MWSF04: Alexandra rapporterar

Tråden skapades och har fått 6 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<img src=/nyhetsbilder/mwsf04.jpg border=0>

99mac medlemmen Alexandra rapporterar direkt ifrån MacWorld Expo i San Francisco - läs mer och titta på alla mässbilder

Har varit nere på mässgolvet ett par dagar nu och det har varit intressant. Har inte hunnit detaljstudera allt direkt men här kommer lite grann i alla fall vad det nu är värt.

Det övergripande intrycket av mässan är att den är ännu mer konsumentinriktad än tidigare. Fast det beror ju på vad man menar med konsument. Det finns en hel del "pro" om man räknar in stora skrivare, systemkameror och backuplösningar. Vad det egentligen handlar om är att Apple har väldigt lite i sin monter som är inriktat på utvecklare. En liten hörna av Apple monter är dedikerad som "Serverland" och där visas OS X Server Admin, RAID managment, Xgrid och på den andra sidan av montern finns en station för XCode. Vad gäller QuickTime är det enda som finns en station som visar Pixlet. Enligt Applefolket själva är det en tydlig inriktning att fokusera mässan på konsumenter och sådant som kan sälja i stora mängder. I mässan jag var på i Paris 2002 fanns det betydligt fler stationer för utvecklare och tom en för WebObjects.

Pratade med en fransk kille som arbetar på Apple med Educationmarknaden och frågade hur det egentligen fungerar med de feedbackformulär som finns för olika produkter på Apples hemsida. Han tryckte verkligen på hur viktigt det var för Apple att synpunkter kommer in den vägen och det finns folk avsatta för att att "routa" in dessa synpunkter till utvecklingsteamen. Ju fler synpunkter i en vissa fråga ju högre prioritet får den.

Pratade också med en tillverkare som gör FW-case till 3,5 IDE-diskar. Köpte en sån för 79 USD...tycker det var helt ok. De hade också FW-kablar som gick betydligt längre än de 4,5 meter som man normalt ser. Generellt sett var det intressant att se hur många det var som ställde olika tillbehör som kretsade kring diskar i olika storlekar baserade på Firewire. Vissa var "bara" case och andra var färdiga hårddisklösningar som t.ex. de från LaCie.

Pratade också en hel del med Apples WebObjects Marketing Director Bob Fraser om olika saker:

- Central adressbok till OS X Server. Han var medveten om behovet men menade att det inte var helt trivialt att reda ut behörigheter för en sådan. Rekommenderade att använda LDAP så länge men var medveten om att det är lite bökigt.

- Vi pratade så klart WebObjects en hel del. Apples strategi är att undvika att utveckla en ny J2EE-appserver och satsar därför på att använda JBoss som blir allt bättre, har klustringsmöjligheter m.m. WebObjects drivs också mot att på ett enkelt sett göra det möjligt att nyttja tredjeparts J2EE-servrar. Till exempel kan man numera skapa en enda .WAR-fil så är det ganska lätt att flytta över en hel WO-appliktion till en J2EE-server, dock kan man bara köra en instans av den då. Apples egna J2SE-baserade appserver i WebObjects kommer dock att finnas kvar över överskådlig framtid, inte minst för att iTunes Music Store körs på den. Den deployas tydligen helt på XServe med WebObjects 5.2 förutom databasen som körs på en stor IBM-burk. Databasen är såklart Oracle. Allt data hanteras som XML som skickas krypterat mellan server och iTunes. DRM-data skrivs in "runtime" strax innan köparen laddar hem sin låt.

- Marknadsföringen vad gäller WO är ju inte den bästa medgav han men man deltar bland annat på JavaOne som guldsponsor och även på mässor som OracleWord m.m. Problemet var som vanligt att för att marknadsföra vill man se ännu större möjligheter till att tjäna pengar.

- Vad gäller Codecompletion i Java för XCode så arbetar den med indexering i flera nivåer. Vad som finns nu är att den förslår ord/metoder som redan finns i det aktuella projektet vilket underlättar en del. Det kvarstår dock att göra hela Java 1.4 tillgängligt samt klasserna i WebObjects 5.2.2 Det lät dock som det kommer att komma senast till WWDC i sommar.

- Det finns en cool applikation för de som kör JBoss på OS X Server. Den heter JBossManagement.woa och finns med i installationen av utvecklarverktygen. Det är en WebObjectsapp som tar en snapshot på konfigurationen av en JBossserver och ger möjlighet att t.ex. byta datasource runtime. Finns en bild på det på sidan för torsdagens bilder nedan...

Köpte också EZedia QTI som är en Quicktimeeditor ungefär som TotallyHip LiveStage Pro men lättare att använda. Priset var facila 79 USD för version 2. Ett annat kap var en USD Mediareader för 7 format från keyspan som kostade 19 USD! Provade den med iPhoto och den kände tom igen typen direkt.

Realviz demade Stitcher i version fyra där den den stora nyheten verkar vara export av lager till Photoshop för detaljerad editering samt ännu bättre "de-barrelling" dvs där man kompenserar för fel i linsen så att linjer blir raka i QTVR-filmerna. Även de hade ett mässpris på 400 USD tror jag det var.

ElGato var intressant med den nya boxen som spelar in TV med MPEG-2. Bad dem spela upp den film i QTPlayer och det var MPEG2 Muxed som format. Kräver alltså MPEG-2 playback component för att fungera i QTPlayer. Fanns till försäljning på golvet men det gällde bara den nordamerikanska versionen. En version som fungerar i Sverige med PAL skulle komma i februari.

På videosidan stannade jag till hos Avid som visade DV Express Pro med den firewirebaserade accelerationsboxen som klarar SD-video i realtid. Vad jag inte visste var att hela Avidsviten nu finns tillgänglig upp till och med Avid Symphony som t.ex. klarar "multicamera editing" tror jag det heter som innebär att man synkar upp ett antal kameror från samma tagning och skapar klipp på tidslinken genom att klicka på respektive kamera.

Acard visade ett sött litet kort som samtidigt klarar en 2,5 HD direkt på kortet och en standardkontakt för en IDE-disk på upp till 127 GB. Pris 69 USD på mässan.

Bilder Torsdag

Bilder tisdag-onsdag

  • Medlem
  • Huddinge, Sweden
  • 2004-01-09 13:19

Tack för rapporten och bilderna Alexandra. Alltid lika trevligt med bildreportage.

Mvh/Cihan

Typiskt. Har feber och är pangförkyld mitt i MacWorld och San Francisco. Det blev med andra ord en lugn dag men orkade masa mig iväg till mässan nästan två timmar i alla fall. Kände att jag kunde liksom inte missa hela den norra hallen helt.

Den norra hallen är platsen för de mindre företagen, spelen och bildutställningarna. Hittade bl.a. grundaren bakom Versiontracker som jag var tvungen att tacka för god service.

International QuickTime VR Association hade också en stor monter där man både visade hur man gör och själva resultatet - underbart högupplösta 360gradersbilder. Har redan en Kaidan Kiwi Spherical för att fota VR med flera bilder men tog en titt på Kaidans s.k. One-shot solution som innebär att man monterar en slags spegelsfär framför linsen som fotar varvet runt i en enda bild. Sämre upplösning såklart men samtidigt slipper man "rörelseoskärpan" som man får när man fotar folk i rörelse med flera överlappande bilder. Det visade sig att det faktiskt går att använda min Powershot G2 till detta stativ - jag trodde det var bara för systemkameror och Nikon coolpix-serien.

Hittade också det svenska företaget Marratech AB bland de små montrarna i den norra hallen. De har utvecklat en lösning för att arbeta på distans där man kan prata med varandra, se video och rita och peka på gemensamma arbetsytor. Programmet är helt plattformsoberoende både på server och klientsidan. Man har fokuserat på att få bra ljudkvalitet och har därför en 60 kHz codec på ljudsidan medan man använder H261 för video. Orsaken till att man inte använder H263 är den inte finns tillgänglig för Linux annat än i en opensource-version med dåliga prestanda. Jag provade att prata med en norrman som satt i New York och det fungerade bra. Ljudkvaliteten var mycket bra, lite bättre än iChat medan bilden var lite sämre än iChat. De använde en iMac med en iSight för att köra demon. För att överhuvudtaget använda video krävs minimum 256 kbit förbindelse, annars är det bara ljud och text som gäller.

Stannade förbii hos RadTech i den södra mässhallen också och köpte det där som borde ingå i med alla nya bärbara datorer - en skyddsduk för tangentbordet och skärmen. Den är tillverkad i en specialfiber och min är i grå färg och har texten "Titanium G4" inbränd i sig. Rätt elegant faktiskt. Pris 15 USD.

Dagens bilder:

Fredagens bilder

Nu ska jag krypa ner i hotellsängen, kolla på TV och försöka bli frisk. Har en videofilm på G också men vi får se när jag orkar göra klart den....

PS. Såg förresten Matrix på IMAX-duk idag och det var häftigt. DS:.

  • Medlem
  • 2004-01-10 12:04

"Deploya" var ett nytt ord för mig!

Så där nu har jag fått till en liten film i alla fall. Den är väl inte direkt genomarbetad direkt men hoppas ni får ut någonting av den...

http://homepage.mac.com/alexandra2/macworld4/macworld04movie.html

Senast redigerat 2004-01-11 10:45

Fin liten film!

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2004-01-11 15:03

Trevlig film. Tack för den.

1
Bevaka tråden