Val av studiomonitorer - Svårt för oinsatt

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej,

är medveten om att liknande trådar säkert finns, men skapar ändå ny för att kanske få mer skräddarsydd hjälp... Hoppas någon är villig att svara och hjälpa mig.

Jag ska köpa mina första studiomonitorer och behöver lite guidning; begagnade eller nya, passiva/aktiva, hur kraftfulla etc. Jag producerar musik hemma av olika genrer, mest pop, elektronisk, akustikst, soul/funk. Jag har en gammal macbook pro och ett externt usb-ljudkort. Detta kmr jag nog uppgradera snart till nyare macbook och externt firewire-ljudkort.

Jag önskar kunna koppla in monitorer i mitt externa ljudkort. Utgångarna jag har på mitt nuvarande kort är R- och L-tele samt stero-minitele. Vill endast ha två monitorer att ställa på skrivbordet, inte för stora fysikt, inbyggda subwoofers om det finns.

Jag är väldigt osäker på all specifikation; passivt/aktivt, watt, inbuggt slutsteg "(tum?)... Vad betyder allt detta? Finns det modeller med inbyggd subwoofer eller är det alltid en extern stor tredje monitor. Visst förses alla monitorer med adapter som kopplas in? Slutligen, för mitt ändamål, vilka värden (watt, tum etc) bör jag sikta in mig på? (Billigt till Medelprisklass)

Jag funderar även på att leta begagnade. FInns där en vinst att göra? Eller är priserna på det jag verkar söka liknande mellan nytt och begagnat?

Hittat dessa annonser:
http://www.basunera.se/advert.asp?page=advert...
http://vend.se/ad.php?185138
http://www.fyndtorget.se/annons.php?id=148907
http://www.fyndtorget.se/annons.php?id=158560
http://dagensannonser.se/annons/krk_super_stu...

Stort tack! MVH Erik

Pris?

Själv är jag extremt nöjd med mina KRK Rokit 8:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=151199

Köpa begagnade monitorer över internet skulle jag aldrig göra. De kan gott vara sprängda, ha sämre ljud än nya etc. Inget du kan kontrollera "över internet". Har du möjlighet att träffa säljaren och höra så att de låter okej är det en annan sak.

Ok tack!

Många har tipsat om KRK rokit-serien. Kanske lutar dit.

Har beslutat nu att gå till 4sound och köpa monitorer, inte begagnat. De du länkade till här ovan^ är dock lite dyrare än vad jag tänkt. Runt 3000 kan jag tänka mig.

Har någon tips på aktiva studiomonitorer utan subwoofer, som är ganska små till storleken så de får plats på skrivbord, ärlig ljudavbildning, passar till hemmabruk och många olika genrer?

Tack!

Efter lite betänkande låter 4000 kr ok, som de i länken ovan kostar. Inte styckpris alltså utan för båda. Mer tips inom denna prisklass eller under?

  • Medlem
  • Karlskoga
  • 2013-09-08 13:13

Jag köpte mina på
www.thomann.de
De har mycket att välja på.

Lite väl gammal tråd kanske, men har du kikat på Yamaha HS80M? Jag har dom själv och ljudet är fantastiskt. Ofärgat och väldigt ärligt.

Ursprungligen av Segas:

Lite väl gammal tråd kanske, men har du kikat på Yamaha HS80M? Jag har dom själv och ljudet är fantastiskt. Ofärgat och väldigt ärligt.

Vad jag vet så är även Yamaha HS80M väldigt bra monitorer. Möjligtvis i samma klass som KRK Rokit.

Ursprungligen av barbapappa_86:

Vad jag vet så är även Yamaha HS80M väldigt bra monitorer. Möjligtvis i samma klass som KRK Rokit.

Personligen tycker jag KRK låter för burkigt, men ljud är högst subjektivt.

Tyvärr blir det nog att jag säljer mina då 10.9 inte verkar lira bra med mitt ljudkort.

Watt är effekten,
Tum = måttenhet för storleken på högtalarelementen(1tum ≈ 2,5cm),
Aktiv = inbyggd förstärkare,
Passiv = ingen inbyggd förstärkare(som en vanlig hifi-högtalare)

Senast redigerat 2013-11-27 10:51
1
Bevaka tråden