Kaspersky: Android värst utsatt för mobilvirus

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Angrepp mot mobila enheter blir vanligare och den största måltavlan är operativsystemet Android och olika betaltjänster, meddelar säkerhetsföretaget Kaspersky.

Läs hela artikeln här

  • Medlem
  • 2014-02-25 17:32

Detta är ju inget problem så länge man bara läser recensionerna innan man laddar ner apparna. Är det många som har laddat ner appen och den har ett högt betyg är ju risken obefintlig! Hellre ett länsat konto än att vara inlåst i Apples värld...

(Egentligen vill jag inte ens skriva att inlägget är ironiskt, men vis av tidigare erfarenheter vet jag att jag ändå måste göra det)

  • Medlem
  • Göteborg
  • 2014-02-25 18:05
Citat:

"Majoriteten av attackerna riktas mot Ryssland och de forna Sovjetstaterna, men det kan komma att ändras. Kaspersky säger att man redan känner till Perkele, en Android-trojan som attackerar kunder runt om i Europa."

De hittar ju på roliga namn i alla fall

Intressant att läsa om Perkele. Riktar sig mot bank-lösningar där man har tvåstegsverifiering med sms. Kräver att du först har en annan trojan infekterad på datorn. När man går till sin banks hemsida kommer man via trojaninjekterad kod uppmanas knappa in sitt mobil-nr (är ju inget man reagerar över när det gäller sms-verifiering) och via en QR-kod ladda ner "säkerhetsappen" till android-mobilen. Som i själva verket låter en bandit-server fånga upp sms-trafiken från banken och göra en transaktion man inte alls hade tänkt.

Skulle väl i teorin kunna drabba en macanvändare som ovetande installerar en trojan och har en android-enhet också... Då är det skönt att istället vara "inlåst" i App Store!

Perkele-kitet köper man för 1000 dollar så är det bara att skräddarsy ett smart utformat paket riktat mot passande bank

Senast redigerat 2014-02-25 19:08
Citat:

Unfortunately, there is a specific feature of Android vulnerabilities that means it is only possible to get rid of them by receiving an update from the device manufacturers. However, many users are in no hurry to update the operating systems of their products. If a smartphone or tablet was released more than a year ago, it is probably no longer supported by the manufacturer and patching of vulnerabilities is no longer provided. In that case, the only help comes from an antivirus solution, for example, Kaspersky Internet Security for Android.

Just det är väl egentligen ett av de största problemen med många Android-distributioner. Sårbarheter som upptäckts och patchats uppströms når inte ner till alla användare och de som får dem kan oftast inte räkna med någon längre supportcykel. Inte ens Google själva lovar mer än 18 månader till sin hårdvara. Det finns ju även communitysupportade distributioner av både Android och andra OS som man kan använda, i alla fall så länge som hårdvaran är någorlunda populär.

Med frihet kommer ansvar. I längden är Android ett bra OS, i alla fall så länge man kan hålla det uppdaterat. Inte ens iOS löser ju inte heller problemet. Inget är helt säkert, det gäller alla plattformar.

  • Medlem
  • International user
  • 2014-02-25 20:40

Ett annat problem vi börjat sett på jobbet är Android-mobiler smittade med malware som smittar Windowsdatorer när de kopplas in.

Android kommer bli det nya Windows.

1
Bevaka tråden