom den här tråden och fattat vad mitt problem är, så heder åt er!

/Pelle

  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 01:13

Och två frågor till på samma tema:
1) Om en kabel funkar till en sak (till exempel mellan dator och modem) så bör den väl funka även mellan router och modem? Eller är det känsligare där?

2) Kan det här ha något som helst att göra med POTS-splittern. Det kan det väl ändå inte? Jag fick med en sådan när jag köpte modemet, men glömde den i lådan. Såvitt jag förstår, så har den till uppgift att separera frekvenserna i telefonlinan, så att jag inte pratar in i modemet eller surfar in i örat. Hur som helst så funkar internet och telefon utmärkt utan att störa varandra utan att jag har kopplat in splittern.

  • Medlem
  • Sollentuna
  • 2004-11-18 10:54

Till att börja med så ska du koppla in din splitter. Utan den har du nog mycket små möjligheter att få det hela att fungera.

Går vi över till de övriga komponenterna så finns det en svensk instruktion hos tekComm om man kör mot Telia. I Adamo-fallet så borde den vara tillämplig sånär som på DHCP mot ISP:n (Telia). Där byter man och kör med fast IP-adress.

Det viktiga/centrala för din del är att köra modemet i bryggat läge. Det ska alltså agera dumt och ointelligent. Det är din Netgear-router som ska stå för intelligensen med routing, brandvägg, NAT, DHCP etc.

Det här med att det finns tre (3) olika typer av TP-sladd måste jag erkänna är en nyhet för mig. Jag trodde bara att det fanns rak och korsad. Jag tog en liten titt på nätet och insåg vad det hela handlar om:

Våra två vanliga sladdar, rak och korsad, används för nätverkstrafik - vad vi ofta kallar för ethernetnätverk. Här kan vi koppla dator mot nätverksutrustning (switch etc) eller dator mot dator med rak respektive korsad.
Vad som har tillkommit är sk. rolled, men här blandar man äpplen och päron: denna sladd är inte till för nätverkstrafik, utan för att koppla ihop datorn serieport med nätverksutrustningens serieport. Inget annat. Så jag tycker att det är lite olyckligt att folk slänger sig (lite ovårdat) med att det finns tre varianter av nätverkssladdar. Det är inte sant. Däremot finns det tre (3) varianter av sladdar med RJ45-kontakter på, där den sista sladden är icke-twistad (den är platt och har 6, 8 eller 10 parallella ledare i sig.

Nog om den utvikningen.

Ska jag återkomma med mer?

  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 12:06

Okej. Splittern är inkopplad, men jag vill veta varför. I och med att det har funkat fint utan den. Känns som att det här problemet inte borde ha med det att göra, eller?

  • Oregistrerad
  • 2004-11-18 15:08

Jag utgick från att allt fram till modemet var ok, eftersom det funkade. Men då kanske det är andra grejer som spelar in. Det kanske till och med är så att jag har fel sladdar fram till modemet? Så här ser det ut: Första telefonjacket->vanlig telefonförlängningssladd->vanlig telefonplugg->splitter->modem.

Är det redan där mitt problem ligger?

Jag är mer än lovligt trött på det här nu. Jag lovade mig själv att inte gå och lägga mig igår förrän det var löst. Slutade med att jag kom i säng vid halvtre utan fungerande initernetuppkoppling ändå. Men kanske lite klokare, även om problemet är exakt samma som jag hade från början.

Senast redigerat 2004-11-18 15:18

Det finns en annan viktig grej med ADSL prylarna. I alla fall med Telia. Prova.
Stäng av alla grejer. Vänta 5 minuter - Starta modemet - vänta några minuter - starta routern vänta - starta datorn.

  • Oregistrerad
  • 2004-11-19 13:28

gaaah. Inget hjälper. Nu har jag kopplat in min splitter. Finns det olika sladdar fram till modemet också? Jag har fyrastiftsdoningar.

Fick koppla om lite inne i väggen från telejacket också. Mina jack var parallellkopplade, men nu är de seriekopplade. Ledde till att jag måste ha något i huvudjacket för att kunna prata i telefon i mitt andra jack. Verkade konstigt tyckte jag, så jag ringde till Telia. Så ska det vara sa de. I helv... tänkte jag. Det är väl inte rimligt??!

Hur som helst börjar jag undra om det stora problemet kan ha med ip-nummer inåt nätverket att göra. Vad tror ni om det?

  • Medlem
  • Sollentuna
  • 2004-11-19 17:22
Ursprungligen av Pelle Hedeblom:

Fick koppla om lite inne i väggen från telejacket också. Mina jack var parallellkopplade, men nu är de seriekopplade.

Ahaa, i skåpet! Det var det som gjorde att du kunde prata i telefonen och köra modem.

Ursprungligen av Pelle Hedeblom:

Ledde till att jag måste ha något i huvudjacket för att kunna prata i telefon i mitt andra jack. Verkade konstigt tyckte jag, så jag ringde till Telia. Så ska det vara sa de. I helv... tänkte jag. Det är väl inte rimligt??!

Självklart har du rätt! I och med att alla jack är seriekopplade så förs signalen/förbindelsen vidare till nästa jag i huset/lägenheten om det inte sitter något i jacket (före). Är alla jacket likadant kopplade, även huvudjacket? Jag tänker på att ledningen ska gå in i jacket på de två undre anslutningarna och lämna jacket på de två övre (om man har ett klassiskt jack).

Ursprungligen av Pelle Hedeblom:

Hur som helst börjar jag undra om det stora problemet kan ha med ip-nummer inåt nätverket att göra. Vad tror ni om det?

Varför inte? Du ska alltså bara skriva in din IP-adress (som du fick från Adamo) i din router. Skriv också in den övriga uppgifterna från Adamo i din router. Och platsen för detta är det sk WAN-interfacet. För LAN-interfacet gäller DHCP-server med tillhörande val i din router. Med tillhörande val tänker jag på tex start- och stopp-adress för IP-adresserna som routerns DHCP-server ska använda sig av.
I dina övriga datorer ska du bara välja DHCP-tilldelning av IP-adressen. Du kommer även att få den övriga informationen från din routers DHCP-server (default gateway, namnserver etc).

Ursprungligen av Pelle Hedeblom:

Okej. Jag ska försöka förklara det här. Till saken hör nämligen att jag inte gillar att pilla med fula saker.
Sitter med en Adamo-uppkoppling. ADSL. Har ett modem som heter tekComm. Har en router som heter Netgear RP114.

• Kommer ut fint och snabbt på internet om jag tar en korsad kabel från modemet direkt till dator.
• Kommer åt routern fint med vilken kabel som helst till datorn.

HILFE!

Fler kockar!
Alltså fungerar ditt modem!
Alltså fungerar sladdarna till din router!
Problemet finns antingen i sladden mellan modemet och routern och/eller i konfigureringen av routern.
Denna sladd kan antingen vara rak eller korsad. Om du väljer "upp-porten" så skall den förmodligen vara rak.
Hur har du konfigurerat din router? Du har nu fått ett fast IP-nummer, har du ställt in detta i routern mm.

  • Oregistrerad
  • 2004-11-25 22:36

Jag börjar nu närma mig punkten där jag ger upp. Det går inte att få routern att höra att den får en signal på wan-porten. Hur jag än gör så går det inte.

Uppsättningen just nu, som är den som jag försökt få att funka med jämna mellanrum hela tiden är:
Dum jävla modem-router (inget nat inget dhcp ingenting)
Smart jävla router (dhcp-server, publikt ip etc)
Underbar liten Pismo som tar emot dhcp

Kontakten mellan dator och modem går fint. Kontakten mellan dator och router går fint. Kontakten mellan datorer i nätverket går fint. Men ingen kontakt mellan modem och router. Tillbaks på ruta ett med andra ord.

1
Bevaka tråden