Min Power Mac G5 2003 startar inte

Tråden skapades och har fått 8 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Min gamla trotjänare, en Power Mac dual 2,0 med 6 GB minne och två hårddiskar, började strula för något år sedan. Ibland startade den – andra gånger inte. Eftersom jag köpte en MacBook 2008 så fick den stå för det mesta men jag använde den ibland tills den började småstrula vid uppstarten och att fläktarna gick igång ordentligt oftare än tidigare. Nu har den stått i ett par år då jag inte haft tid eller behov av den, men nu tänkte jag att jag skulle göra ett försök att få igång den.

När jag försöker sätta på den så drar den igång med sus och ett lugnt fläktljud men det kommer aldrig något startljud. Får den stå ett tag börjar fläkten på högvarv. Då är det bara avstängning med powerknappen som gäller.

Lampan på framsidan blinkar tre gånger vilket enligt Apples manual ska betyda att inkompatibelt RAM är installerat. Problemen började långt efter det att jag satte in 4GB extra och datorn fungerade perfekt i flera år efter det, så vet inte vad jag tror att om att de skulle vara inkompatibla...

Sökte på nätet och hittade några guider och har testat att plocka ut minnen och sätta i dem på olika sätt. Dels de urspungliga 512 MB Crucial och 1 GB Kingston. Har satt dem inifrån och ut - parvis mellan de båda minnesbankarna med fyra platser vardera.

När jag höll på och pulade fick jag syn på två smala sladdar, vars guldfärgade ändar sitter bredvid varandra, men de är inte ihopkopplade. Har ingen aning om vad det är för något men fick en känsla av att de kanske ska sitta ihop.

Kan det vara ett sätt att försöka starta via en USB-sticka eller liknande? CD-släden är ju stängd.

Bifogar en bild på sladdarna, så är det någon som vet vad det är för något eller har något tips rent allmänt på vad man kan göra är ni välkomna att höra av er.

Bilden med sladdarna:

Sladdarna är antenner och ansluts om du har WiFi och/eller Bluetooth i datorn. Har du inte det så ska de sitta som de gör nu.

Starta från USB-sticka är det ingen idé att prova om du inte ens får ett startljud.

  • Medlem
  • Lund
  • 2012-04-05 13:15

Har inte G5:an som G4:orna även något cudachip man kan nollställa?

Ursprungligen av Capeman:

Sladdarna är antenner och ansluts om du har WiFi och/eller Bluetooth i datorn. Har du inte det så ska de sitta som de gör nu.

Starta från USB-sticka är det ingen idé att prova om du inte ens får ett startljud.

Alltid lär man sig något nytt!

Tack för den infon - hoppas att någon har något bra tips på hur jag kan fixa huvudproblemet.

Sitter väl ett litet PRAM-batteri i den datorn.
Leta upp det och köp ett nytt, är det som styr startkretsen

NewerTech® Mac 3V PRAM Battery

Har aldrig bytt det så det kan ju vara det med tanke på att datorn är 9 år. Ska kollas upp - tack för hjälpen!

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2012-04-05 12:22

BTW, att byta batteri fungerade inte heller för mig.

  • Medlem
  • Sundsvall
  • 2012-04-05 12:21

Jag vill inte komma med dåliga nyheter men PM G5:orna är ökända för just det här felet. Ja, inte att de saknar Wifi- och Bluetoothadapter utan att de låter som en jumbojet!
Det finns en hel del att testa. Börja med det här:
PowerMac G5 Quad RAM Fix (fans on full blast, won’t boot) : alexking.org
Borde fungera trots att du inte har en Quad.
Det här fungerade inte för min G5:a skall jag säga...

Har sett på nätet att det varit en del strul. Ska testa med batteribyte så får vi se vad som händer. Tack för svaren hur som!

1
Bevaka tråden