Årets coolaste uppfinning: iTunes Music Store

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

<br><center><img src=http://i.timeinc.net/time/2003/inventions/images/invmusic.jpg></center>

TIME Magazine är den senaste i raden av tidningar som hyllar Apples musikaffär. De sticker dessutom ut lite extra genom att kalla tjänsten den "coolaste uppfinningen år 2003".

Att handla på ITMS är slående enkelt och tjänsten kom exakt när den som mest behövdes. Det anser TIME vara receptet till framgång.

Enligt Steve Jobs är andra konkurrerande tjänster inget att oroa sig över. Varför är lätt att fråga sig. "The dirty little secret of all this is there's no way to make money on these stores," menar Jobs. Av 99¢ går 65¢ direkt till skivbolagen. Efter distributionskostnader så återstår ytterst lite. Men tack vare ITMS säljer Apple massvis av iPods och där finns mer pengar att hämta. Uppemot $175 per såld iPod närmare bestämt.

Avslutningsvis skriver TIME att Jobs har ett par mindre problem att tackla inom den närmsta tiden. Apple måste locka till sig fler kända artister. Beatles och dess gigantiska arkiv med musik utgör ett uppenbart tomrum i affären.

Andra uppmärksammade uppfinningar under året som gått är kameratelefoner, Toyotas hybridbil och en ny sorts vattenrenare som mannen bakom Segway tagit fram.

Läs vad TIME har att säga om iTunes Music Store

Tack till Mats Börjesson som tipsade.

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-11-10 15:15

Läs också resten av artikeln - maken till sköna uppfinningar får man leta efter!

Är jag ensamen om att reagera lite funderande över bilden som valts för detta... vad jag kan tolka av den är att det är en "färgbalk", möjligen för NTSC som Apple valt som bakgrund till siluetterna av människor - av detta är tanken snubblande nära att en motsvarande tjänst är på gång för långfilmer... ITMS kan lika gärna betyda iTunes Movie Store och inte BARA iTunes Music Store, förkortningen täcker in båda varianterna. Att resonemanget halltar lite då iTunes är bl.a en *spelare* för musik är iof en helt annan sak Kanske borde det bli QuickTime Movie Store - QTMS

Långfilmsbranchen måste ha samma upprörda känslor som skivindutrin har, så mitt tips är att det bara är en tidsfråga innan vi ser detta bli verklighet och att det åter blir Apple som blir banbrytande.

Olle

Inte alls omöjligt. Kanske i samband med nästa stora uppgradering av QuickTime-spelaren och en ny sorts iPod (ett par år bort?).

Ja vi kan nog räkna med att vi lär få se en liknande utveckling med filmer.

Kanske kan man sälja digitalaböcker på det här viset också.
Musik, film och böcker...

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jon Adolfsson
Inte alls omöjligt. Kanske i samband med nästa stora uppgradering av QuickTime-spelaren och en ny sorts iPod (ett par år bort?).

Citetar mig själv: Apple jobbar säkerligen på nästa generations MPEG-4 och använder en sådan codec till detta. Vad trevligt det vore om man kunde koppla framtidens iPod till TVn via ett Firewire-gränssnitt och spela upp filmer man köpt via Movie Store. Som dagens iPod->Stereo-förhållande.

Jag gissar år 2006.

 • Medlem
 • Gothenburg/Maastricht
 • 2003-11-10 18:29

Hade varit ännu coolare om den fanns tillgänglig i Europa..

Kanske kommer iTunes och QuickTime att smälta samman till ett enda program eller som en programfamilj. Apple Media Player någon?

 • Medlem
 • Nacka
 • 2003-11-10 18:49
Citat:

Skrevs ursprungligen av Chaosstar
Ja vi kan nog räkna med att vi lär få se en liknande utveckling med filmer.

Kanske kan man sälja digitalaböcker på det här viset också.
Musik, film och böcker...

Jodå - sedan lanseringen av iTunes för windows gör apple det också... kika på Genre->Audiobooks

Fast du menade kanske textformat?

Film känns som en "naturlig" förlängning av vad vi redan har, så Olles idé är inte långsökt. Filmmöjligheter finns ju redan inbyggda i iTunes - nå'n mer än jag som tycker att möjligheten att kolla på musikvideo i Music Store är helskön?

Fast bakgrundsfärgerna i bilden är väl egentligen samma färger som Apple använder som enfärgade bakgrunder i reklamen för iPod, så man kanske inte ska lägga in för mycket i just den saken.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-11-10 19:47

Asså, jag hoppas verkligen att Apple har tänkt på och jobbar med film-"försäljning". Det vore ju tidernas chans att promota QuickTime!

Hoppas att den här affärsmodellen med hårdvaruförsäljning fungerar, om inte tror jag det skulle vara svårt för Apple att behålla ledningen. Men det är ack så smart!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Olle@mac.com
Är jag ensamen om att reagera lite funderande över bilden som valts för detta...

Det har säkerligen med musikgenre att göra. Förutom bilden i nyheten, kolla t ex på iPod-reklamen eller denna nyhet på MacMinute.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-11-11 02:01

Dessutom kan man ju kolla på fullängds musik videos i Music Store...

 • Oregistrerad
 • 2003-11-11 09:18
Citat:

Skrevs ursprungligen av Olle@mac.com
ITMS kan lika gärna betyda iTunes Movie Store och inte BARA iTunes Music Store, förkortningen täcker in båda varianterna. Att resonemanget halltar lite då iTunes är bl.a en *spelare* för musik är iof en helt annan sak Kanske borde det bli QuickTime Movie Store - QTMS

Eller ITMS med M som i Media. Men det lär nog bli Quicktime som får bära filmdelen.

Och så tror/hoppas jag att nästa generation iPod har en S-videoport plus färgskärm. Hur länge dröjde det mellan iPod och ITMS? Kanske blir det samma tid mellan en iPod som fixar film och QTMS?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jon Adolfsson
Jag gissar år 2006.

Jag gissar på i lagom tid innan nästa års julhandel, dvs. november 2004. Vild gissning att prototyper redan finns framme för detta men att man avvaktar för att se hur det går för iTunes för Windows samt SONY´s kommande iPod-killer. Tricket är nog att låta andra gå före och sedan göra sakerna på rätt sätt ( se. tidig MP3-spelare ). Den har självfallet S-VHS utgång.

OM Apple tagit åt sig av kritiken för att ha varit sent ute med iTunes för Windows så kanske man lärt sig något av detta och släpper både en tjänst samt filmspelare på samma gång och för båda platformarna.

Olle

När det gäller nya datorprylar ska man alltid ta det datum man först tror det släpps och lägga på 1-2 år.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Jon Adolfsson
När det gäller nya datorprylar ska man alltid ta det datum man först tror det släpps och lägga på 1-2 år.

Köper iof detta argument, fast allt beror på vem som räknar och när man började gissa på en framtida pryl - Om nu SONY lyckats komma långt med följande lilla pryl så är det alldeles för sent om Apple släpper något liknande först 2006.

Det kan nog vara någorlunda OK att titta på film med en sådan leksak men gud hjälpe mig om man ska kunna läsa textremsorna

Olle

Apple är inte alltid först med en affärsidé/produkt, men i Apple-utförande brukar denna produkt vara oslagbar. Så även om någon tillverkare försöker sig på detta säg under 2005, så kommer säkerligen Apples modell vara den alla spinner vidare på.

SONY släpper även en annan variant som kan vara intresant, finns här

Specifications:

Display: 2.5"
Drive/interface: Memory Stick DUO
Format: MPEG4 (130 minute @ 128MB)
Viewing time: 1 hour
Weight: 120 grams (0.3 lb)
Size: 61 x 23 x 95 mm (2.4"W x 0.9"H x 3.7"D) folded
Price: about US$400

Sony Portable TV & MPEG4 recorder/playback is a mobile AV player. Utilizing a 128 MB Memory Stick Duo, it allows you to record up to 2 hours of your favorite TV shows in MPEG4 format. It's small, slim & compact. With the size of your mobile phone and weight less than 0.5 lbs, the Sony MSV-A1 is a TV in your pocket

När börjar Sony konkurera med SonyEricsson.
Tidsfråga?

1
Bevaka tråden