NetGear WiFi kort mot AirPort Basstation

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-07-16 15:29

Äntligen kom dagen då jag handlade min AirPort Basstation! Vad jag har längtat.
Installationen var mer än föredömlig och på 20 minuter hade jag både delat internet och en skrivare med basstationen.... Min G5a och frugans Xp hoj kör numera på det interna LANet och kommer åt den delade skrivaren helt enligt reklamen...

Så långt allt väl.... Varför detta inlägg?

Jo, jag passade på att handla ett NetGear kort till min jobb laptop (W2k) för att kunna jobba från balkongen nu när sommaren ska vara här (enligt SMHI), fast där var det inte lika enkelt!

Efter en lång kväll (och förmiddag) fick jag igån fönstermaskinen, genom att helt enkelt disabla WEP i min basstation... Nu är det ju så att jag vill ha WEP, så min fråga till detta forum är:

Hur gör man för att köra WEP från en W2K hoj? Är det något man ska ladda ned?
Eller hur konfar man PC eländet?

Kan bara säga att ännu en gång har jag fått bevisat varför man ska köra Äpple...

Apple använder i sina AirPort-relaterade program en hash-algorithm som gör att man kan använda vilket lösenord som helst, oavsett längd. Detta konverteras sedan till de 40 eller 104 bitar det ska vara. Dessa kan sedan skrivas antingen som 5/13 ASCII-tecken eller som 10/26 hexadecimala tecken.
För att få fram de hexadecimala tecknen måste man från Apples AirPort Basstationsadministrationsprogramvara (världens längsta ord?) gå in under menyn basstation ("Basestation" i eng. OS) och välja alternativet längst ner som heter nåt i stil med motsvarande lösenord ("Equivalent network password" i eng. OS).
Detta är då nyckeln i hexadeciamal form.
I vissa kort finns möljighet att skriva in nyckeln antingen i hex-format eller ASCII.
I vanliga MacOS känner den av formatet automatiskt (ASCII, hex, "lösen")
Har man problem med att i MacOS X ansluta till andra basstaioner ska man skriva dollar tecken före nyckeln ($0123456789). Och ämnar man skriva den i ASCII-format skriver man det femteckniga lösenordet inom citationstecken ("lösen").
Apples "lösen"-format hanteras default, såklart.
Behöver du konvertera mellan ASCII och HEX finns en utmärkt konverterare längst ner på http://www.cplusplus.com/doc/papers/ascii.html
Kan du ställa in Authentication Type i Netgears programvara kan du testa att ändra mellan Öppen och Shared Key. Vet inte vad Apple använder. Det finns olika läror om vad som är säkrast.
Se även till att stänga av 802.1x om det är aktiverat.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-07-16 17:04

Om jag skriver: VA?!?!
Så kanske jag kan fånga mina tankar och känslor när jag läser ditt inlägg.....

Nåja, jag får väl labba lite när frugan har lagt sig!

jag vet att det kanske inte var huvudet på spiken som svar på din fråga. Delar av texten var från vår interna supportdatabas...

Summerat:
Har du rätt WEP-nyckel? Har du skrivit in WEP-nyckeln i basstationen i hex- eller ASCII-format? Om du inte vet att du gjort det har du förmodligen inte gjort det. Och då måste du konvertera lösenordet (med adminprogramvaran) till hex och sedan skriva in den i din PC-klient.
Sedan ska du kolla om du har inställningsmöjligheter för autenticering. Kan stå på Shared/Open eller Delad/Öppen. Testa att växla.
Se även till att stänga av 802.1x. Är på nästa flik om kortet du använder använder WinXPs inbyggda konfigurationsverktyg för trådlöst.

Ge frugan licensavtalet till någon av dina dataprylar att läsa så somnar hon snart

1
Bevaka tråden