Att återställa en SSD med security-erase

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Hej, jag har nyligen haft anledning att återställa en SSD till "fabriks nytt" skick med "security-erase" funktionen så jag tänkte beskriva mina erfarenheter om nån har nytta av det.

Bakgrund: En SSD är uppdelad i block och ska man göra en liten ändring så måste ett helt block läsas och skrivas såvida det inte var ledigt, med kommandot TRIM kan OS:et informera SSD:n när man raderar en fil men om man kör utan TRIM så kommer så småningom allt ledigt utrymme på hårddisken att bestå av information som SSD:n själv tror är värdefull vilket kommer att leda till lägra prestanda (dock troligen högre än på magnetiska diskar så nyttan av detta är lite omdiskuterad) ett sätt att få tillbaka disken i ursprungligt skick är att köra kommandot "security-erase" vilket raderar hela disken (dvs ett-ställer NAND cellerna) Det här kan också vara intressant att göra om man ska sälja eller skrota en SSD så att känslig information inte kan återskapas.

Det första problemet som dyker upp är att Mac:ens EFI skickar kommandot "frozen" till SSD:n vid boot och det gör att man inte får skicka så drastiska kommandon som "security-erase", det finns olika sätt att få disken "unfrozen" t ex sätta den i en extern USB låda och koppla ur och i den efter start, eller skruva av bakstycket på datorn och koppla ur och i SATA-kabeln efter start, jag ville dock undvika skruvande så jag provade den metod som återstår, att boota på en Linux Live-CD, om man stänger och öppnar locket så datorn sover ett ögonblick så är disken "unfrozen" när den vaknar. På en Linux CD finns dessutom det kommando "hdparm" som man använder för att skicka kommandon till hårddisken.

Här är kommandona som återställer SSD:n

Citat:

hdparm --user-master u --security-set-pass p /dev/sda
hdparm --user-master u --security-erase p /dev/sda

Raderingen kan ta ett par minuter.

Slutligen: använd inte "security-erase-enhanced" därför att den skriver slumpmässiga data till disken vilket snarare försämrar läget!

Stort tack för informationen, hittills har jag inte haft överdrivet mycket att göra med SSD-diskar men detta kommer garanterat att komma till nytta så småningom - tack

Tack för tipset. Finns det något mer att tillägga så här 1,5 år senare?

Jag kör OS X 10.8.2 på en Macbook Pro 2010. Jag tänkte göra en backup och sen blåsa disken och återställa och se om det blir mer sprutt i datorn.

Vilket är det enklaste sättet att få till en bootning med en Linux Live-CD?
Kan någon peka på en nerladdning som funkar utan meck?

1
Bevaka tråden