Kan inte hitta 100 Gb på hårddisken samt fler frågor..

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej!

Jag sitter och försöker göra mer plats på min MBA med 128 Gb SSD. Jag använder för tillfället ca 120 Gb och enligt systeminfo är 100 Gb "other" alltså inte applikationer eller bilder/musik. En gång när datorn var ny vet jag att jag råkade öppna ett stort (70 Gb+) iPhoto-bibliotek från en backup av min gamla dator, men detta trodde jag var borttaget. Öppnar jag nu iPhoto hittar jag inte en enda bild där men NÅGONSTANS på datorn måste den där jävla iPhoto library-filen ligga och ta upp all plats. Problemet är att den är omöjlig att hitta. Kollar jag info på downloads, pictures, music osvosv kommer jag inte ens i närheten av 120 Gb så det är ett stort mysterium hur min hårddisk kan vara full. Tog nu bort iPhoto helt och hållet men problemet kvarstår :S.

Jag tänkte nu ta bort mitt Aperture-bibliotek från SSDn och ha det lagrat på min externa hdd med Time Machine-backups. När jag försöker öppna Aperture-biblioteket från denna står det dock ett felmeddelande "To use this library, make sure its file permissions are set correctly." Hur fixar jag detta?

Detta är allt som allt helt otroligt irriterande och för första gången med en dator förstår jag ingenting...

Stort tack på förhand
Yan

 • Medlem
 • Neverland
 • 2012-06-26 18:35

Det finns program som hjälper dig hitta stora filer och bibliotek. Ett av dem är Grand perspective.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-06-26 21:09

Antingen kan det vara korrupta loggfiler som du inte ser i Finder utan att visa osynliga filer på din dator.
Det kan också vara så att hårddiskens dictionary är korrupt och beöver lagas med tex Diskwarrior.

Tillägg: Ibland kan det fungera med Skivverktyg också. Åtminstone så kan den hitta felen på disken så du kan utesluta annat.

 • Medlem
 • Prag
 • 2012-06-26 21:53

Lånar tråd för relaterad fråga.
Jag har samma problem, körde därför skivverktyg och fann att jag måste reparera disken men för det krävs startup disc. Jag har ingen men tänkte uppgradera till ML, sker det en reparation då i.o.m. OS-byte?

Tack för alla svar hittills.

"Grand Perspective" fungerade inte då filen inte hittas i någon av de "mappar" man kan välja, dvs pictures, applications osv.

Har kört "disk utility" och "repair disk" utan resultat, samt "repair permission". Står att disken är OK.

Aaaah jag blir fan galen!

 • Medlem
 • Karlstad
 • 2012-06-27 12:51

Jag hade ett motsvarande problem i höstas.

Jag började att ta bort filer från datorn, bl.a. en del filmer på över 1GB, då disken började bli full men när jag tog bort dom i findern så frigjordes inget utrymme på hårddisken. Däremot frigjordes det utrymme när jag tog bort bilder inne i iPhoto. Jag frågade runt överallt, även här i forumet, men ingen hade ens en idé om lösning på problemet. Det slutade med en ominstallation varpå allt fungerade som vanligt. Skitirriterande!!!

Således kan det vara så att en ominstallation är enda lösningen.
Lycka till!

1
Bevaka tråden