Seg Macbook pro 15 i7 vid final cut pro x

Tråden skapades och har fått 21 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Har en vanlig 15 tum i7 2,2ghz och har inte lagt till mer ram eller ssd men upplever ändå final cut ofta segt,badbollen kommer fram och det hackar. Trodde inte det var möjligt på en sådan här dator fast det kanske krävs mer RAM och ssd?

Har ni någon erfarenhet av detta och vad det kan bero på?

Tack

Även i min monsterMacPro på jobbet (bl.a. 32 GB RAM) rullar badbollen då och då med FCPX.
FCPX kommer inte att rulla smooooth föränn nästa generations MacPro's/iMac's - kanske två generationer när det gäller bärbart. Detta är inget ovanligt när det gäller Apple; man släpper sensationellt coola apps som kräver framtidsmaskiner för att rulla fint :-D. Dom ligger så framme i spjutspetsen att hårdvaran sällan hänger med :-).

Låt FCPX alltid optimera filerna vid import - till Prores - så rullar det något bättre. Att slänga ner nativa AVCHD/H264-filer på timeline är inte vettigt på någon maskin eller i någon app.

Senast redigerat 2012-05-27 17:19
Ursprungligen av texaspete:

Trodde inte det var möjligt på en sådan här dator…

Min första tanke går till hårddisken.

Precis som Zimmerman har jag en relativt bra Mac Pro (6-core 3.33MHz Westmere med 24GB RAM). Men jag har framförallt RAIDade hårddiskar och OS X Lion på SSD.

Hos mig kommer det sällan upp nån badboll. Aldrig känns det som, men det är möjligt att det händer då och då. Inget jag tänker på.

Nu skulle jag dock tro att Zimmerman också kör RAID, men det får han själv svara på.

Använder du "optimera media" funktionen när du importerar material? Om inte—gör det. Då får du ProRes-filer som är snällare att redigera än det mesta andra.... det kostar lite hårddiskutrymme dock.

En vanlig 2.5" notebook hårddisk är generellt för långsam för att få bra prestanda nu när allt material (mer eller mindre) är i HD.

Jodå, jag kör RAID. Sedan senaste updaten är det ganska sällan badbollen dyker upp, men råddar man runt en hel del så "is it stalling" ibland - en badboll dyker upp. Men på min MBP i7 är FCPX inte 100% användbart för mig och det sätt (tempo!) jag jobbar på. Inget man kan brassa på med om man har deadlines och försörjning via videoprod. På MacPron proddar jag dock det mesta numera med FCPX och känner mig helt lugn inför framtiden - denna app kommer att sopa banan när hårdvaran hunnit i kapp (det handlar en hel del om grafikkort också).
Råddar man runt hårt med nya Premiere så säckar det ihop då och då också - oftare av det lilla jag har testat.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-05-27 17:49

Hur mycket RAM har du?

Jag skulle minst ha 8GB för FCPX, troligen 16GB eller mer (kanske ej möjligt på din maskin dock).

Ok, tack för svar!
När det gäller att optimera filerna som jag icke har gjort. Gör man det genom att bocka för rutorna vid transcoding media eller är jag ute och cyklar?

Ursprungligen av texaspete:

När det gäller att optimera filerna som jag icke har gjort. Gör man det genom att bocka för rutorna vid transcoding media eller är jag ute och cyklar?

Ja, exakt.

Antingen direkt när man importerar, då får man ju lite rutor man kan bocka i. Annars kan du även högerklicka ett befintligt event och välja "transcode media". Om det inte redan är optimerat, så får du möjligheten nu.

Testa detta och se vad som händer.

Ska se om det funkar bättre, dock så när jag kikar i aktivitetskontrollen går processorfliken upp till 500% ibland, det är väl ändå inte normalt? Vad brukar den ligga på?

Ursprungligen av texaspete:

Ska se om det funkar bättre, dock så när jag kikar i aktivitetskontrollen går processorfliken upp till 500% ibland, det är väl ändå inte normalt? Vad brukar den ligga på?

Jo, det är guld. Ju högre, desto bättre—generellt sett.

FCPX är en av de modernaste mjukvarorna ute på marknaden idag och det är skräddarsytt för OS X.

Att din dator sliter som ett jehu är ett tecken på att fcpx utnyttjar varje CPU-cykel optimalt.

En av de vanligaste sakerna är just som Erik.dv nämner ovan: rendering i bakgrunden. Jag har personligen inga problem med detta, och gillar det skarpt. Tanken är att så länge du rör musen i din tidslinje, eller jobbar med ett projekt, så gör fcpx inget annat. Men så fort du tar minsta lilla paus så drar fcpx igång med uppgifter i bakgrunden för att optimera ditt projekt (renderar filer med filter eller färg/kontraständringar t ex).

Det skall inte skapa några prestandaproblem för dig, men du kan ju testa och se vad som händer.

Vet du vad dashboarden är? Där du kan se när fcpx jobbar i bakgrunden? Där kan du bekräfta att fcpx slutar bakgrundsrendera när du jobbar.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-05-27 18:59

Ett tips är även att stänga av "background rendering" i inställningarna.

Det är ju även så att när du importerar filer från en ansluten kamera och väljer att konvertera dessa till ProRes, så behöver du inte vänta tills konverteringen är färdig.

Du kan starta din rough cut direkt och så fort du tar en paus återupptar fcpx renderingen. Hur coolt som helst. Du kan även gå och lägga dig och så är allt klart när du vaknar.

Att tänka på är dock att om du multitaskar och lämnar fcpx så fortsätter det att rendera. Att du lämnar mjukvaran gör alltså inte att fcpx slutar jobba.

Detta är också kanon, men man skall vara medveten om det, så att man kan pausa aktiviteten i dashboarden om man behöver datorns fulla kraft till något annat.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-05-27 19:13

Andree hann före!

Men som sagt KAN det vara så att du bokade för att analysera ljud och bild vid import av det vilket äter datorkraft. Som Andree beskriver borde du inte märka av detta men får datorn ont om minne eller om bakgrundsprocessrna börja stångas med din timeline playback vad gäller diskåtkomst kan saker blir sega.

Har du mindre än 8Gb RAM tror jag det kan vara ett problem också.

Ursprungligen av Erik.dv:

Andree hann före!

Hehe.

Känns som vi satt och tänkte ungefär samma sak, under några minuter där.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-05-27 19:09

Det kan vara så att FCPX gör massa jobb i bakgrunden åt dig. Dessa saker kan inkludera:

- Transcoding av media
- Analys av bild
- Analys av ljud

Många av dessa saker göra i bakgrunden när du jobbar vilket med stor sannolikhet kommer märkas. Leta rätt på "Background processes" eller dyl i FCPX så kommer du se vad programmet sysslar med (om något).

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-05-27 21:00

Om du inte gjort det förresten - uppgradera till FCPX 10.0.4 samt OSX 10.7.4. Bägge för gott för FCPX samt OpenCL.

Japp. Har gjort.

Det blir bättre och bättre. Man får ha lite tålamod.

Tack, Ja dashboarden är väl "background task"? Det är fortfarande ganska segt, vet ej om det är normalt eller om min dator sämre än normalt, men.

Tänkte beställa mer ram och en ny ssd, kommer jag märka stor skillnad om jag köper 16gb istället för 8? kostar ändå 1000lappen mer om jag beställer från komplett,

Något tips på ram och ssd? tack igen

Andree, du pratar om proRES? Hur väljer man det?

Ursprungligen av texaspete:

Andree, du pratar om proRES? Hur väljer man det?

Du behöver inte välja det aktivt. Om du helt enkelt väljer att "optimera dina filer", så konverterar fcpx dem till ProRes 422.

iMovie gör något liknande, men då får man inte ProRes, utan Apple Intermediate Codec istället. Tanken är dock densamma (ProRes är självklart den bättre av de två).

Tanken är denna: en video i Europa innehåller typiskt 25 bilder per sekund. Det är lätt att tro att det även är så moderna videokameror spelar in materialet—att kameran tar en massa stillbillder i sekunden. Detta hade varit optimalt, eftersom man då hade fått mängder med kvalitativ information med sig.

Istället så sparas mycket färre bilder i förutbestämda avstånd. De bilder som sparas kallas för keyframes. Kamerasensorn registrerar ju självklart allt som händer, men förändringen/skillnaden mellan två keyframes sparas genom matematiska formler och algorithmer iställer för i hela bilder. Detta kräver mycket mindre data rate och är lagringseffektivt. Det kräver också mindre av minneskorten som vi spelar in på.

Moderna codecs är mycket avancerade och klarar av den här processen mycket bra. Filerna, t ex h.264, avchd lämpar sig bra som delivery format, men de inte optimala att redigera med.

När filerna görs om till ProRes, så får du "riktiga" bilder igen. Då slipper datorn belastas med att "räkna ut" hur alla mellanliggande frames egentligen skall se ut, vilket hade varit fallet om du redigerar avchd.

Dina ProRes har också högre färgprecision, men kan naturligtvis inte återskapa något som inte var där från början. Fcpx är också specialiserat på att decoda ProRes, så man får optimal prestanda på en Mac.

okok! har nu köpt mig 16gb ram och en ssd 120gb men kan man köra så alla filer läggs på en extern hd eftersom projekten blir ju riktigt stora, funkar ju inte med en liten 120gb. Finns det några alt eller måsta man köpa en arbetshäst för att klara av det här programmet?

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2012-06-03 15:10
Ursprungligen av texaspete:

okok! har nu köpt mig 16gb ram och en ssd 120gb men kan man köra så alla filer läggs på en extern hd eftersom projekten blir ju riktigt stora, funkar ju inte med en liten 120gb. Finns det några alt eller måsta man köpa en arbetshäst för att klara av det här programmet?

Filerna läggs alltid, så vitt jag vet, i roten på den disk du väljer att skapa dina projekt och / eller event. Du får på disken två mappar:

Final Cut Events
Final Cut Projects

Här ligger allt media.

Se bara till att skapa projekten på en extern disk.

Men det går ju knappt och jobba i fcpx, som du säger zimmerman, den äter ju RAM. Efter ett tag har den ätit upp 16gb och man måste starta om datorn. Sjukt drygt

1
Bevaka tråden