På tiden: Intel slutar med GHz i marknadsföringen

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-03-30 17:34

Enligt den här artikeln i Wired ska Intel sluta använda GHz som prestandamått i marknadsföringen. Anledningen är att de har tagit åt sig kritik om att processorns klockfrekvens inte har mycket med prestanda att göra.

Detta är ju vad Apple har hävdat i tio år nu, och även om det inte innebär att macarna alltid har lett prestandaracet så har fokuseringen på MHz lett till orättvisa jämförelser. Nu ska det i alla fall bli bättring: istället för GHz-angivelser kan man använda benchmarks av något slag - men att sammanfatta en processors prestanda i ett enda nummer är ingen lätt uppgift.

Man kan undra om attitydförändringen även har något att göra med att Intel/branschens teknologi står inför en framtida GHz-vägg? Då kan det vara passande att byta måttenhet så att det inte ser ut som om "utvecklingen" stannar...

Utan att veta "ett skvatt" om mikroprocessorarkitektur så vågar jag påstå att alla sätt att mäta en processors kraft går att manipulera så att det ser fortigast ut, utan att den egentligen är snabbast. Nu har t.o.m. Intel gett upp Hertz-racet. Nästa blir flops?

Det som i slutänden avgör hur snabb den är väl en rad kombinationer av arkitektur, mikrooperationer, strömförsörjning, kylning, kerneldesign, operativdesign och programdersign. För mig spelar det ganska liten roll om en processor tuffar på i 1,25 GHz eller 2,1 GHz. Huvudsaken är att det går undan när jag använder datorn. Att mäta det i ett enda tal är förmodligen mycket komnplicerat, betydligt mer än Hz eller flops.

Den som skapr ett mätetal som på ett rättvist sätt, i ett enda mätetal, avspeglar en dators snabbhet i verkligt arbete är värd en hyllning och kommer att se sin skapelse manipuleras i marknadsföringssyfte.

  • Oregistrerad
  • 2004-03-30 22:15

Det har skrevs på förstasidan på 99Mac 2 veckor sen,,som nyhet och det har varit diskussion om det..

Anledningen till att Intel skippar märkningen är att dess Centrino processorer till bärbara datorer har bättre prestanda än en motsvarande Pentium4 Mobile, och folk blir förvirrade att en 1.7Ghz centrino är snabbare än en 2.4Ghz Pentium 4M

Därför ska alla märkas istället... AMD har gjort detta sedan några år också... med sin 2000+ beteckning ..Snabbaste amd:n i nuläget ligger mellan 2-2.1 ghz heter 3400+ eller AMD64 FX-53

Här är nyheten från 99mac.... och diskussionen
http://99mac.se/forum/showthread.php?t=41769

Vi hänvisar till den tråden och stänger här.

/c

1
Bevaka tråden