Grogg i tangentbordet

Tråden skapades och har fått 19 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Självklart så måste man ju gå emot sina egna regler då och då.
Min regel är att inte ha fest hemma då något alltid blir fel och man själv får stå för kostnaden.

Igår så spilldes det en grogg över tangentbordet på min MBP så ny lyser inte alla lamporna under tangenterna som de ska samt att vissa knappar knastrar och är sega pga sockret i groggen.

Min fråga är om någon har varit med om detta tidigare och i så fall, vad gjorde du?
Bättre att öppna upp själv och tvätta rent med t-röd eller ringa försäkringsbolaget och hoppas på att det inte finns någon djup klausul i drulleförsäkringen?

Väl mött

Flyttade tråden till korrekt underforum. Var vänliga tänk på var ni lägger trådarna.

/Mod

Eftersom vätskan har trängt ner i tangentbordet och säkert även logikkortet så kan du börja med att vara glad att den fortfarande fungerar. Man kan alltid prova att rengöra men förmodligen förvärrar du bara skadan, lämna in den för reparation och hoppas att skadan täcks av din försäkring.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2011-07-24 00:22

För bara 2 veckor sen så råka jag ut för samma sak. Någon spillde ut en malibu och cola över min Airs tangentbord.
Dock så klarade jag mig rätt bra då det bara var ca 15 tangenter som blev sega och knastriga.
Kollade ett klipp på tuben hur man lossade tangenterna och tvättade rent dom med diskmedel och vatten. Funkade rätt så bra. "mellanslag" är dock fortfarande lite seg.

Du verkar dock ha haft lite mer otur... Men testa och om du inte blir nöjd lämna in den.

Okej, tack för snabba svar.

 • Medlem
 • Stockholm
 • 2011-07-24 02:27

Jag råkade ut för precis samma sak för något år sedan. Fast, för mig var det Coca-cola och inte grogg. Men precis samma tangenter förlorade ljusstyrka. Jag har för mig att jag skrev om det här på 99 och frågade om hjälp, men det var tydligen på ett annat forum.

Backlit keyboard almost working: Coke accident aftermath - MacRumors Forums

Hursomhelst, efter att fruktlöst försökt göra rent tangenterna, så jag lämnade in min till en verkstad och de konstaterade att det hade kommit vätska på modermodemet. Det innebär en reparation på typ 18 000 kr, eller något sådant. Lite hjälpsamt berättade de också att försäkringsbolagen då hellre köper en ny dator. Min dator fungerade felfritt, men tydligen kunde läsken orsaka korrosion på längre sikt varför de helt enkelt fick skrota datorn åt mig.

Jag hade tur i oturen eftersom det min Mac inte var sex månader fyllda, vilket betydde att mitt försäkringsbolag erbjöd fullvärde. Glad i hågen kunde jag alltså beställa en ny och allt jag behövde betala var självrisken.

Så, kortfattat har jag tyvärr inga bra nyheter. Din dator är nog att betrakta som förstörd ur ett strikt reparatörsmässigt perspektiv. Sedan hoppas jag att du har en bra drulleförsäkring och en generös försäkringshandläggare som gör en låg avskrivningsprocent vid värdering.

Hör av dig om du har fler frågor. Och lycka till. Jag håller tummarna!

 • Avstängd
 • Bangkok Thailand
 • 2011-07-24 08:31
Ursprungligen av orbited:

Hursomhelst, efter att fruktlöst försökt göra rent tangenterna, så jag lämnade in min till en verkstad och de konstaterade att det hade kommit vätska på modermodemet.

Vad är modermodemet???

Ursprungligen av lappen71:

Vad är modermodemet???

Modermodemet is the shit!

Ursprungligen av bERNA.:

Men testa och om du inte blir nöjd lämna in den.

Om man har försäkring som täcker skadan är det oftast bättre att ta det den vägen först och ta självrisken som normalt ligger mellan 500 och 1500 kronor beroende på vilka villkor man har, att försöka laga själv och misslyckas förbättrar sällan ens chanser att få ersättning.

Ursprungligen av orbited:

Jag hade tur i oturen eftersom det min Mac inte var sex månader fyllda, vilket betydde att mitt försäkringsbolag erbjöd fullvärde. Glad i hågen kunde jag alltså beställa en ny och allt jag behövde betala var självrisken.

Normalt ger en försäkring ersättning enligt aktuellt marknadsvärde, vilket ibland kan ske enligt en schablon både till för- och nackdel, minus eventuell självrisk. Praxis brukar dock vara precis som i sådana här fall att inte räkna med någon värdeminskning under det första året.

Jag spillde en öl över min MBP tidigare (den blev sig aldrig riktigt lik tyvärr, men får agera filmspelare nu ). Iaf, för att unvika spill i min nya air köpte jag ett laptopställ på Grafit, som får användas på fester mm. Det lyfter upp datorn ca 15cm, vilket gör det betydligt knepigare att välta ut glas / burkar mm över datorn. Rekommenderas!

Ursprungligen av Kermit:

(...) laptopställ. (...) Det lyfter upp datorn ca 15cm, vilket gör det betydligt knepigare att välta ut glas / burkar mm över datorn. Rekommenderas!

Åh, jäklar, JA. På riktigt, alla som oroar er för sånt här, skaffa ett snarast!

Så sent som igår höll jag på att sprängas av oro när jag lyckades armbåga en stor kopp kaffe över min tioåriga wacomplatta (Graphire II), skvätte även ner på elförgrenaren. Men som ett mirakel (?!) var min älskade MBP helt oskadd, det hade lagt sig en droppe på unibodyskalet men i övrigt, nada. Detta berodde helt på det laptopställ som jag hade införskaffat något år tidigare, så att kladd låg nedanför. Ett par droppar på det externa tangentbordet också, men inget mellan tangenterna. @_@ Fick torka av allting väääldigt noggrant. Och wacomen tuffar på...

Tack för bra info Capeman.
Ringer Länsförsäkringar imorgon och pratar lite med dem. Drulle har jag ju och min dator har inte fyllt 6månader än, så hoppas på det bästa.

Det mesta är väl redan sagt, men kan tillägga att det är väldigt dyrt att "bara" fixa tangenterna, även om modermodemet är intakt.

På de nya unibodysarna måste man i stort sett ta bort allt underifrån för att komma åt en riktig rengörning, och även då är det tveksamt om det funkar till 100%.

Apple har i all välmening kapslat in tangetbordet rätt bra. Det är anledningen till att man KAN spilla en grogg på datorn och att allt ändå funkar... förutom strul med knapparna då...

En auktoriserad tangentbordsreperation går säkert på 5000+ kr. Surt sa Bill till Bull.

Ett alternativ för den oblyge är att köpa ett ersättningstangentbord och själv sätta i det, men det innebär som sagt att man i stort sett måste ta bort varje skruv. Sök på iFixIt för fotoguider om det är intressant.

Ringde upp försäkringsbolaget och berättade om vad som hade hänt. Inga problem sa dem, lämna in den hos närmsta Apple store och be om kostnadsförslag för reperation så tar vi det från där.

Återkommer med mer info.

F.ö så är livet ganska gött utan en dator, jag har så mycket mer tid till annat och min iPhone är ganska glad över att bli använd.

Vanligt vatten är vad du ska använda. Och fort direkt efter att missödet händer!
Största boven mot elektronik och koppar är socker! Det fräter sönder direkt! Du får gröna små skumbubblor där sockret har satt sig.
Ser man det så är det tyvärr för sent.
Skulle man få sockerlösning över en laptop så gäller det snabbt att ta ut batteriet och dränka den i vatten.
JA! Tro mig jag vet! Samtidigt skruva isär den och skölja delarna i vanligt vatten. Torka av värsta och sen lägga dom på tork i 2 veckor.

Detta hände mig för några årsen på ett mixerbord. Och jag ringde en specialistsanerare. Och han sa precis detta till mig.
Sprit, etanol, elektronikspray, t-röd och allt jävla hittepå ska man ge fan i!

 • Medlem
 • Vattholma
 • 2011-07-27 08:59

Jag försökte reparera en olycka med rödvin på tangentbordet en gång, det var slöseri med tid eftersom det inte hjälpte att göra rent därunder. Däremot så fick jag ju se en MBP i bitar vilket var lite roligt och kanske en smula lärorikt. Tur att det finns ifixit. Jag lämnade in den på Macoteket och det kostade ca 2500:- att få ett nytt tangentbord, då gjorde de även en koll av datorn i övrigt för att se om något annat än bara tangentbordet var skadat, som tur var så var det inga fler fel. Kanske ska tilläggas att det var modellen innan Unibody kom.

Ang laptopställ, jag köpte själv en Griffin Elevator. Snyggt och väldigt praktiskt, samt att det räddat min stackars laptop från otaliga utspillda kaffekoppar, colaburkar, öl på fester osv Rekommenderas! Ser ut så här:

Senast redigerat 2011-07-28 22:24

Tack för tipsen med ställ till laptopen. Det blir ett måste.

Dem ringde idag från Mac Forum i Göteborg där jag hade lämnat in den.
De ville veta mer exakt vart på tangentbordet som groggens hade spillts, vilket jag måste säga var en ganska konstig fråga, men de fick ett svar som sådant att jag helt enkelt inte visste då jag inte var på plats förrän olyckan var framme och bort torkad.

Än så länge hade dem kommit fram till att tangentbordet (dvs hela övre caset), HDD samt batteri behövs bytas men skulle ta en närmare titt på moderkortet.
Imorgon eftermiddag skulle jag få ett nytt samtal med det slutgiltiga kostnadsförslaget.

Fick tillbaka datorn idag, men är inge vidare glad.
Efter att ha öppnat upp ett par (ca 6-8st) flikar så hänger sig hela datorn, vilket slutar med att jag får hålla inne on/off knappen.
Försökte sedan att formatera om hela datorn, men det slutade gick inte. Den vill inte läsa någon som helst typ av skiva utan spottar bara ut dem.
= Åker in med den imorgon igen.

Stackare! Hoppas det fixar sig, och att det inte behöver kosta en massa pengar att åtgärda...

1
Bevaka tråden