Panthern är lös!

Tråden skapades och har fått 100 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<img src=http://www.99mac.com/nyhetsbilder/panther-klient.jpg>

Nu är det många som precis har lagt vantarna på Apple’s nya system Panther.

Apple har lagt med en hel del nya funktioner och och förbättrat en hel del av Jaguarens ”svaga punkter”. Det som kommer att bli mest uppskattat i Panther, tror jag, är att ”badbollen” inte dyker upp lika ofta och sedan den nya fönsterhanterings-funktionen Exposé

[u]Installationstips:[/u]

Det går alldeles utmärkt att upggradera sitt befintliga OS X-system till Panther. Men det är alltid bra att göra en back-up på sitt befintliga system och dokument ifall det skulle hända något.
Med den smidiga funktionen ”Behåll användare och nätverksinställningar” så slipper man att konfigurera om sitt system. Själv har jag genomfört den typen av installation på 6 olika Macar utan några somhelst problem.

För att välja vilken typ av installation man vill göra så klickar man på ”Alternativ” i ”Skiva att installera på”-steget av installtionen.

Man kan även ”trimma” Panther-installationen. Allt som ingår i Apple’s rekommenderade installationen är inte nödvändigt för alla. För att välja bort vissa delar av installationen så klickar man på ”Anpassa” när man har kommit till steget ”Installtionstyp”. Jag har, till exempel, enbart valt att ha”Svenska” som språkversion och bara det bantar installationen med 640 Mb. Andra saker som jag inte har tagit med i min installtion är ”Extra asiatiska typsnitt” och ”Extra talsyntesröster” samt klickat bort de ”Skrivardrivrutiner” som jag inte har användning för.

När man har gjort sina installationsval så är det bara att klicka på ”Installlera” och luta sig tillbaka. Installationen tar någonstans emellan 15 minuter till 40 minuter berodende på hårdvara och systemkonfiguration.

<img src=http://www.apple.com/macosx/panther/images/index_hero_062303.jpg>

[u]Finder[/u]
Finder är snabbare i Panther. Badbollen dyker inte upp i tid och otid som i Jaguaren. Färgmärkningen av dokument och applikationer har hittat tillbaka in i Mac OS. Filnavigeringen i Finder är, enligt mig, mycket förbättrad och mycket smidigare än i tidigare OS X versioner. Även när man befinner sig i ett program och ska öppna eller spara så är det betydligt lättare att navigera i filsystemet.
Att även ”nätverk” är integrerat som en del utav Finder ser jag inte som någon nackdel, det var bara lite ovant till en början och även här är prestandan mycket bättre jämfört med Panther.
Apple har tagit ett ytterliggare steg för att ”sy ihop” sina medföljande applikationer. Mail.app, Ichat, Adressboken och Ical blir mer och mer ett sammanvävt system som delar med sig information till varandra. I mail.app ser man till exempel en grön prick brevid alla mail från personer som är tillgängliga i sin Ichat-lista samt personens Ichat-bild i brevhuvudet. Mycket läckert om man nu använder sig utav alla program Apple skickar med.
Fast User Switching är också en bra funktion för datorer som används av fler personer, man slipper logga ut och avsluta alla program och dokument. Nu så går man upp i höger hörn av Findern och väljer vilken användare man vill byta till. Självklart är den berömda 3D effekten som Steve Jobs visade på en demonstration väldigt läcker i vanlig Apple-stil. Fast User Switching är inte aktiverad från grundinstallation utan måste aktiveras i systeminställningarna.
Apple har också adderat och förändrat en del av Finderns grafiska effekter. Markeringen av dokument är numera mera tydlig och har en ram runt sig och blir inte bara ”skuggad” som i Jaguar. Varningsrutor fälls fram ur applikationerna och dokument zoomas in när man öppnar dem i Findern.
Papperskorgen har även en ny typ av ”säker” tömning som för evigt raderar bort det man slänger. Det som i praktiken sker är att Panther skriver över den kastade filens allokeringen ett antal gånger med en masssa nonsen data. Mycket bra funktion för den som är nojig!

Systeminställningar
Den ser ungefär ut som förut. En del inställningar som förut var separerade är numera ihopbakade i en och samma systeminställning. Enda egentliga nytillskotet är Exposé. En del av inställningarna har fått ett ansiktslyft och ett par nya funktioner, nästan allt till det bättre.

Skivverktyg
Skivverktyg är uppdaterat och tillåter nu användaren att avbilda hårddiskar och system-installationer. ”Återställ” är en funktion som många systemadministratörer kommer att bli lyckliga över. I skivverktyg kan man numera även aktivera och avaktivera ”Journalföringen”. ”Rätta behörigheter i Mac OS 9” är också en ny funktion som dykt upp i Skivverktyg.

[u]Exposé[/u]
Innan jag installerade Panther så hade jag läst lite om Exposé och spontant kännt att ”visst, det verkar vara en bra funktion”. Men det är nu, när jag har använt det ett tag, som jag inser hur smart och imponerande den funktionen är. Exposé är ytterliggare en funktion som man inte hade en aning om att man behövde så mycket. Nu skulle jag inte kunna leva utan den. Irritationsmomentet med att ha mycket olika program och fönster öppna samtidigt är ett minne blott tack vare Exposé.

[u]Några utav nytillskotten i Panther[/u]

FileVault
FileVault är helt enkelt en kryptering utav hemkatalogen så att all användardata är skyddad och kräver lösenord när man vill få tillgång till sina dokument.

Skrivarinställning
Skrivarinställning är efterträdaren till ”Utskriftshanteraren”. Den känns betydligt stabilare och kvickare än sin föregångare. Den stora nyheten är att man nu ifrån alla utskriftsfönster har möjligheten att skicka dokumentet som ett fax via modem eller bluetooth.

Typsnittsboken
Typsnittsboken är ett program som gör det lättare att installera och avinstallera typsnitt. Den har även en preview-funktion så att man ser de olika typsnitten. Jag kan tänka mig att till exempel reklam-folk är tacksamma över detta lilla program som gör typsnittshanteringen till en enkel match.

[u]Buggar[/u]
Jag har hittat en liten bugg i Adressboken. Om man försöker skicka SMS via blutetooth så får man enbart skicka med 68-tecken. Det finns en ”workaround” som min vän Walzhi tipsade mig om. Om man skriver mer än 68-tecken (så att det står ”för många tecken") och sedan markerar en del av texten och tar bort den så ändras antal tecken till 160 igen. Man får prova ett par gånger om det inte lyckas första försöket. Förhoppningsvis kommer en liten fix snart.
Det finns säkert ett par buggar till i Panther som man kommer upptäcka efter hand.

Efter denna helg kommer vi att få många reaktioner på Panther och säkert en hel del frågor och då vet ni vart ni ska vända er.

Senast redigerat 2003-10-24 20:18

Wohaaa

Får inte mitt X förrens tisdag:-(

Kollade på Apple sidan vid releasen. Va det allt? Förväntade mig fyrvekeri och skumpa... buuu..

Citat:

Skrevs ursprungligen av andreasd
Kollade på Apple sidan vid releasen. Va det allt? Förväntade mig fyrvekeri och skumpa... buuu..

okej jag menade FYRVERKERI..

Och Apple har uppdaterat iSync

Senast redigerat 2003-10-24 21:11

Senast redigerat 2003-10-24 21:11

Inte skumpa, men jag har en massa ÖL hemma att fira med

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-10-24 20:10

Andreas och Ekengren: Har ni sett knappen Ändra nere till höger vid varje inlägg? Gissa vad man kan göra om man klickar på den?

Edit: Använde nämnda knapp, och rättade lite. Jag är visst lite uppochner idag, förmodligen för att jag inte har fått Panther än.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Niklas
Andreas och Ekengren: Har ni sett knappen Ändra uppe till höger vid varje inlägg? Gissa vad man kan göra om man klickar på den?

Nej Vad då!!

Om ni undrade så har jag testat och prövat att det går att installera Jaguar över Panther. Det fungerade hur bra som helst, förutom då att systemet blandade ihop färgschemat med Röd-gul-grön med grå samt att programmen som är uppdaterade i Panther och som inte går att köra i lägre systemversioner störde till det. Och att då man skulle öppna Disc Copy-filer så blev det stora problem också.

Men annars...

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-10-24 20:21
Citat:

Skrevs ursprungligen av Ekengren
Nej Vad då!!

Jo, man kan ändra i sina inlägg. På det viset ser ingen att man stavat fel (eller blandat ihop upp och ner), om ingen har hunnit citera inlägget förstås...

Jag utfärdar en varning för alla haxies ni har i maskinen om ni kör varianten med att uppgradera befintlig användare. Ta bort i princip alla haxies och börja på ny kula när de uppdateras framöver.

Hoppas det inte strular för oss med uppgraderingskort.
Någon som har installerat nya katten på en maskin med powerlogixkort?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Niklas
Jo, man kan ändra i sina inlägg. På det viset ser ingen att man stavat fel (eller blandat ihop upp och ner), om ingen har hunnit citera inlägget förstås...

Du hade rätt, det funkar!!!

äntligen!

Ursprungligen av blodsugare:

äntligen!

äntligen vad?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-24 21:22

Vilken build är Panther, är det samma som Dev.preview 7B85?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-24 21:23

Vilken build är Panther, är det 7b85?

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 21:24
Citat:

Skrevs ursprungligen av Anders Täpp
Jag utfärdar en varning för alla haxies ni har i maskinen om ni kör varianten med att uppgradera befintlig användare. Ta bort i princip alla haxies och börja på ny kula när de uppdateras framöver.

Det finns redan ganska stabila (enligt mig) panterbetor av några av Unsanity's haxies på http://www.unsanity.com/panther.php

Men ladda ner på egen risk

Är det någon som är nöjd med sin installation 10.3, eller några ?

Anders. Förlåt en okunnig men... vad är "Haxies?

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 21:34
Citat:

Skrevs ursprungligen av Ekengren
Är det någon som är nöjd med sin installation 10.3, eller några ?

ja det verkar fungera super, sover nog inte många timmar inatt;)

Jepp, var på macoteket och kollade demon kl 20.10... Och det är 7B85 som är den slutgiltiga!

Citat:

Skrevs ursprungligen av jobruce
Anders. Förlåt en okunnig men... vad är "Haxies?

Förlåt...men man kan inte röka det iallafall.
Jag vet inte heller om sanningen skall fram.

Citat:

Skrevs ursprungligen av Patrick
ja det verkar fungera super, sover nog inte många timmar inatt;)

Låter förhoppningsfullt, kan inte vänta tills på tisdag när jag får mitt X

Jag har installerat min version av panther och har lagt märke till att DVD-spelaren blivit uppgraderad till version 4.

Dessutom älskar jag hur exponeras ut över skärmen när man startar dem. Snyggt! Banne mig om inte iPhoto är lite snabbare.

 • Medlem
 • Skänninge
 • 2003-10-24 21:55

...*surar lite över att jag inte fick min idag*...

Någon som har sett 150 nya glädjeämnen i våran Panther 10.3?

 • Oregistrerad
 • 2003-10-24 22:20
Citat:

Skrevs ursprungligen av Niklas Brunberg
Banne mig om inte iPhoto är lite snabbare.

Jo iPhoto känns ju riktigt rapp.

Bevaka tråden