Skrivare MacOS 9.1

Tråden skapades och har fått 10 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2014-02-05 11:55

En bekant kör fortfarande MacOS 9.1 pga viss programvara (Finale). Nu vill hon ha en skrivare för att skriva ut noter.
Finns det någon skrivare (svartvit) som man kan köpa idag och klarar MacOS 9?
En variant kan ju vara att göra en pdf-fil av utskriften (hur man nu gör det på MacOS9?), och skriva ut den från en annan dator.

Går Finale att köra under Classic? Och klarar i så fall hennes befintliga burk att köra OSX? Då borde man kunna skriva ut. HPs billiga sv/v laser 1102 stöder officiellt ner till 10.4 (Tiger). http://h20386.www2.hp.com/SwedenStore/Merch/P...

Annars kan man ju försöka leta upp en halvgammal laser som på sin stöddes av OS9. Borde inte vara alltför svårt. Exvis har min HP2600n (färglaser) stöd för OS9. Sådana här skrivare rullar på helt ok även i dessa dagar, och tonerkassetter är lätta att få tag på. Bor hon i Helsingborg finns just en HP2600n att bjuda på: http://www.blocket.se/helsingborg/Skrivare__s... Den är stor som ett hus (eller nja, lika stor som alla andra färglasrar med några år på nacken), så det är inget som kan skickas...

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2014-02-05 13:09

Hon kör på en gammal LC med MacOS9.1 har jag för mej, inte OSX i Classicläge. Hon är kantor och har mycket musik i Finale.
Hon har även en iMac, men säger att noterna inte blir bra där (?). Jag får nog besöka henne för att se hur det ser ut
Bor i Karlskoga.

En LC med OS 9? Inte en LCIII eller 475 väl? De klarar väl inte mycket mer än 7.6.1? EN LC 630 kanske OS8.1? Det är för bövelen 20 år gamla maskiner! En skrivare i fungerande skick med stöd för 7.6 eller 8.1 blir nog allt svårare att hitta/hålla liv i numera.

Vad gäller "noterna inte ser bra ut": borde det inte vara att typsnitten inte är likadana? Prova att kopiera över. Finns Finale annars till OSX? Det är ju inte långsiktigt vettigt att hålla liv i gamla vrak med OS9. Förr eller senare tar det stopp...

Annars finns det väl tills vidare PDF-skrivare att få tag i till OS9? Förutom de äldre versionerna av Acrobat Distiller har jag för mig att det fanns gratisalternativ. Kollat på Macintosh Garden? Kolla annars med @Richard Rönnbäck om han inte har någon gammal box med en OS9-kompatibel Acrobat. Han hade ju gamla InDesign-versioner tillgängliga i en annan tråd för lite sen.

PrintToPDF kanske?
http://www.jwwalker.com/pages/pdf.html
https://discussions.apple.com/thread/2533306

Läs gärna kommentarerna i Apples diskussionsforum. Det är skönt att ha lämnat OS7-8-9 bakom sig! PPD, någon? I vilket fall som helst skulle en nödlösning som nämns där vara att skriva ut till en postscript-fil och sedan destillera/skriva ut på annan dator. Men fy vilket bök...

Adobe PDF Writer (del av hela Acrobat-paketet):
http://macintoshgarden.org/apps/adobe-acrobat...

Ursprungligen av kenjon:

...en gammal LC med MacOS9....

Om det verkligen är en dator i LC-familjen, så kan det inte vara OS 9.
LC klarar max 7.5.
LC II och LC III klarar max 7.6.
LC 475 max 8.1.
LC 550 max 7.6.
LC 575, 580 och 630 max 8.1.
(källa: EveryMac.com)

Ursprungligen av kenjon:

Finns det någon skrivare (svartvit) som man kan köpa idag och klarar MacOS 9?

Det bästa är nog att kolla vad hon menar med att noterna inte blir bra på iMacen. Det är nog enklare att fixa det, än att försöka fixa skrivare till en dator som är mer än 20 år gammal.

Att den ska klara OS 9 är nog det minsta problemet. Det är nog värre att försöka hitta en skrivare som går att koppla in i en dator som saknar USB-portar.

Senast redigerat 2014-02-06 06:55
 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2014-02-05 17:13

Damen har passerat pensionsåldern för länge sedan, så jag ska ta ett besök och se hur det ser ut.
Tack för tipsen!

Det är absolut inget fel med att köra gammal hårdvara. Ett flertal kärnkraftverk körs än idag på PDP-8 årsmodell 1965. Se bara till att ha kontrollerad backup och tillgång till reservdelar.

Gammal _konsument_-hårdvara brukar innebära fallerande kondensatorer, oxid med påföljande mystiska glapp, utslitna lager i fläktar och annat elände. Sedan blir ju kommunikationen allt svårare att ordna då portar och kontakter blir omoderna.

Egna familjens exempel:

 • Fådd IBM Thinkpad T40 ca 2003: Stänger oregelbundet av sig själv då den blir varm. Ibland inte. Felet har nu återkommit efter reparation.

 • Fådd Sony Vaio av obestämbar ålder (2003?): Fläkten lät som ett tröskverk. Byttes mot refurb då inga nya fanns. Börjar nu låta även den.

 • Powerbook 190 1997: Batteriet är självklart helt slut, men även lcd-belysningen beter sig underligt. Tänder inte alltid. Inga vettiga portar (SCSI, AppleTalk, IR, någon?). För tio år sedan tankade jag över innehållet via apple talk till en PM 6100 som sedan kopplades med ethernet till min PM G4 med cd-brännare. Skulle också kunna använt 5x100 MB zip-diskar med SCSI samma väg. Men idag? Jag har en USB-floppy liggande som kanske/kanske inte fungerar.

 • iBook G4 late 2004: Glappande lödningar på en krets med följ att maskinen stänger av sig omdelbums.

Visst kan man behålla gamla maskiner för att spela gamla spel på, ha som backup eller bara som prydnad (har exempelvis väldigt svårt för att kasta min grafitgrå PM G4), men knappast för något som är "mission critical".

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2014-02-06 09:44

Som kärnkraftverk

En PDP-8 var tursamt nog ingen konsumentmaskin...

Skulle inte förvåna mig om dessa kusiner skulle rullla igång bara man slog på strömmen trots att de stått still i 15 år:

http://www.jornmark.se/places_photo.aspx?plac...

1
Bevaka tråden