peka domän mot särskild port

Tråden skapades och har fått 5 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • 2012-05-06 20:06

jag har ett domännamn som jag pekar mot min webserver (www.domännamn.se)
går det att peka t.ex (spel.domännamn.se) mot samma ip fast annan port?

så att om man går till www.domännamn.se i webläsaren så kommer man som vanligt till webservern och om man skriver t.ex spel.domännamn.se i webläsaren så kommer man ingenstans.

men om man istället skriver in den adressen i spelet så ansluter man till den spelservern?

för i dagsläget har jag t.ex spel.domännamn.se och www.domännamn.se. och använder mig av den förstnämnda för en spelserver och den sistnämnda för webservern. men oavsett vilken man skriver i webläsaren så kommer man till webläsaren. (och då självklart likadant åt andra hållet att oavsett vilken jag skriver i spelet för att ansluta så kommer jag till spelet)

(självklart förstår jag varför det är så då båda pekar mot samma ip, just därför jag undrar om det går att peka en av dem mot en särskild port så att den bara går mot just den servern)

men jag vill alltså ha så att subdomän.domännamn.se endast pekar mot det som jag har avsett subdomänet för.

är detta alltså möjligt? och isåfall hur?

Vad jag vet; Nej.

  • Skribent
  • Sollentuna
  • 2012-05-06 20:14

Kort svar:
Nej, det är inte möjligt att peka ett namn till endast en specifik port. DNS-systemet har bara mappning mellan namn och IP.

Längre svar:
Men, om du kör Apache som webserver (och kanske annat, har inte så bra koll på andra) så kan du confa VirtualHosts så att olika hostnamn visar olika sidor. Det fungerar genom att http-protokollet specar att varje anrop ska bifoga angivet hostnamn i headern, vilket webservern tittar på för att avgöra vilken sajt som ska visas.

Alltså:
Det går att åstadkomma hälften av det du efterfrågar, d.v.s. att spel.domännamn.se inte visar den sida som www.domännamn.se syftar på. Men det går inte att göra tvärtom.

Som Vassius skriver så gör du en del av detta med VirtualHosts i Apache, http://httpd.apache.org/docs/2.0/vhosts/examples.html.
Naturligtvis måste du lägga in DNS-pekare till dina VirtualHosts också.

För att komma till en viss port så måste användaren skriva porten i adressen http://spel.domännamn.se:8080 t.ex.

Jag tror det är VirtualHosts du vill ha.
edit: Flyttat tråden till webbutveckling då detta inte har något med hårdvara att göra.

Ett dnsnamn (domännamn) pekar endast emot ipnummer så du kan inte direkt mappa ett namn emot en ip/port-kombination.

Jag förstår inte riktigt vad du vill åstadkomma, är det web-trafik du vill dela upp (http port 80) till de olika hostarna eller vill du att webtrafik (port 80) skall gå till www.domännamn.se och speltrafik (port nnnn) skall gå till spelservern?

Om det är det sista så är det ju bara att mappa bägge domänerna till samma ip och sedan portforwarda de olika portarna till respektive server.

Är det webtrafik i bägge fallen är en möjlig lösning att på den server som servar www.domännamn.se konfa upp subdomänen spel.domännamn.se och på den sidan lägga en sida som gör http redirekt till spel.domännamn.se:nnnn

Jag tror du söker efter mod_proxy i kombination med virtual hosts. Typ: Using Apache with virtual hosts and mod_proxy - Confluence 4.2 - Atlassian Documentation - Confluence

Då slipper användaren ange en port, vilket vl är hela poängen antar jag...

1
Bevaka tråden