IBM satsar på Linux för PPC 970

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2004-01-22 20:49

IBM satsar nu stort på Linux för eServer pSeries och iSeries, vilka bygger på samma PPC-processor som Apples Power Mac G5. Läs artikeln på CNET.

  • Medlem
  • 2004-01-22 20:59

IBM har redan PPC 970 i sina bladservrar av typen JS20.

Undrar hur desktop-datorer med PPC 970 och Linux förinstallerat skulle sälja? Med en effektiv utveckling av processorn och försäljning i stora kvantiteter så kanske priserna skulle komma ner till hyfsade nivåer.

  • Oregistrerad
  • 2004-01-22 21:58

Tja, 970FX (eller vad den heter) och något freeBSD-baserat vore ju oxå en möjlighet… IBM kanske till och med kan köpa in lite snygga administrativa verktyg från en viss firma vi känner till för en juste småsumma…

Citat:

Skrevs ursprungligen av w00t
IBM satsar nu stort på Linux för eServer pSeries och iSeries, vilka bygger på samma PPC-processor som Apples Power Mac G5. Läs artikeln på CNET.

Artikeln handlar faktiskt inte om PPC, utan om de maskiner med Power-processorer (PPC-arkitekturens storebror), som man tidigare bara kunnat köra AIX på. De enda PPC-processorer som på senare år använts i pSeries (fd RS/6000) och iSeries (fd AS/400) är PPC 604, men för närvarande säljs faktiskt inga pSeries- eller iSeries-burkar alls med PPC. Däremot finns ju Bladecenter JS20 som kör PPC 970, men den tillhör en annan produktfamilj.

Men det är ju ett ganska logiskt drag av IBM att satsa på Linux i stället för AIX. Även om AIX är ett helt utmärkt system blir utvecklingskostnaderna helt enkelt för höga. Inom en överskådlig framtid lär ju dessutom Linux få stöd för just det som man nu behöver AIX för, t.ex. hotswappande av processorer och avallokering av trilskande pci-kort, minnen och andra komponenter under drift.

1
Bevaka tråden