Komprimering med bibehållen resursdel

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • International user
  • 2004-04-08 18:03

Finns det något sätt att "packa" filer på i UNIX där Macens resursdel behålls? Som t.ex. DropStuff gör. "tar" behåller tyvärr inte resursdelen. Man kan naturligtvis använda DropStuff med UNIX men detta är inget alternativ i detta sammanhang.

Jepp, det kan du göra med ditto! Ditto är ett riktigt egensinnigt specialverktyg som kan hantera HFS-metadata, och det har inbyggd funktionalitet för att skapa samt dekomprimera pkzip- eller cpio-arkiv. Hur man gör finns lite luddigt beskrivet i manualen, men så här skapar du ett komprimerat cpio-arkiv med bibehållna resursdelar:

ditto -c -z --rsrc källfil målfil.cpgz

Källfilen kan antingen vara en enstaka fil eller en katalog, men till skillnad från andra kompressionsverktyg kan ditto bara använda en enda källfil. Men flera filer i en katalog är inget problem alltså. Tänk bara på att ditto är hopplöst kinkig med parametrarna, och att det inte går att kombinera ihop parametrar. Man måste alltså skriva "-c -z" i stället för bara "-cz" som man kanske är van vid.

Du dekomprimerar cpio-arkivet så här:

ditto -x -z --rsrc målfil.cpgz destination

En liten egenhet är att man måste ange en destination, och om du packat ner en katalog med en massa filer i kommer de filerna att läggas direkt under den angivna destinationen. Katalogen de befann sig i vid packningen försvinner alltså någonstans på vägen.

  • Medlem
  • International user
  • 2004-04-08 20:32

Yes, funkade fint. Men med samma bugg som DropStuff under X. "File comments" tappas bort på vägen. Så all HFS-metadata behålls inte. Men det kan hanteras på annat sätt.
Tack för den!

Senast redigerat 2004-04-08 20:43
1
Bevaka tråden