Hjälp: Vilken TV-lösning?

Tråden skapades och har fått 1 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Oregistrerad
  • 2004-02-08 21:29

OK, jag behöver hjälp med att reda ut vad det är jag egentligen behöver, för jag är helt snurrig efter att på egen hand ha försökt skaffa mig ett grepp om detta. Tilläggas kan att jag inte är särskilt väl bevandrad inom teknikens fackjargongsspäckade sumpmarker, vilket sannolikt är en stor del av orsaken till min förvirring.

Jag tänkte göra slag i saken och ordna så att jag kan se på tv (SVT och 4:an) på någon av hushållets Mac:ar. Produkterna som jag är nyfiken på är Eye-TV (USB), Eye-TV 200, det av många så omtalade Alchemy-kortet, samt Formac Studio TVR.

Till saken hör att jag när jag lyssnar på musik är ganska kräsen beträffande ljudkvalitet, så även om jag inte på långa vägar är någon cineast håller jag det inte för osannolikt att jag skulle känna mig missnöjd med bildkvaliteten på Eye-TV (USB). Å andra sidan tänkte jag väl främst använda produkten för att få in och spara dokumentärer, nyhetsinslag och debattprogram (att användas i forskning och i föredrag); rent förströelsetittande kommer självfallet att förekomma, men är nog mest att betrakta som en bonus. Kanske skulle jag inte störa mig på bildkvaliteten hos El Gato:s billigaste trots allt? (Eller vill jag ha högsta kvalitet när jag under ett föredrag blåser upp Lars Adaktusson på storduk?)

Mitt intresse för musiklyssnande har gjort att jag länge suktat efter ett bra sätt att med god bibehållen kvalitet överföra vinylskivor och kassettband till datorn, för vidare bearbetning i CD Spin Doctor innan bränning till CD. Därför vore det inte ovälkommet med sådana möjligheter i den produkt jag väljer (även om det inte är av avgörande betydelse). Inbyggd radiomottagare är dessutom ett klart plus då det sänds mycket värt att spara. Båda dessa behov kan jag visserligen tillgodose med specialiserade produkter - Griffin RadioShark respektive iMic - men jag känner mig en smula tveksam till kvaliteten på så billiga produkter.

Så: ska jag satsa på den beprövade Formac-lådan, det upp-haussade (och misstänkt billiga) Alchemy-kortet, det otestade (?) Eye-TV 200 - eller helt enkelt strunta i bildkvaliteten, köpa mig en Eye-TV (USB) och lösa mina radio- och vinyl/kassettproblem med för ändamålet dedikerade produkter?

All hjälp välkommen.

  • Medlem
  • Sundbyberg
  • 2004-02-11 21:49

Personligen har jag svårt att tro att ett kort ger bättre bild än ett annat.
MPEG-filerna som Eye-TV-produkterna ger är MPEG lika bra som om du komprimerar själv med ngt program. Sålänge du inte köper produkter för 10.000-tals kronor stycket är kvalitén ungefär densamma för alla konsumentprodukter. Alltså handlar ditt köp om funktioner i hårdvara och mjukvara.

Ger Eye-TV-produkterna dig något som ingen annan produkt ger dig? Funktioner, kontakter, snabbhet?

Personligen tittar jag lystert på Eye-TV 200/400. Om de är i närheten av Windows Media Edition vad gäller
att styra allt via TV:n, som om det var en VHS finns ingen tvekan. Kan man dessutom uppgradera senare
för att kunna använda en svensk TV-guide för att starta inspelning etc är alla barriärer borta.

Lycka till och hoppas du fått lite styrfart!

1
Bevaka tråden