99mac redaktionens första intryck av Power Mac dual G5

Tråden skapades och har fått 58 svar. Det senaste inlägget skrevs .

<br>
<center>
<img src=/nyhetsbilder/g5.jpg border=0>
</center>

99mac kan som en av de första Svenska Mac-relaterade nyhetskanalerna presentera en förhandsgranskning av Power Mac dual G5. 99macs redaktion har under några intensiva dagar fått klämma på en Power Mac dual 2 GHz G5. Fyra av 99macs redaktörer presenterar här sina första intryck av det utlovade fartmonstret. Gick förväntningarna i uppfyllelse? Hur snabb är den? Hur högt låter fläktarna? Är den köpvärd? Är den ful, snygg eller fulsnygg? Läs redaktionens synpunkter nedan.

<b>Redaktörernas första intryck</b>

"Jag tillhörde en av dom som kände att G4:an hamnat väl långt efter PC-gänget till en gräns där det började bli jobbigt. Efter att ha provkört nya Power Macintosh G5 dual 2GHz så är min oro över att vi Macanvändare släpar efter i prestandatesterna över för en god tid framöver.

Jag kan faktiskt säga att maskinen är FÖR snabb för mina behov, jag arbetar inte med några tunga matematiska operationer eller rendreringar så dom där G5:orna står mest och väntar på att Björnström ska hitta på någonting spännande och utmanande.

Vanliga uppgifter i Finder, Safari och Dreamweaver MX går så snabbt man kan önska sig. Inte någon gång under dessa tre dagar som jag fått möjlighet att jobba med dual 2GHz maskinen har jag behövt vänta på datorn vilket gör att prestanda blir mest teoretiska. Istället koncentrerar jag mig på andra områden:

- Design. Det finns inte en snyggare arbetsstation att köpa, punkt slut. Jag skrev detta redan när vi tittade på provexemplaren i somras och jämförde Apple med Porsche design och Global. Vi körde vår maskin med sidoplåten borta, ett kraftfullt "statement" för alla prylbögar - här finns det dubbla G5:or. Många PC-snubbar har börjat köpa fula plastlådor med genomskinlig plast på sidorna för att visa alla sladdhärvor. Apple slår knockout på första försöket. Det är inte någon tvekan om att G5 sätter en ny standard för datordesign.

- En välfungerande arbetsstation. När man köper en dual G5 får man en väldigt komplett arbetsdator. I stort sett alla moderna standarder är inkluderade eller finns att köpa till efter behov: Bluetooth, Airport Extreme, USB2, Firewire 800 och 400, Superdrive samt möjlighet till dubbla skärmar. Det finns bara plats för två hårddiskar internt, men det går ju att köpa snabba externa hårddiskar som både är små och snygga.

- Ergonomi. Dom nya handtagen är snygga men lite vassa faktiskt. Ta på dig handskar om du ska bära datorn långt. Dual G5 är förvånansvärt tyst tycker åtminstonde jag. Vi tog bort sidoplåten och även det skyddande plastlocken och körde på för fullt i fem minuter utan att fläktarna skenade, imponerande. Särskilt eftersom jag vet hur en PC med dubbla Xeonprocessorer brukar låta.

- Kommer jag beställa en dual G5? Nope - jag är för fast i den bärbara världen så jag håller mig till min Powerbook 17 även i fortsättningen.

Personliga notiser: 1. Det inbyggda Serial-ATA gränssnittet stödjer inte hotplug utan kräver omstart. 2. Om du köper en dual G5 och behöver prestanda har jag två tips - köp minst 1GB internminne, helst mer. Släng ut den inbyggda hårddisken och köp två Western Digital Raptor 10.000rpm Serial-ATA diskar. Kostar mindre än 2.500kr exkl moms. Slå ihop dom med RAID-0 stripe i MacOS X. Vips så har du en mycket snabbare och trevligare burk!"

<b>/Martin Björnström</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Prestandahöjningen känns rejält på nya dual 2x2 G5 redan i Finder. Snabbt och kvickt precis som i gamla OS9 trots att OS X versionen på denna testmaskin var 10.2.7. Om Panther håller vad den lovar i prestandahöjning,så är "badbollen" ett minne blott.

Efter ett par timmars hård testning av G5:an med Emagic Logic så kan jag konstatera, till många Logic-användares glädje, att den sega fönsterhanteringen vid, bland annat, in och utzoomning är som bortblåst.

Apple har verklligen lyssnat på kritiken kring ljudnivån på sina datorer. Jämfört med G4:an så är G5:an en dröm. Det enda som hörs är ett diskret hummande, och då satt jag endast 30 cm ifrån datorn. Däremot så märkte jag ett högfrekvent "hissande" när processorerna fick arbeta lite. Men, som sagt, jämfört med G4:an så är G5:an knäpptyst.

Designmässigt så är jag inte riktigt överens med Apple. Jag gillar G4:ans lite runda och feminina former till skillnad från den mera strikta och strama macho "looken" på G5:an. Designen är respektingivande och andas kraft, men tyvärr så finner jag den inte lika tilltalande som föregångaren. G5:an är större, tyngre och kantigare.

Men för de som behöver mycket kraft så är G5:an ett enkelt val."

<b>/Martin Petterson</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Slutligen stod den där, två månader senare än vi blev lovade. Mycket större, mycket tyngre och mycket tystare än vad jag hade väntat mig. Det sistnämnda är förstås sanning med modifikation. Ljudnivån beror på två faktorer, dels belastningen på de två processorerna och dels om datorn körs utan "motorhuv". Nu kunde vi inte direkt jämföra med de gamla vindtunnlarna, men denna maskin känns verkligen tyst. Rent designmässtigt har vi ju alla kunnat skapa oss en bild av den nya PowerMacen. Vissa tycker den är ful andra tycker den är snygg. Jag har ännu inte kunnat bestämma mig. En sak är dock säker, den verkar vara väldigt välbyggd. Detaljkvaliteten känns genomgående hög, med ett undantag; DVD/CD-slotten som är lite väl plastig.

Rent prestandamässigt är det svårt att skapa få sig en bra uppfattning om maskinen. Jag jämför med en PowerBook G3 (Pismo) och skillnaden är givetvis grymt stor. Finder och iAppsen funkar lika "snärtigt" som programmen i gamla OS 9 gjorde. Men jag antar att man inte behöver ha en dual G5 för att uppleva denna effekt. Hoppas och tror mig veta att andra redaktörer kan ge en bättre bild av den rena prestandan i form av benchmarktester och provkörningar av tyngre applikationer.

Och så till den slutgiltiga frågan, skulle jag köpa denna dator? Svaret är förmodligen, inte. Inte i dagsläget i varje fall. Anledningen är enkel, jag har med högsta sannolikhet inte behov av den rena råstyrka som jag har en känsla av att maskinen besitter. För att köra Safari, Word och på sin höjd enkel bildbehandling i Photoshop kommer min nyligen beställda PowerBook G4 1,25GHz fungera utmärkt till."

<b>/Martin Belak</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Photoshop 7 rullar på som bara den...
I brist på bättre interpollerar jag upp en bild till cirka 70 megabyte. Oskarp mask ramlar in på nolltid. Det klassiska Gausisk oskärpa på oanvändbart stort värde likaså. I stort sett känns det att jobba med en bild på fem-tio megabyte fast den som sagt är tio gånger så stor. Testdatorn är utrustan med två gigabyte arbetsminne. Att datorn säljs med 512 megabyte fördelade på två 256:or är ju bara onödigt. Det dubbla borde vara mer rimligt på en dator i den här klassen. Lådan är stor och elegant. Inte lika rolig, snygg och sexig som G4-lådorna men långt ifrån beige. Att den trots sin enorma storlek inte rymmer mer än två hårddiskar är en dålig tillbakagång inte minst för de som har flera IDE diskar sen tidigare och nu är nödgade att köpa externa FireWire lådor till dessa. Handtagen är betydligt sämre än de på G4-lådan. De är för breda för ett bekvämt grepp och skär in i händerna. Inte minst på grund av datorns stora vikt. Kvalitetsintrycket är på det stora hela gott men med undantag för superdriven och Airportantennen. Att Apple plockade bort startknappen från tangentbordet liksom omstartsknappen på lådan är för mig fortfarande obegripligt.
Det största fel jag kan hitta på nya G5 2x2 är att leveranserna inte är lika snabba som datorn. Jag vill ha min beställda NU!!!"

<b>/István Zsiga</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

Senast redigerat 2003-10-27 00:48
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-21 00:29

Fick min Dual G5 förra veckan på Torsdag morgon. Har testat i helgen och detta är mitt resultat i 3D då, för det är tyngst.

Alltså en [Dual G5, 1.5 GBram, ATI Radeon 9800="9800" Pro 128="128"] mot en [G4 867="867" QS, 512="512" MBram, GeForce 4Ti 4600="4600" 128="128"].

Ursäkta om ni inte fattar 3D grejer!

http://www.xybernic.com/tmp/G4G5.jpg

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-10-21 03:14

Jag skulle vilja testa Matlab på en dual G5...

 • Medlem
 • Göteborg
 • 2003-10-21 03:35
Citat:

Skrevs ursprungligen av Mohsan
Fick min Dual G5 förra veckan på Torsdag morgon. Har testat i helgen och detta är mitt resultat i 3D då, för det är tyngst.

Alltså en [Dual G5, 1.5 GBram, ATI Radeon 9800="9800" Pro 128="128"] mot en [G4 867="867" QS, 512="512" MBram, GeForce 4Ti 4600="4600" 128="128"].

Ursäkta om ni inte fattar 3D grejer!

http://www.xybernic.com/tmp/G4G5.jpg

Jooo, fattar väl 3D men vad är det du mäter??

Tid? Missförstår jag dig rätt nu... En scen med en riggad karaktär på 150frames
tar med software render 2.22 min på en G4? mot 29sec på en G5?

Upplösning på renderingen? Raytrace? Låter lite/snabbt för något användbart...
Hur som helst, är super-sugen på en G5, vore härligt att kicka alla PEZE´s åt skogen & köra Maya/mac istället...

 • Medlem
 • International user
 • 2003-10-21 05:37
Citat:

Skrevs ursprungligen av jb
Jag skulle vilja testa Matlab på en dual G5...

Jag får min Dual G5 maskin på måndag, och då blir det nog en hel del matlab och mathematica testkörning gjord.

 • Medlem
 • Uppsala
 • 2003-10-21 05:52

Coolt! Kan du inte presentera lite tester mm. Gärna med kod som jag kan ladda ner och testa på min maskin, en 2.4 GHz P4 m 1 GB RAM...

Citat:

Vi tog bort sidoplåten och även det skyddande plastlocken och körde på för fullt i fem minuter utan att fläktarna skenade, imponerande.

G5 ska väl inte gå att köra utan skyddslocket?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Andersson
G5 ska väl inte gå att köra utan skyddslocket?

Ja, den går att köra men den går ner i prestanda. M.a.o. om Martin upplevt den snabb med skyddslocket av så skulle han säkert behövt hålla i hatten med skyddet på.

FÖR snabb???

Kiss my buttocks!!!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Micke W
Ja, den går att köra men den går ner i prestanda. M.a.o. om Martin upplevt den snabb med skyddslocket av så skulle han säkert behövt hålla i hatten med skyddet på.

Aha, det märkte jag aldrig. Vi gjorde samma test på en 1.6GHz maskin och den gick upp i varv samma sekund som vi tog bort plastlocket. Konstigt att dual-maskinen inte gör det.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-21 09:29
Citat:

2. Om du köper en dual G5 och behöver prestanda har jag två tips - köp minst 1GB internminne, helst mer. Släng ut den inbyggda hårddisken och köp två Western Digital Raptor 10.000rpm Serial-ATA diskar. Kostar mindre än 2.500kr exkl moms. Slå ihop dom med RAID-0 stripe i MacOS X. Vips så har du en mycket snabbare och trevligare burk!"

Var hittar man dessa 10.000rpm hårddiskar? På Dustin och inWarehouse hittar jag bara 36 GB diskar med denna prestanda.

Är det att köra RAID-0 eller gå från 7200rpm till 10.000rpm som gör den störa prestandaökningen?

Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Var hittar man dessa 10.000rpm hårddiskar? På Dustin och inWarehouse hittar jag bara 36 GB diskar med denna prestanda.

Är det att köra RAID-0 eller gå från 7200rpm till 10.000rpm som gör den störa prestandaökningen?

Kombinationen av RAID-0 och 10.000rpm diskar gör susen (jag kör RAID-0 med 6st 15.000rpm Ultra320 diskar på en server och jösses vad det snurrar).

Idag finns "bara" 36GB storlek på Raptor men behöver du mer än 72GB på en arbetsstation? Musik, filmer osv kan du väl spara på en privat extern disk eller på en server (gigabit nätverk är inte dyrt längre).

 • Medlem
 • Linköping
 • 2003-10-21 09:59
Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
(jag kör RAID-0 med 6st 15.000rpm Ultra320 diskar på en server och jösses vad det snurrar).

Du är inte särskilt fäst vid din data, va?
RAID-0 är ett utmärkt sätt att öka STR-hastigheten och risken att förlora data. I ditt fall antar jag att det är lugnt, du kör säkert ut backup regelbunded på något annat media?

o11e

 • Oregistrerad
 • 2003-10-21 10:03

Godt å se at G5-maskinene ruller inn i Sverige. Her i Norge tar leveransene laaaaaang tid. Jeg bestilte fra en lokal leverandør for 2 og en halv måned siden min 2 Ghz G5, men har fått en foreløpig lev.dato slutten av november! Jeg har snakket med salgssjefen i Apple Norge, og han river seg i håret for Apples lev.problemer. Men han hevder at disse valgene skjer 2-3 nivåer over ham, så foreløpig er det lite han kan gjøre.
Men - den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves!

G3 B/W 450GHz til G5 2GHz - snart!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
Aha, det märkte jag aldrig. Vi gjorde samma test på en 1.6GHz maskin och den gick upp i varv samma sekund som vi tog bort plastlocket. Konstigt att dual-maskinen inte gör det.

När jag tar bort plastkåpan på min Dual 2GHz så spinner alla fläktar upp i maxfart och en röd lampa tänds.

 • Oregistrerad
 • 2004-11-18 23:47

Vilken HDD ska jag köpa bl.a?

Nån som kan ge tips om bästa lösningen för mig.
Jag har en "vanlig" standard 160GB 7200rpm HDD idag och behöver en till.
Jag Använder Logic 7 och har massa samplingar (över 60GB). Dessa ska köras parallellt med Reason 2.5.

Hur ska jag göra?
Vart ska samplingarna ligga och vart lägger jag bäst alla nya inspelningar som tex .aif spår?
Är det nu RAID driven borde köpas?

Jag försöker skaffa mig en superdator här iom att min pc krascha när jag behövde den som mest
i mixningen. HATA PC klubben någon?

Tackar för svar... helt mac-novis... än så länge

vad kör du för burk? tyvärr så har powermac G5 bara plats för 2 hårddiskar. Konstigt faktiskt med tanke på att det är en proffsburk...

vad är din huvudbegränsning idag? hastighet eller utrymme?

Ursprungligen av Angelo:

Nån som kan ge tips om bästa lösningen för mig.
Jag har en "vanlig" standard 160GB 7200rpm HDD idag och behöver en till.
Jag Använder Logic 7 och har massa samplingar (över 60GB). Dessa ska köras parallellt med Reason 2.5.

Hur ska jag göra?
Vart ska samplingarna ligga och vart lägger jag bäst alla nya inspelningar som tex .aif spår?
Är det nu RAID driven borde köpas?

Jag försöker skaffa mig en superdator här iom att min pc krascha när jag behövde den som mest
i mixningen. HATA PC klubben någon?

Tackar för svar... helt mac-novis... än så länge

plastlock och sidopanelen ??

Varför skall man plocka bort plastlocket som är till för att luften skall strömma rätt ??

Det är ju plåtsidan man skall ta bort, och där blir inte datorn långsammare av.. inte vad jag märkt.

Citat:

Skrevs ursprungligen av olov
Du är inte särskilt fäst vid din data, va?
RAID-0 är ett utmärkt sätt att öka STR-hastigheten och risken att förlora data. I ditt fall antar jag att det är lugnt, du kör säkert ut backup regelbunded på något annat media?

o11e

Jag ser arbetsstationen just som en arbetsstation. Där finns dom program som behövs för att utföra jobbet.

Data lagras på en server med RAID-5 och daglig bandbackup.

Privata prylar har man på externa media, inte lagrade på företagets arbetsstationer och servrar.

Citat:

Skrevs ursprungligen av motif
plastlock och sidopanelen ??

Varför skall man plocka bort plastlocket som är till för att luften skall strömma rätt ??

Det är ju plåtsidan man skall ta bort, och där blir inte datorn långsammare av.. inte vad jag märkt.

Ska man in och pilla i datorn (vilket man ska), så sitter plastkåpan i vägen.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-21 10:49
Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
Kombinationen av RAID-0 och 10.000rpm diskar gör susen (jag kör RAID-0 med 6st 15.000rpm Ultra320 diskar på en server och jösses vad det snurrar).

Idag finns "bara" 36GB storlek på Raptor men behöver du mer än 72GB på en arbetsstation? Musik, filmer osv kan du väl spara på en privat extern disk eller på en server (gigabit nätverk är inte dyrt längre).

Men om 2 st 36Gb blir 72GB så har jag väl missat RAID-funktionen?

Jag glömde faktiskt att sätta tillbaks CPU fläktarna efter jag installerat några Gb RAM. Den fungerade ändå

En annan sak, gällande hastigheten;
Jag gjorde en MPEG-2 komprimering av en okomprimerad videosekvens, som på en Dual 800 tog ca 1h, Dual G5an klarade av samma sekvens på 6min!!

Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Men om 2 st 36Gb blir 72GB så har jag väl missat RAID-funktionen?

Nä. Vid spegling (RAID-1) får du bara utrymmet ifrån en disk (eftersom den andra är en kopia).

Vid stripe (RAID-0) delas filer i små stycken som delas upp lika mellan diskarna. Totalytan blir dock summan av dom diskar som är inkluderade. Vid läsning ifrån disk används båda diskarna parallellt och ger teoretiskt dubbla överföringshastigheten. Nackdelen är att MTBF delas på antalet diskar - dvs om du har ett RAID-0 raidset med 8 diskar så ökar risken för diskkrasch med åtta gånger eftersom det räcker med att en av åtta diskar går sönder för att datat ska försvinna.

 • Oregistrerad
 • 2003-10-21 11:42
Citat:

Skrevs ursprungligen av Mohsan
Fick min Dual G5 förra veckan på Torsdag morgon. Har testat i helgen och detta är mitt resultat i 3D då, för det är tyngst.

Alltså en [Dual G5, 1.5 GBram, ATI Radeon 9800="9800" Pro 128="128"] mot en [G4 867="867" QS, 512="512" MBram, GeForce 4Ti 4600="4600" 128="128"].

Ursäkta om ni inte fattar 3D grejer!

http://www.xybernic.com/tmp/G4G5.jpg

Trevlig, men som sagt, vad har du kört för inställningar?

Vore kul att se hur G5an står sig mot även PC vad gäller 3D och Maya. Kan någon köra denna testscen så vi ser hur Apple har lyckats.

http://zoorender.com/html/benchmark.htm

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2003-10-21 11:56
Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
Nä. Vid spegling (RAID-1) får du bara utrymmet ifrån en disk (eftersom den andra är en kopia).

Vid stripe (RAID-0) delas filer i små stycken som delas upp lika mellan diskarna. Totalytan blir dock summan av dom diskar som är inkluderade. Vid läsning ifrån disk används båda diskarna parallellt och ger teoretiskt dubbla överföringshastigheten. Nackdelen är att MTBF delas på antalet diskar - dvs om du har ett RAID-0 raidset med 8 diskar så ökar risken för diskkrasch med åtta gånger eftersom det räcker med att en av åtta diskar går sönder för att datat ska försvinna.

Smidigt. Vad är då största vinsten: Att gå från ingen raid till raid-0 eller gå från 7200rpm till 10.000rpm ?

 • Medlem
 • Linköping
 • 2003-10-21 11:59
Citat:

Skrevs ursprungligen av Björnström
Jag ser arbetsstationen just som en arbetsstation. Där finns dom program som behövs för att utföra jobbet.

Data lagras på en server med RAID-5 och daglig bandbackup.

Privata prylar har man på externa media, inte lagrade på företagets arbetsstationer och servrar.

Du skrev att du körde RAID-0 med 6 diskar på en server, det var det jag syftade på. (var det RAID-5 du menade även i förra inlägget?) Precis som du själv påpekar lite längre ner i tråden var det mest en brasklapp, datan dör lättare med RAID-0. Kombinerat med goda backupvanor (mot band t.ex.) är det inget problem. RAID med mirroring (kan inte numren, vet bara att noll är "hardcore"-RAID) däremot är ju lite mer självgående.

o11e

 • Medlem
 • Linköping
 • 2003-10-21 12:02
Citat:

Skrevs ursprungligen av Olof Forsberg
Smidigt. Vad är då största vinsten: Att gå från ingen raid till raid-0 eller gå från 7200rpm till 10.000rpm ?

Går du från 7k2 till 10k kommer du få lägre accesstid (och troligtvis lite bättre STR också) medan att gå från en disk till två i RAID-0 inte ger någon praktisk accesstidförändring men däremot, med rätt RAID-kontroller, mycket högre STR.

Är låg accesstid eller hög STR viktigast för dig?

(STR = sekvensiell läs- och skrivhastighet)

o11e

Citat:

Skrevs ursprungligen av Patrik Skulski
Ska man in och pilla i datorn (vilket man ska), så sitter plastkåpan i vägen.

Förstår inte... Varför vill man in och pilla i datorn när den är påslagen ??

 • Oregistrerad
 • 2004-11-18 23:31

Ska man in och pilla i datorn (vilket man ska), så sitter plastkåpan i vägen.

Ursprungligen av motif:

Förstår inte... Varför vill man in och pilla i datorn när den är påslagen ??

Det undrar jag också det är väl det sämsta man kan göra. Möjligtvis är att hälla mellanmjölk på moderkortet sämre.

Jag har testat att köra RAID-0 med sex diskar på vår server, men jag kör RAID-5 sedan den gick "live". Hursomhelst så är det en skön känsla för hårddisksystemet DÅNAR och knattrar så härligt

Bevaka tråden