verktyg för dynamiska webbsidor och lite andra frågor

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

jag håller på och gör en layoutprototyp för en sida där elever skall ha tillgång till diverse kursmaterial för varje enskild kurs. Lärare skall kunna lägga till material i form av bland annat mappar, länkar, nyheter. började lite lätt att skapa allt i zope/plone men jag har lagt det på hyllan (då det inte är säkert att detta är vad som skall användas på den färdiga produkten.)

Jag har gjort lite sidor som jag länkats till en iframe (vet inte om det är bra/dåligt med iframe) osv. nu måste jag tillföra lite dynamik...lägga till mappar osv via formulär, skapa ett oavancerat forum osv.(jag behöver i detta läget inte bry mig om rättigheter för lärare resp. elever)...men jag kan för lite....vad skall jag använda mig av....vad är lättast för nybörjaren?

sen har jag en liten fråga: sidor i zope är uppbyggda av templates till största delen....vad skilljer en template från t.ex en html eller dtml sida?

trött nu hoppas jag gör mig förstådd....tack på förhand

hmm, svårt att säga vilket system som finns som du kunde använda, oftast så fastnar olika personer för olika CMS osv, medans andra (som jag tex) väljer att göra det själv utifrån egna bibliotek. Kolla in http://opensourcecms.com/ där du kan testa på de flesta större opensource CMS system gratis.

Vad gäller templates, så är tanken med det att seperar logiken, dvs koden, ifrån sidans html, så tex en programmerare lätt kan samarbeta utan att förstöra för varandra, andra anledningar är att man får lite mer struktur på det eftersom allt (kod+html) inte blir en enda soppa invevad i varandra..

  • Oregistrerad
  • 2004-04-16 08:25

"Kolla in http://opensourcecms.com/ där du kan testa på de flesta större opensource CMS system gratis."

Openscourcecms.com tycks ha "glömt" Movable Type (http://movabletype.org).

Ursprungligen av fraggelpjott:

"Kolla in http://opensourcecms.com/ där du kan testa på de flesta större opensource CMS system gratis."

Openscourcecms.com tycks ha "glömt" Movable Type (http://movabletype.org).

Nope. MovableType är inte OpenSource

/Kristofer

  • Oregistrerad
  • 2004-08-12 13:05

Ich bin ein Klompf-kopf.

I den här tråden diskuterar vi för och nackdelar med olika middleware, dvs verktyg för att skapa dynamiska webbsidor.

http://99mac.se/forum/showthread.php?t=41732

Men på din fråga verkar det som om du egentligen söker ett bra CMS och de länker som lagts in ovan leder till några bra siter för att jämföra och leta vidare. Du kan även söka på CMS då detta har diskuterats många gånger på 99Mac.

Tycker det är synd att du lagt Zope på hyllan. Själv har jag byggt ett antal avancerade siter med Python, Zope och Plone. Zope ger dig en mycket smidig integrerad databaslösning och Python är extremt kraftfullt när man lärt sig det.

Utöver detta är det mycket enkelt att expandera Zope/Plone med användbara moduler såsom iCal integration, Referenshantering, Forum, Live chat á la IRC, Streaming media. Den integrerade WYSIWYG editorn är också oerhört användbar för datorovana användare som vill skapa avancerade dokument utan att behöva kunna html. Utöver detta är det enkelt att konstruera nya dokumenttyper med Archetypes.

När det gäller page templates i Zope kan de antingen vara baserade på dtml eller Template Attribute Language (TAL) Att de är page templates betyder bara att de inkorporerar all infrastruktur från siten "kring" dokumentet såsom Användarrättigheter, Sidhuvud och sidfot m.m.

Hör av dig om du har specifika frågor kring Zope/Plone/Python

  • Oregistrerad
  • 2004-12-06 22:40

Jag har en liten fråga... Vad kräver Plone av servern? Kan man köra Plone från ett "vanligt" webbhotell eller måste man ha en dedicerad server?

1
Bevaka tråden