Prioritera val av accesspunkt i macbook pro

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-02-14 23:44

Jag har en airport extreme som primär accesspunkt i vardagsrummet kopplad till Internet 100/10 med kabel, och en airport express som sitter som utökat nätverk utan kabel, alltså trådlöst kopplad till Extreme, i en annan del av huset.

Om jag startar upp datorn nära extreme så kopplar den sig dit och jag brukar få runt 300 i överföringshastighet, går jag sen in till den delen av huset där expressen sitter hoppar den inte automatiskt över dit vilket den borde då den ger en starkare signal. För att den ska hoppa över måste jag stänga av/sätta på wi-fi, då byter den. Samma sak gäller sen när jag går tillbaka, då ligger den kvar på express och jag måste starta om wi-fi på datorn.

Går det på något sätt att ställa in i datorn, att när datorn känner av att den kommer nära extreme och signalen blir starkare än mot express så ska den hoppa över till extreme, och tvärtom. Problemet med att den inte byter är att om den hänger kvar får jag sämre täckning och hastighet mot internet, så jag vill gärna att den hoppar över automatiskt.

Har även en iPhone och en iPad och båda hoppar över som de ska beroende på vilken accesspunkt jag är närmast och har bäst signal mot.

Datorn är en macbook pro mitten 2010 med mountain lion 10.8.2.

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2013-02-15 16:43

Nej.
Standarden för WiFi (802.11....) säger att den letar efter andra accesspunkter först när signalen är tillräckligt låg för att ha en acceptabel överföringshastighet.
Så som du vill ha det, skulle den ständigt ligga och kolla av om det finns en annan starkare sändare i närheten. Detta över alla kanaler (13 st på 2,4 GHz, ännu fler på 5 GHz). Detta skulle den alltså hålla på med så fort den är igång. Det skulle ta en del kraft i anspråk, dvs din dator skulle bli långsammare, bara för att kolla om det finns något starkare... vilket det oftast inte finns. Det är ju just bara vid förflyttningen du har nytta av detta, inte när du sitter still och jobbar på datorn.
Det är bara att gå upp till AirPort-ikonen i menyraden och välja den AP du vill köra mot.
Att iPhone växlar över beror på att den har sämre antenn, och därför får en sämre signal. Så när den tycker det är dags, letar den upp en annan AP. Och för dej stämmer det just när du närmar dej din Express.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2013-02-15 21:50

Ok, kan förstå att det kan gå åt lite kraft och att det kanske inte är lämpligt att hela tiden scanna av näten och leta. Skulle i alla fall vilja kunna testa att ändra på gränsen för lägsta signalnivå och se vad som händer, om det nu finns den möjligheten? Någonstans i nån plist fil eller i någon annan configfil borde det väl gå att ändra detta?

Du skriver att jag kan välja mellan accesspunkterna i listan, men eftersom nätet är konfigurerat med en utökning så dyker det bara upp ett gemensamt SSID, så det går inte.

 • Medlem
 • Karlskoga
 • 2013-02-15 22:16

Jag vet inte, men tvivlar på att det värdet finns i en plist. Jag skulle tom kunna tro att det ligger i WiFikretsen...

1
Bevaka tråden