Är min externa hårdisk trasig eller förstår jag bara inte hur min Mac ska kunna läsa den?

Tråden skapades och har fått 4 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej.

Jag har ett problem med min gamla Western Digital externa hårddisk som jag tidigare haft till PC. Det är ca 6 år sedan jag använde den men jag har mkt fina bilder och dyl som jag hoppas kunna se åter.

Till problemet; När jag försöker nå den från en PC så dyker den upp som ikon men när jag klickar så händer ingenting, den tänker och tänker tills man får avbryta. Alt. att man får upp en ruta som säger ngt om otillåtet eller skadade filer.

När jag försöker nå den från min Mac så dyker ikonen upp. Det står att den är NTFS vilket jag vet att mac borde kunna läsa men hårddisken visar "0 filer". Däremot om jag trycker på "visa info" så står att 156 gb av 250 gb är upptaget. Den känner alltså av att det finns ngt på disken.

Rent fysiskt verkar hårddisken fungera, den gröna lampan lyser och den brummar adekvat.

Jag själv är tyvärr mkt okunnig inom området men för 6 år sedan hade jag en datakunnig person som jag vill minnas engagerade sig i detta. Kanske har han försökt formatera om den eller vad man nu gör för att den ska kunna användas i min mac. Jag själv har tyvärr inget minne av om jag använt den till macen eller inte.

Någon som har någon idé? Jag har börjat söka efter data-recovery-sidor på nätet men det är så dyrt så ville prova här först.

Tacksam för hjälp.

  • Medlem
  • Fränninge, Skåne
  • 2012-11-20 11:09

Jag hade börjat med att koppla in den på en dator som har Windows för att se om allt är OK. Är det inte det så får man kika på alternativ.

Låter som att filsystemet är korrupt, därav så kan inte OS X läsa den men den "vet" att där finns data på den. Du kan inte utan reparera disken ifrån OS X utan det enklaste är att göra det ifrån en maskin som har Windows installerad (PC eller Mac).

Tack för svar Mattem!

Jag har ju som sagt försökt komma åt materialet på en PC med windows men misslyckades då. Du skriver att jag bör utgå från en windowsbaserad enhet och reparera disken därifrån. Hur kan man göra det utan att riskera att materialet går förlorat? Och vad innebär det att filsystemet är korrupt?

  • Medlem
  • Fränninge, Skåne
  • 2012-11-20 13:57

Ajdå...

Frågan är om felet är i hårdvaran, exempelvis om strömförsörjningen börjar bli lite svag så kan det mycket väl vara felet, att se om disken fungerar i ett annat chassi kan räcka.

Enklaste åtgärden är ju att köra skivkontroll o Windows på disken. Eller kanske köra någon programvara som scannar och och ser om/vad innehållet kan räddas innan man kör några aktiviteter som skriver till disken (skivkontroll) vilket riskerar att sabba allt. Har dock dålig koll på alternativen i Windows, du får helt enkelt göra en sökning, men gissningsvis så kommer det att kosta en slant.

Är det riktig viktig data på disken ska du kontakta specialister på det hela, men räkna med att det kan bli dyrt. Exempel på företag som gör gratis analys: Dataräddning - Recovery.se

  • Medlem
  • Karlskoga
  • 2012-11-20 20:18

Och ska du lämna bort den för räddning ska du inte göra något alls med den nu. Du kan i så fall förvärra den eventuella skada som finns.
Och du skriver i första posten "ngt om otillåtet eller skadade filer". Det är en väldig skillnad på otillåtet och skadade.

1
Bevaka tråden