Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tråden för filmtips!

Tråden skapades och har fått 307 svar. Det senaste inlägget skrevs .
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-04-08 23:11

Tjena!

Satt just och funderade lite över favoritfilmer (frågan kommer som bekant upp ibland...)
Man kan göra många och långa listor på detta.
Men ett tips som man ofta ger till andra är att hitta bra filmer genom vissa 'säkra kort', som t.ex. bra regissörer...

Så då väcks ju frågan om vilka som är alla eras favoritregissörer!

...och nu pratar vi alltså om PERSONLIGA favoriter, vilket inte är detsamma
som de allmänt sett skickligaste eller mest välrenommerade kultregissörerna!

Som tips kan ni ju kika på denna lista från IMDB, för inspiration:
IMDb: Top 50 Directors - a list by ozumeres

Här kommer min högst personliga:

1. Stanley Kubrick - utan jämförelse den mest egensinnige, genialiske, visionära, skickliga och drivna regissören någonsin!
BÄSTA FILMER: (oj, det här blev nästan omöjligt...alla (ALLA) är ju bra!) 'THE SHINING' och '2001 - A SPACE ODYSSEY'
2. Alfred Hitchcock - gammal är äldst! Hans människosyn må vara lite lätt snedvriden, men han är 'urfader' till filmdramaturgi och få har inspirerat så många, så många...
BÄSTA FILMER: 'FÖNSTRET MOT GÅRDEN' och 'VERTIGO'
3. Terry Gilliam - fullständigt urflippad och (ibland) tokgalen, men lika genialisk och härligt kreativ; ger filmfantasin otroligt mycket underbar näring!
BÄSTA FILMER: 'BRAZIL' och 'TWELVE MONKEYS'
4. Luc Besson - han har snudd på tappat allt nu, men en gång var han vår generations störste! Underbart befriande och närvarande i tiden (mellan åren 1981 och 1997)...
BÄSTA FILMER: 'THE BIG BLUE' och 'LEON'
5. Bröderna Coen - deras uppfinnelserikedom och filmglädje är otrolig; sanna berättare av stora mått och med en fantastisk förmåga att förnya sig själva!
BÄSTA FILMER: 'FARGO' och 'O BROTHER, WHERE ART THOU?'
6. Ridley Scott - När allt stämmer för den här killen så är han snudd på mästare! Mycket SciFi-orienterat material, där han är som allra bäst! Tung visionär...
BÄSTA FILMER: 'BLADE RUNNER' och 'GLADIATOR'
7. Steven Spielberg - det spelar ingen roll; den här regissören är svårt att kringgå... Hans entusiasm, hängivenhet, yrkesskicklighet, visionära talang och fingertoppskänsla för stor filmunderhållning är enastående!
BÄSTA FILMER: SCHINDLER'S LIST och NÄRKONTAKT AV TREDJE GRADEN (jo, det var lockande att ta med någon av Indiana Jones-filmerna...)
8. Roman Polanski - han må ha haft sina svängningar i livet och en och annan medioker film, men när han är som bäst är han kolossalt bra; bäst i Europa jämte Luc Besson (i forna dar)! Skicklig!!!
BÄSTA FILMER: VAMPYRERNAS NATT och FRANTIC
9. David Fincher - en av de få regissörer som jag personligen tycker kan skildra livets mörka sidor på ett icke-spektakulärt men dramaturgiskt genialt sätt!
BÄSTA FILMER: THE GAME och SEVEN
10. Frank Darabont - egentligen 'bara' för att han gjort en av de bästa filmerna någonsin som man kan se hur många gånger somhelst...
BÄSTA FILM: THE SHAWSHANK REDEMPTION

'Och varför inte dessa fantastiska regissörer kom med på listan' (utan inbördes ordning)...ja,ja... :

Ingmar Bergman - Otroligt skicklig regissör och stor skådespelarinstruktör, men på tok för introvert och 'tillkrånglad'
BÄSTA FILMER: 'SJUNDE INSEGLET' och 'FANNY & ALEXANDER'

Quentin Tarantino - Nyskapande och med sanslös känsla för spektakulära historier i samtiden; gärna med företecken i våldshandlingar - vilket dock sänker hans betyg!
BÄSTA FILMER: 'PULP FICTION' och 'DE HÄNSYNSLÖSA'

Martin Scorsese - precis som Tarantino otroligt våldsfixerad; nära på plump i sin berättarstil, men också oerhört skicklig! Men ju mindre våld desstå bättre filmer...
BÄSTA FILMER: 'TAXI DRIVER' och 'THE COLOR OF MONEY'

Akira Kurosawa - en modern Shakespear... Dramaturgisk skicklig och historiskt intressant! Oerhört produktiv och driftig! Gränsöverskridande....men precis som Bergman mer av en teater regissör.
BÄSTA FILMER: ' DE SJU SAMURAJERNA' och 'DREAMS'

Charlie Chaplin - få personer ha utvecklat och påverkat filmhistorien som denne otrolige filmentrepenör och visionär! Han var först med att ta filmkonsten på riktigt allvar. Genialisk begåvning!
BÄSTA FILMER: 'DIKTATORN' och 'MODERNA TIDER'

Christopher Nolan - har ännu inte hunnit göra så många filmer, men har hittills bevisat att han är en av de kommande storregissörerna - otrolig känsla och visuell genialitet!
BÄSTA FILMER: 'THE DARK KNIGHT' och 'INCEPTION'

David Lynch - fullständigt vrickad och helt opålitligt ojämn som regissör - MEN, när det stämmer och han lyckas fokusera så tillhör han bland de bästa!
BÄSTA FILMER: 'TWIN PEAKS' (TV-serie) och 'BLUE VELVET'

Clint Eastwood - egentligen en ganska 'fyrkantig' regissör som blir allt bättre med åren - man skulle önska att han levde i 300 år, så skulle han bli helt enastående!
BÄSTA FILMER: 'DE SKONINGSLÖSA' och 'BROARNA I MADISON COUNTY'

James Cameron - har känslan för det storslagna och episka, men inte lika fingertoppskänslig som Spielberg - dock sjukt kommersiellt framgångsrik!
BÄSTA FILMER: 'THE TERMINATOR' och 'STRANGE DAYS' (sorry - AVATAR är fantastisk, men inte bäst)

Francis Ford Coppola - en på många och fler sätt storslagen regissör, som tyvärr har tappat greppet med åren...
BÄSTA FILMER: 'APOCALYPSE' och 'BRAM STOKERS DRACULA'

Tim Burton - en egensinnig och oerhört skickligt visuell och stilsäker regissör, med smak för det gotiskt makabra! Dock inte så full av integritet som skenet bedrar...
BÄSTA FILMER: 'KALLE OCH CHOKLADFABRIKEN' och 'THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS'

...ok, denna lista kan hålla på hur långt som helst - vi stoppar här!
Hur tycker ni?

Allt gott / Clavius

Har redan nämnt David Lean, Tim Burton och Terry Gilliam, men jag dänger till med Oliver Stone också.

Graffiti Bridge

Ursprungligen av LCR:

Graffiti Bridge

Ja, detta cinematografiska mästerverk! Nåja, musiken är rätt bra i alla fall.

Ursprungligen av Capeman:

Ja, detta cinematografiska mästerverk! Nåja, musiken är rätt bra i alla fall.

"rätt bra" ?!

YouTube - PRINCE - The Question Of U

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2011-04-09 10:18

Kan verkligen rekommendera IMDb's Top 250 lista när man har idétorka på filmer att se. Många av dom som rekommenderats i tråden finns där. Som någon sade i den andra tråden om denna lista; det kanske inte är just världens bästa filmer, men man hittar inte många dåliga filmer där, det kan jag garantera!

Ett annat sätt är Allmovies tips under "Similar Works" och "Other Related Works" där man kan hitta en och annan (mindre känd) goding. Se t.ex. tipsen under Vertigo (en av världens 10 bästa filmer för övrigt).

Vertigo > Overview - AllMovie

Finns det någon som kan tipsa om verkligt roliga filmer som inte är nedlusade med underlivshumor? Hollywood verkar ha en konstig uppfattning om humor ibland.

Ja, det är verkligen svårt att hitta roliga filmer. Britterna gör ju rolig teve men verkar mest göra mysgulligroliga filmer nuförtiden. Jag vill också ha tips på filmer med råare humor, satir, hjärna - och inte pinsam sexism (=gubbigt).
Det är ju känt sedan länge - åtminstone bland artister och skapare - att roliga filmer är bland det svåraste som finns att göra. Thrillers, skräck och drama är mycket enklare.

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Finns det någon som kan tipsa om verkligt roliga filmer som inte är nedlusade med underlivshumor? Hollywood verkar ha en konstig uppfattning om humor ibland.

Ursprungligen av Zimmerman:

Ja, det är verkligen svårt att hitta roliga filmer. Britterna gör ju rolig teve men verkar mest göra mysgulligroliga filmer nuförtiden. Jag vill också ha tips på filmer med råare humor, satir, hjärna - och inte pinsam sexism (=gubbigt).
Det är ju känt sedan länge - åtminstone bland artister och skapare - att roliga filmer är bland det svåraste som finns att göra. Thrillers, skräck och drama är mycket enklare.

Det är nog sant. Det är svårt att vara rolig. Det är många som misslyckas, alldeles för många som tar sig ända till vita duken utan att vara värda många skratt.

Brittisk TV-humor räcker långt, men jag har sett favoriterna många gånger. Framför allt MP och The Goodies (hela serierna, 46+76 avsnitt) har rullat varv på varv här hemma. Jag har förstås också förelöparna "At last the 1946 show", "How to irritate people", "Marty" och "Do not adjust your set". Det har räckt en stund. De är underbara, men till slut kan man dem ju. Jag har förstås gett andra brittiska komiker chansen också (The two Ronnies, Morecambe&Wise, Benny Hill mm), men Cambridge-gänget går utanpå allt annat.

En nyare komedi som var hyfsat rolig var "Be kind rewind". Den lyckades vara rolig genom det bisarra upplägget, en film om att hyra ut och göra film på VHS-video idag.

Mel Brooks är oftast kul, men ganska ojämn. "Det våras för världshistorien" är botten direkt. "Young Frankenstein" och "Blazing Saddles" är hans bästa, samt även "Spaceballs" om man klipper bort några skräpskämt. "Silent movie" är rätt kul. "High anxiety", "The twelve chairs", "Life stinks" och "Dead and loving it" är alla hyfsade men inte direkt något jag ser om. "Det våras för Hitler"/"The producers" är så klart bra, och det är anmärkningsvärt att remaken faktiskt lyckas lyfta några svaga punkter från den gamla.

När vi nu är inne på Brooks så har vi ju Gene Wilder straxt intill. "Chicagoexpressen" var faktiskt riktigt bra, thrillerkomedi där Bond-fantasterna får gotta sig åt både Jaws och Pepper i samma film! Får inte missas av någon som gillar Roger Moore-Bondfilmer! Han är rätt bra i "Willy Wonka och chokladfabriken" (rentav bättre än Johnny Depp), men när han regisserar själv blir det svagare saker som "Sherlock Holmes' smarta brorsa".

Det skall bli spännande att höra vad ni kan gräva fram. (Capemans tips ser jag redan, skall kolla.)

  • Medlem
  • Trollbäcken
  • 2011-04-09 13:51

Själv tycker jag att de bästa filmerna gjordes före 1970 så här kommer en liten lista på några av mina favoriter:

Casablanca
Passage to Marseille
Sahara
Key Largo
We're no angels
The African Queen
The Maltese Falcon
Mr Blandings builds his dream house
The Philadelphia story
Arsenic and Old lace
Bringing up baby
North by Northwest
The adventures of Robin Hood
The Sea Hawk
Captain Blood
Adventures of Don Juan
Singing in the rain
Anchors away
It's always fair weather
Seven wives for seven brothers
Kiss me Kate
Harvey
The Enemy below
Where Eagles dare
Kelly's Heroes
The Dirty Dozen
Citizen kane
Forbidden Planet
The Court jester
The secret life of Walter Mitty
Tea house of the August moon

Som synes så är vissa skådisar ständigt återkommande...:)

En dissning också; The Tourist

Totalt lågvattenmärke.

Tycker också det är svårt att hitta roliga filmer, men Death At A Funeral (den brittiska, för f*n) skrattade jag ganska mycket åt.

Goflorp: Lone Star var MYCKET bra! Kul att se också när man själv spenderat så mycket tid i Texas.

Ursprungligen av Capeman:

Tycker också det är svårt att hitta roliga filmer, men Death At A Funeral (den brittiska, för f*n) skrattade jag ganska mycket åt.

Alltså 2007?

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Alltså 2007?

Japp. Det gjordes en horribel amerikansk variant förra året där inte ens trailern är värd att ses. Sen är det ju så klart olika vad man tycker är roligt, men jag skrattade så mycket att jag köpte den på Blu-Ray sen i alla fall.

Här är trailern från 2007:

http://trailers.apple.com/trailers/independent/deathatafuneral/

Ursprungligen av Capeman:

Japp. Det gjordes en horribel amerikansk variant förra året där inte ens trailern är värd att ses. Sen är det ju så klart olika vad man tycker är roligt, men jag skrattade så mycket att jag köpte den på Blu-Ray sen i alla fall.

Smaken är olika ja, det finns uppenbarligen folk som tycker det roligaste som finns är att någon fiser mm, men det var ju alternativen det gällde. Om just denna film är rätt är lite svårt att avgöra på trailern, men kanske. Den verkar inte riktigt ha Dave Allen-kvalitet på morbid humor, men det kan man ju inte kräva, och det är som sagt en trailer som inte lämnar plats för den timing som behövs för bra humor.

Kollade på Black Swan igår, helt klart värd att se! psykologiskt påfrestande

Jag är torsk på "agentfilmer" - filmer där man rör sig geografiskt över hela jorden och använder realistisk eller kvasirealistisk teknik/teknologi/manicker. Typ James Bond och Bourne.
Någon som har tips på sådana rullar?

Ursprungligen av Zimmerman:

Jag är torsk på "agentfilmer" - filmer där man rör sig geografiskt över hela jorden och använder realistisk eller kvasirealistisk teknik/teknologi/manicker. Typ James Bond och Bourne.
Någon som har tips på sådana rullar?

Johnny English (2003) - IMDb

Trailer
IMDb Video: Johnny English

Mkt rolig ...

Ursprungligen av Goflorp:

Nja, inte var det Bond-parodier Zimmerman frågade efter? Johnny English är rätt OK, en av de bättre men tyvärr sänker den sig till onödig toaletthumor. Bättre än eländiga Austin Powers i alla fall. Min favorit bland Bond-parodier är annars Flint, som lever högt på bra skådis i huvudrollen (James Coburn), bara man accepterar en del kantigheter i manuset (man kan ju se det som en del av humorn, det bör man).

Såg nyssens Sunshine, bra gjord SF.

Science ligger på en trolig nivå (alltså INTE starwarstrams) och de skall reparera vår sol.
Thriller ... SF och bra.

Avalon (2001), polsk "Matrixliknande" sak, grymt bra. Härligt med lite alternate-reality.....
Ash är ju inte ful se på heller....

Sydafrikanska "District 9" ligger i ATV'n och skall ses snart...

På tal om Thrillers : "The Skeleton key" (som betyder "huvudnyckeln" - inte ett skit med benrangel att göra). Läbbig movie med coolt slut....

Senast redigerat 2011-04-09 22:08
Ursprungligen av Goflorp:

Såg nyssens Sunshine, bra gjord SF.

Science ligger på en trolig nivå (alltså INTE starwarstrams) och de skall reparera vår sol.
Thriller ... SF och bra.

Sydafrikanska "District 9" ligger i ATV'n och skall ses snart...

På tal om Thrillers : "The Skeleton key" (som betyder "huvudnyckeln" - inte ett skit med benrangel att göra). Läbbig movie med coolt slut....

Skeleton Key tillhör en av mina absoluta favoriter, men tycker den nästan ligger närmre skräck än thriller. Sunshine skall jag kolla upp!

Ursprungligen av Zimmerman:

Jag är torsk på "agentfilmer" - filmer där man rör sig geografiskt över hela jorden och använder realistisk eller kvasirealistisk teknik/teknologi/manicker. Typ James Bond och Bourne.
Någon som har tips på sådana rullar?

Jag har missat Bourne helt och hållet. Hur är de jämfört med Bond? Om du till exempel jämför med olika generationer Bond?

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Jag har missat Bourne helt och hållet. Hur är de jämfört med Bond? Om du till exempel jämför med olika generationer Bond?

Bourn sopar mattan med det mesta i actionväg. Bra, täta filmer.
Bons har de ju kört till leda på TV3. Det mesta är ju rena skiten.

Vill du se Bond - Han som spelar nye bond har gjort Knäpp-Thrillern-knarkar-rullen- "Layer Cake".
Lite som Lock stock and two smoking barrels, fast bättre...

Ursprungligen av Goflorp:

Bourn sopar mattan med det mesta i actionväg. Bra, täta filmer.
Bons har de ju kört till leda på TV3. Det mesta är ju rena skiten.

Vill du se Bond - Han som spelar nye bond har gjort Knäpp-Thrillern-knarkar-rullen- "Layer Cake".
Lite som Lock stock and two smoking barrels, fast bättre...

Som sagt, säg gärna vilka Bond man jämför med.

Är det något jag inte vill se är filmer som är som "nye Bond". Inte för Craigs skull utan för att de är så dåligt gjorda. (Gäller till stor del även Brosnan-filmerna.) Så jag undrar fortfarande om Bourne är som dessa eller som de betydligt bättre tidigare filmerna.

  • Oregistrerad
  • 2011-04-10 01:27
Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Som sagt, säg gärna vilka Bond man jämför med.

Är det något jag inte vill se är filmer som är som "nye Bond". Inte för Craigs skull utan för att de är så dåligt gjorda. (Gäller till stor del även Brosnan-filmerna.) Så jag undrar fortfarande om Bourne är som dessa eller som de betydligt bättre tidigare filmerna.

Men Brosnan är ju så jävla snygg (Det får man säga om man är kille).

Ursprungligen av studiox:

Men Brosnan är ju så jävla snygg (Det får man säga om man är kille).

Det är klart han är, han funkar, det är manus och regi som gått neråt, timing, berättande. Brosnan är OK som Bondskådis. Till och med Craig är OK när han får bra manus även om han knappast är en Bond. Casino Royale lyfter i mitten när just manuset får lite innehåll och han får plats att agera en aning. Nej, vi skall inte skylla på skådisarna.

Gillar man Brosnan skall man inte missa Remington Steele.

Den enda jämförelse jag gör är att det är rullar med kriminopolitiska (uppfann just ordet) aspekter, high-tech gismo och snabba globala förflyttningar. I övrigt finns nog inga meningsfulla jämförelser. Bond är Bond - Borne är Bourne.

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Som sagt, säg gärna vilka Bond man jämför med.

Ursprungligen av Zimmerman:

Den enda jämförelse jag gör är att det är rullar med kriminopolitiska (uppfann just ordet) aspekter, high-tech gismo och snabba globala förflyttningar. I övrigt finns nog inga meningsfulla jämförelser. Bond är Bond - Borne är Bourne.

Nja, det skulle ändå hjälpa mig rätt mycket med en vink om vilken typ av filmer det är, som t.ex. vilken generation Bond som är mest lik i berättartekniken. Är det full fart kuta-skjuta-tempo eller är det nagelbitarspänning? Det är stor skillnad på det. Jag har blivit väldigt less på filmer som inte klarar av att presentera sina karatkärer på ett bra sätt, där speciellt skurkarna är anonyma skal. Jag får väl kolla vad de tycker på IMDb, men användarrecensionerna är ganska kassa, det dräller alltid av både ettor och tior på de mest uppenbart medelmåttliga mainstreamfilmer.

  • Oregistrerad
  • 2011-04-10 01:26

Lite apple koppling då, det får man väl bjuda på?

TRON - Legacy från Steve (flåt. Disney) har bästa soundet jag någonsin hört på film, alla kategorier. Om jag skulle bli blind skulle jag "se" den filmen varje dag. Handlingen kan man diskutera, men nördfaktorn och ljud-mysfaktorn är otrolig. DTS-HD såklart. Filmen får en direkt att tänka på en annan grym filmmusik - Blade runner...

Ursprungligen av studiox:

Lite apple koppling då, det får man väl bjuda på?

TRON - Legacy från Steve (flåt. Disney) har bästa soundet jag någonsin hört på film, alla kategorier. Om jag skulle bli blind skulle jag "se" den filmen varje dag. Handlingen kan man diskutera, men nördfaktorn och ljud-mysfaktorn är otrolig. DTS-HD såklart. Filmen får en direkt att tänka på en annan grym filmmusik - Blade runner...

Låt mig då påminna om gamla filmen, filmen som borde fått en Oscar för sina unika specialeffekter men inte fick det på grund av en dockanimation (E.T.), och som faktiskt har en handing som växer eftersom den är mer genomtänkt än man först kan tro. Riktigt djupa datorparalleller faktiskt, helt unik även där.

Bevaka tråden