Mac med Windows - grå skärm vid boot

Tråden skapades och har fått 9 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2014-01-14 20:31

Hej!

Jag har nyligen installerat en SSD (samsung 840 evo 120gb) i min Mac Mini från 2011 som jag kör windows 8.1 på. Det funkar bra och känns rappt inne i windows även om jag inte gjort några bench.
Men vid start av Macen så är det är grå-vit skärm innan windows börjar bootar, jag antar att detta är motsvarade uefi/bios. Men den är där några fruktansvärt länge, kanske 20 sekunder. Går denna vita skärm att stänga av på något sätt eller förkorta tiden den visas?
Känns lite ovärt att ha en snabb SSD men ändå tvingas se den vita skärmen så länge.
kan tillägga att den var uppe ungefär lika länge, om inte kortare, när jag hade original hårddisken i. Så det kan inte ha något med laddningstider att göra, väl?...

Efter massa googlande har jag kommit fram till att det är grått i början är för att datorn letar efter en osx partiton att boota från. När den letat klart så går den vidare till alternativa operationssystem.
Kan man inte ställa in någon stans så den går direkt på windows-partitionen?
trådarna där jag hittade ger ingen lösning utan tycker det inte gör så mycket och att man ska leva med det.

Texten är kopierade från ett annat forum då jag inte fick någon hjälp där.

Ursprungligen av Sweex:

Hej!

Jag har nyligen installerat en SSD (samsung 840 evo 120gb) i min Mac Mini från 2011 som jag kör windows 8.1 på. Det funkar bra och känns rappt inne i windows även om jag inte gjort några bench.
Men vid start av Macen så är det är grå-vit skärm innan windows börjar bootar, jag antar att detta är motsvarade uefi/bios. Men den är där några fruktansvärt länge, kanske 20 sekunder. Går denna vita skärm att stänga av på något sätt eller förkorta tiden den visas?
Känns lite ovärt att ha en snabb SSD men ändå tvingas se den vita skärmen så länge.
kan tillägga att den var uppe ungefär lika länge, om inte kortare, när jag hade original hårddisken i. Så det kan inte ha något med laddningstider att göra, väl?...

Efter massa googlande har jag kommit fram till att det är grått i början är för att datorn letar efter en osx partiton att boota från. När den letat klart så går den vidare till alternativa operationssystem.
Kan man inte ställa in någon stans så den går direkt på windows-partitionen?
trådarna där jag hittade ger ingen lösning utan tycker det inte gör så mycket och att man ska leva med det.

Texten är kopierade från ett annat forum då jag inte fick någon hjälp där.

Har du installerat Bootcampdrivrutinerna? Där finns en möjlighet att välja vilken startskiva du ska använda dig av. OS X eller Windows brukar vara alternativen normalt, men eftersom du bara har Windows ska du ju välja det. Då vet datorn vart den ska vända sig för att starta datorn. Gissningsvis ligger "ID" för den gamla OS X installationen kvar och det är därför datorn väntar länge innan den startar nästkommande OS.

  • Medlem
  • 2014-01-14 21:00
Ursprungligen av suddgummi:

Har du installerat Bootcampdrivrutinerna? Där finns en möjlighet att välja vilken startskiva du ska använda dig av. OS X eller Windows brukar vara alternativen normalt, men eftersom du bara har Windows ska du ju välja det. Då vet datorn vart den ska vända sig för att starta datorn. Gissningsvis ligger "ID" för den gamla OS X installationen kvar och det är därför datorn väntar länge innan den startar nästkommande OS.

Jag ser som du säger bara windows i inställningspanelen för boot camp. Men jag ser inget alternativ så¨att jag kan välja windows som standard start ställe. Det ända jag kan göra är att välja att starta om till windows. Det löser ju problemet om jag vill starta om datorn, men inte om jag vill kallstarta den.

Ursprungligen av Sweex:

Jag ser som du säger bara windows i inställningspanelen för boot camp. Men jag ser inget alternativ så¨att jag kan välja windows som standard start ställe. Det ända jag kan göra är att välja att starta om till windows. Det löser ju problemet om jag vill starta om datorn, men inte om jag vill kallstarta den.

Har du möjlighet att starta OS X installationen/återställningspartition? Där ska finnas möjlighet att välja startskiva. Du behöver inte installera OS X, bara komma åt det verktyget.

  • Medlem
  • 2014-01-14 21:11
Ursprungligen av suddgummi:

Har du möjlighet att starta OS X installationen/återställningspartition? Där ska finnas möjlighet att välja startskiva. Du behöver inte installera OS X, bara komma åt det verktyget.

Skulle det funka med det man laddar ner man trycker command vid startup och kör den internet-återställnings grejen?
Om det skulle fungera så behöver jag lite hjälp.
Jag kan inte komma till den menyn för det händer inget när jag trycker alt (har Windows-tgb) inte heller när jag trycker u eller c.
Det fungerade När jag skulle installera Windows, körde osx ett tag med min ssd, men sedan jag installerat windows och genom det formaterat och tagit bort osx så funkar det inte..

Ursprungligen av Sweex:

Skulle det funka med det man laddar ner man trycker command vid startup och kör den internet-återställnings grejen?
Om det skulle fungera så behöver jag lite hjälp.
Jag kan inte komma till den menyn för det händer inget när jag trycker alt (har Windows-tgb) inte heller när jag trycker u eller c.
Det fungerade När jag skulle installera Windows, körde osx ett tag med min ssd, men sedan jag installerat windows och genom det formaterat och tagit bort osx så funkar det inte..

Jag har aldrig kört internetåterställningen så det vet jag inte. Du får prova olika knappar vid uppstart. Prova att hålla inne Windowstangenten t.ex.

  • Medlem
  • 2014-01-14 22:44
Ursprungligen av suddgummi:

Jag har aldrig kört internetåterställningen så det vet jag inte. Du får prova olika knappar vid uppstart. Prova att hålla inne Windowstangenten t.ex.

Okej får testa med Windowstangenten imorgon. Varför skulle det vara den knappen.
Det fungerade med alt med när ja både osx. Testat både trådat och trådlöst.

  • Medlem
  • 2014-01-15 19:42
Ursprungligen av suddgummi:

Jag har aldrig kört internetåterställningen så det vet jag inte. Du får prova olika knappar vid uppstart. Prova att hålla inne Windowstangenten t.ex.

Det händer inget när jag trycker windows-knappen vid startup. Varken trådat eller trådlöst.

Ursprungligen av Sweex:

Det händer inget när jag trycker windows-knappen vid startup. Varken trådat eller trådlöst.

Jag testade med ett Windowstangentbord nu och då var det faktiskt alt där också. Har du bara tangentbordet i USB-portarna, eller har du andra prylar inkopplade också?

  • Medlem
  • 2014-01-15 22:11
Ursprungligen av suddgummi:

Jag testade med ett Windowstangentbord nu och då var det faktiskt alt där också. Har du bara tangentbordet i USB-portarna, eller har du andra prylar inkopplade också?

Usb - minne. Men det måste jag ju kunna ha för att jag vill ju t.ex kunna installera om Windows eller något annat. Så om jag inte kan komma dit om jag har ett usb minne i är det föga hjälpsamt..

1
Bevaka tråden