Är det värt för mig att köpa en 2012 QC mac mini eller räcker det med DQ?

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Huddinge
  • 2012-10-28 09:08

Jag tänker äntligen göra slag i saken och låta min imac 2007 gå i graven och ersätta den med en mac mini. Jag sysslar för närvarande mest med surf, email och word och då funkar imacen fortfarande helt ok även om minnet (4 GB) efter några dagar äts upp samt visst badbollande när jag har många program igång samtidigt. Men med den nya datorn tänker jag ta i tu med att digitalisera min dvd- och blu ray-samling samt redigera film i iMovie.

Är det värt pengarna för mina behov att köpa den nya mellanvarianten av mac mini med quad core i7, eller skulle det räcka med en dual core i5? Jag tänker under alla omständigheter själv sätta i en ssd och 16GB ram. Det ytterligare behov av lagringsutrymme som jag har löser jag med en NAS och externa FW800/USB 3.0-diskar.

Det skiljer 2000 kronor mellan basmodellen och mellanmodellen, och hårddiskarna som sitter i kommer jag alltså inte ha någon vidare nytta av. Ser man till rena geekbenchsiffror har jag i dag 3000 med min imac, basmodellen har ca 7500 och mellanmodellen ca 11000. Men kommer jag med mina behov någonsin utnyttja all den kraft som jag får med mellanmodellen så att det är värt pengarna?

Alla synpunkter tas emot med stor tacksamhet!

QC / DQ?

i5 / i7.

Köp i7, bra att ha när du konverterar din filmsamling, kommer gå snabbare än med i5.
Såklart det räcker med i5, men varför snåla när du ändå är i farten?

Bara du kan avgöra om det är värt 2000kr av dina pengar.

  • Skribent
  • Sollentuna
  • 2012-10-28 09:19

Du kommer att märka stor skillnad mellan de två modellerna när du rippar dina filmer. Videokodning utnyttjar processorn till nära 100% och skalar bra över flera kärnor, så det kommer att gå nära nog dubbelt så snabbt att koda en film med quad core än med dual core. I övrigt kommer du nog inte märka någon större skillnad.

Om hastighetsskillnaden i rippandet av skivor är värt de extra pengarna kan förstås bara du själv avgöra, men jag personligen skulle välja QC för framtidssäkring om inte annat. Om du planerar att behålla minin lika länge som din iMac så kommer du nog vara glad över fyra kärnor om några år. Ser man det över fem år kostar ju den dyrare modellen bara 400:- mer per år.

  • Medlem
  • Huddinge
  • 2012-10-28 11:55
Ursprungligen av Vassius:

Om du planerar att behålla minin lika länge som din iMac så kommer du nog vara glad över fyra kärnor om några år. Ser man det över fem år kostar ju den dyrare modellen bara 400:- mer per år.

Lite av tanken med att köpa en mini + skärm är att till en något lägre kostnad uppgradera/byta ut datorn kanske vart annat eller vart tredje år, snarare än vart femte. Men visst är prisskillnaden inte särskilt stor utslagen på några år.

1
Bevaka tråden