Akut hjälp - Nu är PowerMacen DÖD

Tråden skapades och har fått 30 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Mina tidigare problem med spontana hängningar går inte upp emot detta.. I morse när jag sov så gick en propp i lägenheten, tydligen så startade min kära mor om proppen, man byter den tydligen inte i lägenhetern. Ungefär samtidigt när jag höll på att vakna hörde jag hur min PowerMac som låg i vila stängde av sig (hårddiskarna varvade ned / stängde av sig), och nu vägrar maskinen att starta! iBooken som är ansluten till samma elnät fast ett annat uttag låg också och sov, men den klarade sig fint. När man försöker starta maskinen så lyser knappen upp så länge man håller inne den, men så fort du släpper så dör ljuset och maskinen startar inte.

Det "roliga" är att PowerMacen hade överspänningsskydd till både maskin och skärm, och iBooken var utan men ändå så dog PowerMacen (skärm, modem och router anslutna till samma kontakt fungerar) Jag har provat att starta om grenkontakten och dra ut och sätta i elförsörjningen i maskinen igen utan resultat.

Jag tar emot alla tips på hur fan man får igång burken igen. Har maskinen totalhavererat?? Jag köpte den för en månad sedan, det hade varit RIKTIGT surt om maskinen har dött på riktigt.

Testa om du låter den vara utan strömsladd i nån kvart eller så, om de funkar..

Citat:

Skrevs ursprungligen av Johan S
Testa om du låter den vara utan strömsladd i nån kvart eller så, om de funkar..

Brukar sådant hjälpa? Vet du eller tror du? Vill inte råka göra något som förvärrar läget.

 • Oregistrerad
 • 2003-12-21 12:46

Att låta den stå strömlös en stund kan hjälpa…
(Har själv varit med om "blå mens man trycker" och att dra ur sladden stund, sedan sätta i sladden och vänta en stund löste problemet…)

Citat:

Skrevs ursprungligen av Pär
Att låta den stå strömlös en stund kan hjälpa…
(Har själv varit med om "blå mens man trycker" och att dra ur sladden stund, sedan sätta i sladden och vänta en stund löste problemet…)

Hur länge bör jag vänta? *otålig*

 • Avstängd
 • Stockholm
 • 2003-12-21 12:57

Dra ur strömsladden och tryck på powerknappen. Brukar tömma nätagget på ström. Nätagget har en autosäkring som brukar fixa sånt själv. Vänta ett par minuter och prova att starta igen.

 • Oregistrerad
 • 2003-12-21 13:00

Ta en kvart av varje
en kaffekopp utan sladd och en med sladd…
[Kom nu inte och säg att du dricker kaffe då får väl ta dig en lunchcocktail eller något]

Citat:

Skrevs ursprungligen av Bijan@swec
Dra ur strömsladden och tryck på powerknappen. Brukar tömma nätagget på ström. Nätagget har en autosäkring som brukar fixa sånt själv. Vänta ett par minuter och prova att starta igen.

Alright, har gjort det nu. Väntar 10 minuter till ungefär.
Tror dock inte att det är en så jättebra idé att plugga in maskinen i elnätet just nu öht.. lamporna i huset leker lite disco. Kör iBooken på batteri så att inget ska råka hända med den också.

Provade att koppla in den igen, den har varit urkopplad i 26 minuter nu. Men NEJ den vägrar fortfarande att starta jag får samma resultat som innan, knappen lyser upp så länge man håller inne den men datorn vägrar starta.

Vad är det som kan ha gått snett? Nätagget? Moderkortet? Jag får ju ljus från knappen så det finns ju ström i maskinen..

 • Medlem
 • 2003-12-21 13:29

"Bästkusten"?

Ryck ur sladden och tryck snabbt på "cuda" (sök här på forumet) också. Det brukar lösa sådan problem. Som tidigare sagt; låt stå strömlös en stund. Eller klassiska cmd-p-r, för att zappa PRAM.

Jag hade precis samma fel som du beskriver på min Dual 867. Jag trodde förstås det var något allvarligt fel på den. Men, av någon anledning så kom den igång efter nån dag. Kanske hade jag den strömlös då. Jag kommer inte ihåg. Men, trors att det låter tokigt när andra säger att den "kan bli bra igen" har jag alltså samma erfarenhet.

 • Avstängd
 • Stockholm
 • 2003-12-21 13:35

Jag skulle provat med ett annat nätagg. Monterat ner datorn och se om något har brunnit.

Citat:

Skrevs ursprungligen av stfm
Ryck ur sladden och tryck snabbt på "cuda" (sök här på forumet) också. Det brukar lösa sådan problem. Som tidigare sagt; låt stå strömlös en stund. Eller klassiska cmd-p-r, för att zappa PRAM.

Sökte och hittade ett par trådar om "cuda", du skrev i en att man ska bara trycka in den ett par sekunder (vad händer annars?), men Jon Adolfsson föreslog 30 sek på "resetknappen" (menar han Cuda?)

Att låta den stå strömlös verkar ej fungera, åtminstonde inte när den stor närmare 30 minuter.. cmd-p-r lär nog inte fungera eftersom datorn inte ens går igång. Eller kan man zappa (låter farligt..) PRAM:et utan att maskinen har ström?

 • Medlem
 • 2003-12-21 13:41

När man trycker ned cuda, så drar det en massa ström från batteriet, så den ska inte hållas ned för ofta eller för länge.

Lyser inte knappen? Om den gör det kan du kanske zappa PRAM. Med strömkabel i. Om knappen lyser kan vi ju faktiskt utesluta att nätaggregatet är helt dött. Moderkortet kan ju ha blivit rostat, men det är nog rätt ovanligt.

Har också haft samma fel på min PM1,25. Efter strömavbrott vägrar den att starta. Har faktiskt hänt två ggr! Första gången ringde jag Apple support och fick tipset att ta ur batteriet och trycka på "Cuda" knappen. Har sett att det kan vara viktigt hur länge man håller knappen intrykt men rekommendationerna har varierat från en till fem sek. Tryck inte heller mer än en gång!!! Efter ha trykt på knappen skulle jag vänta 10 min innan batteriet sattes in igen. (sök i forumet på "cuda" för mer info) Detta har fått igång min PM båda gångerna!

Tack för all hjälp killar. Ska prova att trycka på Cuda och se vad som händer. Hur länge höll du inne knappen, Martin? Lös också din power-knapp upp men maskinen vägrade starta, btw?

Kommer inte riktigt ihåg 3-5 sek tror jag, men sök helst mer info för att verifiera att det är korrekt. Så ska nätsladden (ja, alla anslutningar) dras ur först förståss...

Ja, Powerknappen lös, men inget mer hände.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-12-21 14:03

Ett stalltips är:
1. Koppla från G4:an från elnätet samt plocka ur batteriet.
2. Vänta därefter 30 minuter.
3. Tryck sedan på Cuda knappen 1-5 sek en gång.
4. Vänta ytterligare 10 minuter innan datorn ansluts till elnät och batteriet monteras.
5. Testa att starta.

Burken ligger öppen och redo.. vill bara klargöra en sak: "PMU reset" är Cuda va? Vill inte råka trycka på fel knapp.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-12-21 14:23

Om maskinen fortsätter att startvägra efter detta bör du efter tips i Apple Tech Base. Det finns några artiklar om problem som kan uppstå i samband med strömavbrott och vad man bör göra för att få igång en PowerMac G4 efter liknande fall. Det finns även felsökningsplan för att se ifall nätdelen har pajjat osv.

Maskinen fungerar! Tack för all hjälp, hade inte klarat det utan er. Har en fråga, är det säkert att låta maskinen vara ansluten till elnätet nu igen? Det är någon jäkla vajsing i huset, lamporna har betett sig underligt under förmiddagen. Säkrast att stänga av maskinen och låta den stå utan någon ström alls tills allt har rättat till sig?

 • Medlem
 • 2003-12-21 15:28

Cuda-switchen brukar göra susen på dom problemen som du beskriver....

 • Medlem
 • Älmhult
 • 2003-12-21 21:38

Jag blir lika nervös varenda gång någon skriver ett inlägg som Sundevalls första i denna tråden. Lika nervös för att det samma sak hända mig och med tanke på hur lite dator jag fattar så blir jag mer nervös ) Fast det är skönt att se draman som detta sluta på ett lyckligt sätt.

Läste vidare lite i ämnet, så man vet hur man ska göra om något går snett med Macen. Men vad är det som händer om man råkar trycka in "Cuda" två gånger? Alla varnar för det men ingen säger vad som händer.

 • Medlem
 • 2003-12-23 18:02

Då släpps den lille djävulen lös som bor i alla Macar. Så håll "for the love of jesus" tassarna i styr.

 • Medlem
 • International user
 • 2003-12-23 18:28

I en nyare G4 heter kretsen mig veterligen PMU, det var i B/W G3 som den kallades för CUDA. Så har jag iaf. uppfattat det.

Det som händer om du trycker två gånger är väl i princip att kretsen ej hinner återställas och stabilisera sig utan kraschar. Vilket gör att du måste vänta och sedan gör om återställningen av PMUn. Ingen katastrof mao. mer än att ens förfarande ej leder till någonting positivt om man trycker flera gånger.

The PMU (Power Management Unit) is a microcontroller chip that controls all power functions for the computer. The PMU is a computer within a computer. It has memory, software, firmware, I/O, two crystals, and a CPU.

Its function is to:
• Tell the computer to turn on, turn off, sleep, wake, idle, etc.
• Manage system resets from various commands.
• Maintain parameter RAM (PRAM).
• Manage the real-time clock.

Important: Be very careful when handling the main logic board. Remove the battery when handling the logic board so the PMU is not affected. The PMU is very sensitive and touching the circuitry on the logic board can cause the PMU to crash. If the PMU crashes, the battery life goes from about five years to about two days if the PMU is not reset. The PMU chip is located on the underside of the logic board at U20; refer to the Power Mac G4 (AGP Graphics/ Gigabit Ethernet/Digital Audio) Logic Board Diagrams for the location of the PMU button.

Many system problems can be resolved by resetting the PMU chip. Whenever you have a unit that fails to power up, follow this procedure before replacing any modules:

1. Disconnect the power cord and check the battery in the battery holder (BT1). The battery should read 3.3 to 3.7 volts. If the battery is bad, replace the battery, wait ten seconds, and then reset the PMU (refer to the next step). If the battery is good, go to the next step.

2. Press the PMU reset switch (S1) once on the logic board and then proceed to step 3. Do NOT press the PMU reset switch a second time because it could crash the PMU chip.

3. WAIT ten seconds before connecting the power cord and powering the computer on. If the computer powers on, go to the next step. If the computer does not power on, there is something else wrong with the computer; refer to the symptom/cure chart, “System” in this chapter.

Note: This entire procedure resets the computer’s PRAM. Be sure to reset the computer’s time, date, and other system parameter settings.

Citat:

Skrevs ursprungligen av stfm
Då släpps den lille djävulen lös som bor i alla Macar. Så håll "for the love of jesus" tassarna i styr.

Hehe!

Citat:

Skrevs ursprungligen av cal
Det som händer om du trycker två gånger är väl i princip att kretsen ej hinner återställas och stabilisera sig utan kraschar. Vilket gör att du måste vänta och sedan gör om återställningen av PMUn. Ingen katastrof mao. mer än att ens förfarande ej leder till någonting positivt om man trycker flera gånger.

Anledningen varför jag undrar är också den att jag öppnade upp mina lilla skönhet och dammade av den lite, och jag damade "farligt" nära PMU-knappen. Tänkte om något skulle ha hänt datorn om jag råkade trycka in knappen av misstag. Vill minnas att jag läste något om att datorn kan vägra boota upp om man råkar pilla på PMU:n på fel sätt. Men datorn bootade upp båda gångerna jag startade den därefter så jag antar att allt är lugnt? Den är urkopplad nu under helgen då jag ska resa bort, tänke att den kanske vägrar starta igen när jag kommer hem.

 • Medlem
 • 2003-12-24 00:53

Jag tror att ditt problem är löst permanent faktiskt. Skönt att det fungerade!

Bevaka tråden