Om PCMCIA / PC Card / Cardbus

Tråden skapades och har fått 1 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Nacka
  • 2004-01-08 12:11

Det finns två olika standarder på kort som du kan stoppa in i en PCMCIA port. Det ena, som är den ursprungliga standarden, heter PC Card och den andra heter CardBus. Den som är ointresserad av tekniska data och termer kan hoppa över resterande delen av det här stycket och nöja sig med att veta att CardBus är snabbt och PC Card är långsamt.

Nå, för de som är kvar kan jag berätta att 1986 bildade en grupp datortillverkare Personal Computer Memory Card International Association, eller PCMCIA. Målet med samarbetet var att definiera en standard för expansions-enheter (som döptes till PC Cards) som skulle användas i speciella fack på bärbar datorer. Såhär i efterhand kan man säga att gruppen nog lyckades bättre än de hade förväntat sig. De senaste åren har i stort sett alla bärbara datorer innehållit en kortplats för dessa "PCMCIA kort".

Som gruppens namn antyder så var det tänkta huvudsakliga användningsområdet minnen till datorer. Idag ser datorvärlden lite annorlunda ut, och minne stoppas på andra sätt, och PC Card korten används för en mängd andra syften, som modem, nätverkskort, USB 2.0-kort mm.

Idag finns det som jag tidigare nämnt två olika standarder för PC Cards. Den första PC Card eller PCMCIA standarden är baserad på ISA bussen och har, liksom ISA bussen, en bandbredd på 16 bitar och en klockfrekvens på 8MHz. Det som skiljer dem åt är formfaktorn och kontakterna. Ett PC Card är en fraktion av storleken på ett ISA kort. Hastigheten på den här standarden räcker gott för t ex modemtrafik och liknande, men när man börjar blanda in moderna tillämpningar som USB 2.0 kort så stöter man snabbt i taket.

För att göra något åt det här problemet utvecklade PCMCIA gruppen en ny standard som släpptes 1995. Standarden döptes till CardBus och har istället för 16 bitar en bandbredd på 32 bitar, och istället för 8MHz en klockfrekvens på 33MHz. För den som är teckniskt insatt kanske dess specifikationer påminner om PCI standarden, och visst är det så att CardBus standarden har en koppling till PCI, om än inte lika stark som PC Cards koppling till ISA. CardBus standarden är mycket mer lämpad för mer krävande tillämpningar som t ex USB 2.0 kort.

Förutom själva kommunikationsstandarden finns det också tre olika formatstandarder, typ I, II och III. Alla korten är 85,6 mm långa och 54,0 mm breda, men typ I är 3,3 mm, typ II är 5,0 mm och typ II är 10,5 mm tjocka.

Den som är sugen på lite mer tekniska termer och specifikationer kan hitta en del på PCMCIA's hemsida

Eftersom PC Card/CardBus standarden har begränsningar för hur mycket ström de får ta behöver en del tillämpningar mer kraft för att kunna fungera som tänkt. Alternativt skära ner på kraftkonsumtionen (som t ex 4 pinnars Firewire utan strömförsörjning).

Tack för genomgången Arvid!

DPreview.com har gjort ett jämförande test avseende läs- och skrivhastighet via (a) en PCMCIA CF-adapter, (b) en Cardbus CF-adapter och (c) en extern FireWire-läsare som visar att Cardbus-varianten i de flesta fall slår alla de övriga.

Finns att läsa här: http://www.dpreview.com/news/0310/03102103delkincardbustest.asp

Tyvärr verkar det dock fortfarande saknas drivisar för Mac OS X. Någon som sitter på mer info eller som känner till någon annan adapter som fungerar?

1
Bevaka tråden