Oväntad airport-upptäckt! Vad händer?

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag har haft sämre fart på nätverket än jag borde ett tag och inte kunnat komma på varför. Det har tagit några sekunder för länge att kolla posten, det har varit intermittenta avbrott i dataströmmen när jag laddat ned stora datamängder, keynote-utsändningen hackade illa etc.

Jag har Bostream ADSL 2,5MBit/s. Direkt till ADSL-modemet är en Airport Extreme ansluten (senaste firmware). Till basstationen har jag sedan ethernetsladd till min G5:a och en PowerBook 17" som snackar via luften.

Av en slump halkade jag in på ethernet-inställningarna på G5:an och ändrade ethernet-konfigureringen från automatiskt till manuellt, ställde in hastighet 100baseTX och full duplex. Vips kändes det mycket rappare att surfa på G5:an.

Och så den oväntade upptäckten: det går nu mycket snabbare även på den airportanslutna bärbara! Det går blixtsnabbt att kolla brevlådan, det är inga avbrott vid nedladdningar och strömmande video fungerar perfekt. Lamporna på basstationen som tidigare blinkat rätt mycket lyser nu nästan konstant - en indikation att bandbredden verkligen utnyttjas.

Naturligtvis är det en glädjande upptäckt, men det skulle vara intressant att veta vad som är orsak, varför ändring av ethernetinställningar på den stationära datorn påverkar hur basstationen snackar med den trådlösa. Har någon mer information att komma med?

/Per

Mitt hemmanätverk är tämligen identiskt med ditt (Bostream + stationär PC + Airport + TiBook) och när jag inte kom ut på nätet började jag klicka i och ur ethernet-inställningarna... och jag fick exakt samma resultat när jag gick frångick "automatiskt". Plötsligt gick det undan utav helvete. Har ingen aning om vad jag gjorde...

  • Medlem
  • Kungälv
  • 2004-01-09 15:16

Basstationen hade väl ställt in sig på 10Base-T.

Nu tvingade ni upp hastigheten till 100Mbit/s.

Tack för tipset!

  • Medlem
  • Linköping
  • 2004-01-09 15:34

Ett djungeltips när det gäller nätverksgrunkor rent allmänt är att alltid speca duplex inställningarna själv på alla ethernet interface.
Duplex förhandlingar har en förmåga att ofta misslyckas med taskig bandbredd och många kollisioner till följd.

well, nu är det gjort, 100 Mbit/s. Både PC:n och TiBooken flyger fram. Det är nästan så man skulle rekommendera folk att ställa in fel till en början, så de får känna lättnaden och lyckan när det skjuter fart..

Kan man ändra till manuellt i 10.2.8 ?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Macus
Basstationen hade väl ställt in sig på 10Base-T.

Nu tvingade ni upp hastigheten till 100Mbit/s.

Nja, det är nog för enkel förklaring. Det ska flyta på bra även med 10Mbit/s, och jag hade sekundlånga "luckor" i överföringen, som om nätverket blev dövstumt under ett par sekunder, flera gånger i minuten.

Citat:

Tack för tipset!

Kul att hitta nåt som är till nytta för många.

/Per

Citat:

Skrevs ursprungligen av TCarlgren
Kan man ändra till manuellt i 10.2.8 ?

Jo, fast inte direkt via "Nätverk" i systeminställningarna. Du får köra nåt kommando i terminalen, ipconfig tror jag. Det finns en tråd nånstans om det, sök på ipconfig så hittar du nog exakta instruktioner.

Edit: Här är en tråd på MacIntouch om detta.

Ändrade till manuellt i Panther som jag har i min Ti book. Får samma känsla brummmm brumm Lite jobbigare att gå in i terminalen när man alldrig varit där...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2004-01-09 18:19

now we talking,,, tack för tipset..

1
Bevaka tråden