Hur presentera information från XML?

Tråden skapades och har fått 2 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1

Jag håller på att utveckla en hemsida åt en bilåterförsäljare och de vill integrera sitt begagnatlager på sidan. Informationen finns i form av en XML-fil på extern server och jag funderar nu på hur jag smidigast skall integrera denna information på sidan.

Jag vill kunna hämta olika delar/mängde av information beroende på vilken del av sidan man befinner sig på. T ex lista de 5 senast inkomna objekten (tillverkare/modell/pris/bild) på indexsidan, medan de senaste 20 inkomna listas under /begagnat. När man klickar på ett objekt ska man länkas till en sida som visar all information om bilen (tillverkare/modell/mil/pris/bilder/färg/årsmodell/osv). Vidare skall man kunna söka efter objekt utifrån t ex pris eller modell.

Hur löser jag detta enklast? Som jag förstått det så kan man mha XSLT formatera själva XML-filen men eftersom informationen måste presenteras på flera olika sätt och jag bara har tillgång till en XML-fil (som dessutom hostas externt) känns det inte som en lösning?

Tacksam för hjälp!

Databas i din ände, hämta XML-filen och uppdatera databasen med lämplig regelbundenhet?

Det låter som om du (felaktigt) utgår från att du i XML-filen ska ange en stylesheet, och så kan man göra om man vill låta browser, client-side sköta presentationen. I ditt fall bör du dock betrakta XML-filen som en datakälla, som transformeras server-side via så många XSL-filer som du finner lämpligt, till det resultat (HTML) som du finner önskvärt.

En XSL-fil kan ta parametrar, vilket är lämpligt då det t.ex. handlar om användarval som inte kan hårdkodas. Du kan också använda frågespråk som XQuery, som fyller samma syfte som SQL i en vanlig databas, men utifrån en datakälla i XML.

Om du känner dig mer bekväm med en vanlig databas, och datastrukturen är platt, dvs. enkelt låter sig konverteras till celler och kolumner så kan du ju använda det.

1
Bevaka tråden