Macbook '09 dör helt utan varning.

Tråden skapades och har fått 3 svar. Det senaste inlägget skrevs .
1
  • Medlem
  • Norrköping
  • 2011-05-26 20:38

Ja, köpte då vår macbook 13" förrförra sommaren (inte unibody alltså) och har väl egentligen inte haft några värre problem med den under första tiden. Dock har det på sistone börjat spöka en del.
Man kan sitta vid datorn (utan laddare) och se hur batteritiden tickar sakta neråt.
Sedan blir skärmen svart. Datorn död.

Detta kan ske vid 2 timmar kvar, 43 minuter kvar, eller vid 2,5 timmar kvar. Finns inget direkt mönster för hur det händer. Trycker man då på batteriets laddningsindikationsknapp så kan den mycket väl visa fullt batteri.

Jag har läst lite om batterikalibrering och det verkar ju inte så dumt. Tills man läser:

Citat:

När du ser varningen för låg batterinivå sparar du det du håller på med och stänger alla öppna program. Låt datorn vara påslagen tills den försätts i vila.

Så långt kommer inte datorn. Den kan tvärdö när den anser att det är 97% batteri kvar för att sedan vägra starta utan nätadapter. Startar man sedan med adaptern så säger den 97% igen. Den har även dött i viloläge, ihopfälld.

Har även lagt märke till att laddaren ibland går ifrån att lysa grönt till att slockna. Vickar man lite på den eller pluggar ur/i så lyser den grönt igen. Jag personligen misstänker att det är glapp någonstans mellan batteri och dator, vilket gör att datorn helt sonika tappar sin strömkälla stundtals.

Någon som varit med om liknande eller har något såntdär löjligt man har glömt att kolla upp?

[edit] Enligt Coconutbattery så ligger batteriet på 82% av sin kapacitet, vilket ju är helt okej efter 24 månader och 162 cykler. [/edit]

  • Medlem
  • Fränninge, Skåne
  • 2011-05-29 10:29

Har haft två batterier på min MBP från 2008, också innan unibody. Då har batterierna varit kassa och jag har faktiskt fått båda bytta på garanti. Tog med datorn till en APR och de startade från ett USB med ett program som antingen godkände eller kasserade batteriet, la fram mina argument om batteriet, lågt antal cykler och tid, det första ca 80 cykler och ett år, det andra efter ca 8 månader och också ett lägre antal cykler.

En av anledningarna är att jag kört med batteriet för lite, dvs använt dator felaktigt som stationär och för det mesta inkopplad. Nu pluggar jag på högskola och har datorn med mig mer och har heller inga problem med batteriet.....

  • Medlem
  • Norrköping
  • 2011-05-31 13:11

Det som förvirrar mig är att jag ibland bara kommer ner till runt 90% och ibland ner till 50%. Det finns alltså ingen direkt nivå eller tid vid vilken datorn ger sig. Vi använde den som en riktig laptop förr i tiden, alltså körde den på batteri till dess att man var tvungen att peta i laddaren. Numera står den ju självfallet som en stationär.

Nu ska det visserligen införskaffas en MBP framöver i år men det vore ju kul att kunna köra den gamla sladdlöst också.
Sen blir jag ju fundersam angående laddaren. Just det att den ibland slutar ladda helt. Lampan slockar och datorn "Beräknar batteri". Det faktum att detta händer ihopkopplat med det dåliga batteriet gör ju datorn ytterst instabil.

1
Bevaka tråden