grafikkortets roll vid video render/arbete?

Tråden skapades och har fått 7 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
 • Medlem
 • Halmstad
 • 2011-11-29 09:43

Jag tänkte köpa en ny iMac 27 idag och en fundering kvar som jag gärna vill ta upp med er. jag jobbar med grafik rätt aktivt men ser ut att ha även video redigering på mitt schema framöver. Nu undrar jag hur stor roll spelar grafikkortet när man jobbar med video typ i final cut? Räcker 500mb på grafikkortet?

Tack på förhand

Senast redigerat 2011-11-29 10:49

Om man skaffar det fetaste kortet gråter man bara en gång...

(Nu tänkte jag först och främst på rendering som i 3D-rendering när jag såg din rubrik, men misstänker att grafikkortet spelar roll även för videorendering - rätta mig gärna om jag har fel).

Det finns videospecialister på forumet som kan ge dig ett mer uttömmande svar, men jag kan åtminstone säga så mycket som att din fråga måste preciseras lite för att bli helt meningsfull.

Anledningen till det är att olika programvaror, och olika arbetsmoment kan använda sig av grafikkortet, i större eller mindre grad. Mao så är det också så att även om du har världens grymmaste grafikkort så finns det många arbetsmoment som inte kommer att gå ett dugg snabbare för det.

Det man då ska göra är att titta på exakt vilket grafikkort den tilltänkta datormodellen har/kan utrustas med, och sedan se exakt om och hur det grafikkortet utnyttjas av exakt den version av just den programvaran man är intresserad av.

Därför måste din fråga preciseras lite mer än "typ final cut". Den "gamla" versionen av Final Cut Pro fungerar nämligen helt annorlunda än den nu aktuella. Om även andra programvaror, typ After Effects, Premiere etc. kan bli aktuella så måste/bör man också titta på t.ex. CUDA-stöd etc.

Mao, om du kan precisera vilken typ av produktion du kommer att göra, i vilket program, med vilken kvalitet på materialet etc. som kommer att dominera kan videospecialisterna ge dig ett mer konkret svar.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2011-11-29 13:33

Kortfattat blir det snabbare kortet (6970M vs 6770M) en mycket bra investering och 2GB kortet en oklar prestandavinst.

Någon annan kanske kan komplettera med ett längre svar.

 • Medlem
 • Halmstad
 • 2011-11-29 14:28

Det blir mest video redigering i Final Cut den senaste versionen och möjligtvis några grejer i Abdobe After Effects, Premiere. Mest nät videos (semi-pro), artist promotions, musik videos. Ingen 3D render utan mer "vanlig" videoredigering. så gör 1gb mot 512mb stor skillnad?

@Rickard
När du menar CUDA-stöde hur tänker du då? för det blir väll att iMAcen ändå inte har CUDA stöd iom AMD?

Sen kan jag väll lägga till i frågan att hur mycket påverkas photoshop/illustrator jobb med bättre grafikkort?

Ursprungligen av Fourty:

Det blir mest video redigering i Final Cut den senaste versionen och möjligtvis några grejer i Abdobe After Effects, Premiere. Mest nät videos (semi-pro), artist promotions, musik videos. Ingen 3D render utan mer "vanlig" videoredigering. så gör 1gb mot 512mb stor skillnad?

Du jobbar alltså och tjänar pengar på din mac? Då är svaret givet: Den fetaste du kan komma över. Jämfört med andra kostnader (som din lön exempelvis) är datorn lappri i jämförelse. Lite trist för arbetsmoralen framöver om du hela tiden sitter och ältar "kanske man skulle kostat på lite extra ändå" när det känns segt.

Möjligtvis att du inte behöver 2GB VRAM om du inte skall koppla in flera skärmar med utökat skrivbord. Men för säkerhets skull, kläm till med det också!

Sedan kan du ju förstås hoppa upp ett steg till "riktiga" grejer som Mac Pro - men då får Erik.dv och Zimmerman m.fl. tunga grabbar komma med relevanta råd och tips.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2011-11-29 15:11

I ovan fall får du inte bara 512MB mer minne - du får en 2-3 ggr så snabb GPU. Kör på 1GB kortet om du har råd.

CUDA kommer aldrig fungera på dagen iMac då det kräver nVidia-kort. Vi kan alltid hoppas mer applikationer får stöd för OpenCL istället.

Photoshop accelereras något av GPU:n men tämligen minimalt (endast uppritning i 2D tror jag). Här gör eventuellt extra VRAM nytta men jag tror inte GPU:n idag gör så mycket. I framtiden kan detta skilja dock.

Relevansen att prata om CUDA är om detta rykte stämmer:

http://www.99.se/artiklar/2730-apple-byter-till-nvidia.html

GPU-accelerade grejer i Adobe-program är bl.a.
Photoshop: GPU and OpenGL features and preferences | Photoshop and Bridge | CS5, CS4

Acrobat använder GPU-acceleration för vissa saker, men jag hittar ingen bra lista över vad vid en snabbsökning

Flash Player gör det (kommande CS-program torde också använda det internt för palettvisning etc som bygger på FP/AIR)

Premiere, After Effects och Adobe Media Encoder

Learn Premiere Pro CS5 & CS5.5 - GPU-accelerated effect performance enhancements | Adobe TV

Adobe Bridge för förhandsvisning och fullskärmsläge bl.a.

1
Bevaka tråden