Använd fyra hårddiskar i G5

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<img src=http://99mac.com/nyhetsbilder/4xsata-g5-small.jpg border=0>

Amerikanska Wiebetech lanserar en ny lösning för Power Macintosh G5 som tillåter upp till 4 hårddiskar att installeras inuti datorn.

Ett underverk av bockad stålplåt gör att det nu går att få upp till 1TB data med 4st 250GB Serial-ATA hårddiskar i datorn. Lösningen heter G5 Jam och lanseras på MacWorld Expo senare idag.

PCI-platserna 1-3 på moderkortet kan inte användas med långa PCI-kort och ett tillhörande Serial-ATA kort kräver en ledig PCI-plats i din G5.

Priset är $2.499 inkl 4st 250GB SATA diskar samt ett SATA PCI-kort.

http://www.wiebetech.com/

  • Medlem
  • International user
  • 2004-01-06 01:25

Lösningen ser ju inte allt för avancerad ut. Problemet kan ju lösas relativt enkelt för den händige genom en snygg upphängning av två diskar vid det lediga utrymmet framför PCI-kortens plats. Skall jag vara helt ärlig så har tanken slagit mig sedan jag fick min G5:a i oktober. Jag förmodar att det sitter en evakueringsfläkt i "plåtkuren" bakom diskarna på bilden. Denna borde kunna ersättas med en konstruktion lik de övriga fläktarna i G5:an med plastupphängning bakom diskarna, vilket borde kräva något mindre av PCI-bryggans utrymme.

Framgår det i tillverkarens beskrivning om lösningen går att köpa utan hårddiskar? USD 2.599 känns inte helt befogat för den som redan har två hårddiskar i sin maskin och därmed får två över.

Så vitt jag kan se kommer denna aluminium(?)plåt att ersätta den ordinarie tittgluggen (plexiglasskivan). Med tanke på plåtens räta utformning lär ju luftflödet kring bland annat de båda CPU'erna hämmas något. Plexiglasskivan har ju en avsmalnande utformning före CPU-kylarna för att öka luftflödet osv. Skillnaden borde dock vara marginell, men tittgluggen försvinner ju dock.

En annan fråga som jag ställer mig efter en närmare titt på produktbilden är varför de inte valt att ha större mellanrum mellan diskarna då utrymme tycks finnas (av alukåpans bredd att dömma). På så vis skulle ju bättre luftflöde kring respektive disk kunna ske varvid den övre av de båda diskanra ej skulle behöva bli lika varm.

Sist men inte minst vill jag dock påpeka att jag är smått imponerad av enkelheten i wiebetechs lösning!

Är kanske inte helt omöjligt att vi får se nästa generations PowerMacar med plats för åtminstonde tre hårddiskar.
Troligen ganska många som klagat på detta.

Annars verkar ju det här fungera också...

  • Medlem
  • 2004-01-06 12:16

Problemet med den standardmonterade plexiglasskivan verkar vara att den är böjd inåt för luftflödets skull även vid PCI-korts avdelningen. Själv tror jag på att klämma fast en egen vagga där tagen från ett noname PC chassi och köpa ett S-ata kort för en tusenlapp. Plåtskivan under PCI platserna verkar inte vara den stabilaste så kanske man måste fästa en ev vagga i "taket" ovanför. Men det här får man som sagt ta och undersöka närmare.;)

  • Medlem
  • International user
  • 2004-01-06 13:46

Deras lösning är ju grymt dyr. Finns ingenting som befogar deras höga pris mer än att de själva säkert anser att det är en oerhört hypad pryl pris.

4st 250GB S-ATA Maxtor diskar kostar 10.000kr drygt inkl. moms. Ett bra S-ATA kort får man för 1000-1500kr. Till detta tillkommer div. kablage, eventuellt en fläkt (?) och diverse aluminiumplåt samt tillverkningskostnader.

Men det är trots allt kul att det finns företag som utvecklar dylika lösningar, även om jag själv aldrig skulle köpa något dylikt för det priset.

Tyvärr är jag relativt säker på att ersättningen av plexiglasskivan med denna plana aluminiumplåt, både hämmar luftflödet kring CPU-kylarna och PCI-kortet. Dessutom lär det bidra negativt till ljudnivån i maskinen.

Själv skulle jag nog göra som du föreslår Xedoz. En egen aluminiumbrygga där diskarna montera med gummiupphängning och utrymme för luftflöde sinsemellan diskarna. Bryggan skulle man förmodligen kunna hänga antingen i taket eller i golvplåten, som trots allt inte tycks vara så pass instabil. Genom att plocka bort plastbiten som utgör stöd för långa PCI-kort ges ytterligare utrymme. Och genom att slopa möjligheten för långa PCI-kort över huvudtaget ges gott om utrymme.

Det hela kan sedan kompletteras med antingen en evakueringsfläkt, likt den som sitter bakom den ordinarie fläkten för kylning av hårddiskarna, eller en vanlig cirkulationsfläkt, likt den som kyler PCI-korten i originalkonstruktionen. Fläkten skulle givetvis komma att styras mha. termostat.

Nåväl. Detta får bli ett senare projekt för min del, då mer utrymme än 500GB ej är aktuellt idag i vilket fall.

Liker tanken på eksterne FW disker bedre

1
Bevaka tråden