Lista katalog på webben

Tråden skapades och har fått 10 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Vi har en XServe med Apache etc, men jag har ingen aning om hur man löser följande:
Anta att jag har en mapp på webservern. Jag vill distribuera denna mapp så att man ser vad den innehåller, fast på en hemsida.

Typ som http://farmen.mine.nu/bilder/

Som det är nu får jag ett meddelande:
"Forbidden
You don't have permission to access /downloads/pub/ on this server."

Hur gör man? Finns det nån generell inställning på hela servern, eller måste man ändra det mapp för mapp, eller....?

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2004-08-10 15:07

Om servern inte är konstigt inställd, så ska webbläsaren visa alla filerna i mappen om du inte inkluderar en "index.html" (eller vilken default-fil som gäller för dig).

Dvs: Lägg inte inte nån fil som heter index.html eller index.htm eller default.htm, utan bara bilderna. När du sedan skriver in URL:en till mapåpen i webbläsaren så ska filerna/bilderna listas.

PS: Du måste tydligen "CHMODDA" mappen till 755 eller 644: Använd en ftp-klient och fixa detta, t.ex. Transmit eller Fetch. Kanske t.o.m. denna fixar detta: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/16423

Tack, men det funkar inte... Jag provade köra 777 i rättigheter, men jag får fortfarande samma meddelande...

Är det inte en inställning man gör i Apache nånstans?

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2004-08-10 15:21

Jaha, du har servern själv? Eller?

Japp...

argh! du måste inte ändra rättigheter på filerna för att de ska visas på det viset.

Att chmodda dom gör enbart att tex. script kan skriva till dom.

Det du ska göra är att lägga till "Indexes" (under Directory i din vhost) i httpd.conf, du får du apache's "katalog index" om inte någon av indexfilerna finns där (dvs oftast index.html/index.htm/index.php etc)

  • Medlem
  • Karlstad
  • 2004-08-10 15:30

Så djärv har jag aldrig varit...Men jag hyr plats på flera Unix/Apache servers och har vid ett par tillfällen haft just detta problemet: trots rätt CHMOD så har filer/mappar vägrat.

Då har supportgubbarna ändrat "ownership", och löst problemet. Kanske det finns nåt här kan hjälpa:
http://httpd.apache.org/docs-2.0/

Haru provat att starta om servern förresten?

Sårry, de e allt jag kan bidra med.....lycka till...

(***Varning, hyfsat flummigt meddelande, men svaret finns längst ner*****)

johan, du verkar ju ha koll på detta. Låter helt klart som en vhost-grej, ja.

Tyvärr är jag ingen kung på Apache så därför förstår jag inte riktigt vad du menar. Hmm, vänta, ska kolla i vhostfilen..... ...... ...... ...............
Det blev man ju inget klokare av. Eller menar du att man ska göra en Virtual Host för varje mapp man vill ha möjlighet att lista??

Det är klart, i Apples Server Settings/Web configuration, så går det ju slå på "Enable detailed folder listings", men det vill jag ju inte ha på hela servern... (eller vill man det?)

Hmmm. Det GÅR ju att läsa manualen också...!
Där verkar det som man slår på listingen per domän. Eftersom vi inte använder Server settings av olika anledningar, vet du vad kommandot i Virtual Host:en är för att slå på indexing?

Jag har en rad som heter
"DirectoryIndex index.html"

Eller ska jag bara skriva "Indexes" på en rad....? Jag testar! Återkommer snart...... (det blir mycket prata med sig själv nu....
Ja, bara skriva Indexes funkade ju INTE...
Tar jag bort Index.html kommer ju knappast något annat att funka, men vi provar väl...

Nej, nu fattar jag!!!

Det finns, precis som Johan skriver, en rad som heter Directory. Efter denna rad finns Options, och där kan man slå av och på tuffa grejor, som t ex "Indexes". Ändrade sonika minuset till ett plus, så det blev så här:

Options All +MultiViews -ExecCGI +Indexes

...och nu funkar det!!!

Tack för hjälpen!

haha, lagom flummigt jag borde nog ha förtydligat att det ska ligga under Options också, men det listade du ju ut så småningom

I standard httpd.conf som följer med finns det en del info i kommentarerna, bla denna länk: http://httpd.apache.org/docs-2.0/mod/core.html#options (om du känner dig extremt sugen på att läsa mer om det).
Vad som menas med "DirectoryIndex" är de filer som du vill ska gälla som index-filer, dvs de som visas om man går tex http://domain.com/myfolder/, om de inte finns nån fil som passar med DirectoryIndex så visar den "katalog visningen".
Annat intressant är AllowOverride direktivet. Om det är satt till tex "AllowOverride All" så funkar det precis som i filmerna med att man kan overrida systemet (:)), i detta fall med en fil som heter .htaccess, vilket kan vara bra om du kommer på att tex en vis katalog inte ska "indexas" kan du skapa en .htaccess fil som innehåller "option -Indexes".

Hursomhelst, bra du fick rätt på det till slut, det kan vara lite svårt att få kläm på allt i httpd.conf till att börja med, men med lite vilja (och kanske ett par besök till google ) kan man få det mer eller mindre som man vill till slut..

Vad jag inte fattar dock, trots att ha läst på Apache.org, är hur jag får en mer detaljerad listning...?

Som det är nu fick jag bara en lista med innehållet, men det vore kul med filstorlek etc, som "alla andra" har...

IndexOptions FancyIndexing

om jag inte minns fel

1
Bevaka tråden